Online14.04.2023

​10 tips en tricks voor Microsoft Word


Microsoft Word, het bekendste tekstverwerkingsprogramma ter wereld. Waarschijnlijk gebruik jij het ook al jaren. Maar dat je het jaren gebruikt, wil niet zeggen dat je het ook écht door en door kent. Er zijn altijd nog vele tweaks bij te leren. In onze 10 tips en tricks-artikelreeks zijn we aangekomen bij Microsoft Word. Hopelijk steek je er iets van op.

1. Snel een gevulde tabel maken

Veel mensen denken dat als je een tabel wil maken in Word, je eerst naar ‘insert’ moet gaan en dan op de table-knop moet drukken. Kortom, dat je altijd van voor af aan moet beginnen. Als je echter in Word al met tabjes een soort lijstje hebt gemaakt, dan kun je die informatie heel makkelijk in twee kliks in een tabel zetten. Selecteer de tekst die in de tabel moet en ga dan naar insert > table > convert text to table. Dat scheelt je weer een heleboel overtikwerk.

2. Laat Word je tekst voorlezen

Een tekst schrijven is iets heel anders dan iets vertellen. Let maar op als je naar het NOS-journaal kijkt: soms is de tekst van de nieuwslezer iets te veel schrijftaal in plaats van spreektaal. Of je nu een artikel schrijft voor op een website of een speech schrijft die hardop wordt voorgelezen: het is heel makkelijk om Word je tekst aan je voor te laten lezen: dan hoef je het zelf niet te doen. Je gaat hiervoor naar het pijltje naast het ‘refresh’-icoon bovenin. Dan ga je naar More commands en kies je All Commands. Eén van de mogelijkheden is Speak: je kunt die optie dan toevoegen aan je Quick Access-balk. Vervolgens zie je in die balk bovenin een tekstballonnetje met een pijl en kun je spraak inschakelen.

3. Snel een lijntje toevoegen

Soms ben je aan het tikken en wordt het wel een heel lange lap tekst. Of misschien heb je meerdere losse verhalen geschreven en zoek je naar een goede scheiding. Je kunt heel makkelijk een lijntje trekken zonder dat je je muis nodig hebt. Je tikt gewoon drie keer een streepje, dus — en dan toets je enter. Klaar.

4. Zet een wachtwoord op je document

Wil je je document veilig versturen, dan kun je het beste kiezen voor een wachtwoord. Op die manier is het docje vergrendeld met een wachtwoord. Je kunt het dan wel downloaden, maar wil je het openen, dan komt er een pop-up naar boven met daarop de vraag wat het wachtwoord is. Veel mensen sturen het wachtwoord op het Word-document in hetzelfde mailtje als het Word-doc zelf. Dat is niet handig. SMS of app liever het wachtwoord en stuur het Word-docje vervolgens per mail. Wil je een wachtwoord inschakelen, dan ga je naar Review – Protect – Protect Document.

5. Kies een ander kleurenpalet

Waar veel mensen Word gewoon gebruiken voor kale teksten op een witte achtergrond, zijn er gelukkig ook zij die proberen hun Word-doc wat interessanter te maken. Wist je dat er kleurenpalletten beschikbaar zijn met mooi op elkaar afgestemde kleuren om je Word-document er net wat aantrekkelijker uit te laten zien? Ga hiervoor naar het Design-tabje en klik op Colors. Je ziet dan meteen allemaal aantrekkelijke kleuren die visueel erg prettig samenwerken. Klik erop en je Word maakt vanzelf je docje helemaal in die kleurstijl.

6. Check je spelling

Dit lijkt een enorm voor de hand liggende tip, maar er zijn nog steeds veel mensen die de spellingscontrole binnen Word niet kunnen vinden. Nu heeft Word het niet altijd bij het rechte eind, maar vaak wel, en hij wijst je ook op bijvoorbeeld die momenten dat je gewoon een domme tikfout maakt. Ga hiervoor naar Review en dan naar Spelling & Grammar. Op die manier word je gewezen op je foutjes en maak je je document nog beter dan het ongetwijfeld al was.

7. Sla je document op als PDF

Veel mensen denken dat je Acrobat Reader of Writer nodig hebt voor alles wat met PDF’s te maken heeft, maar dat is niet het geval. Nu kun je een bestaande PDF in Word niet aanpassen (tenzij je een kopie maakt), maar je kunt wel een Word-doc als PDF opslaan. Wel zo handig als je bijvoorbeeld een factuur wil versturen of iets anders waarvan je niet wil dat de ontvanger er nog iets in kan aanpassen. Je hoeft hiervoor alleen maar naar File > Save As te gaan en dan op de bestandsformaten-dropdown te klikken om PDF te selecteren en op te slaan. Handig!

8. Red je Word-doc

Hoewel het vroeger vaker mis leek te gaan dan nu (bedankt, Cloud!), komt het nog wel eens voor dat een Word-doc corrupt wordt. Ga niet bij de pakken neerzitten, je bestand kan nog gered worden. Misschien. Het is in ieder geval een poging waard: ga naar File, Open, Browse en selecteer het document. Ga dan naar Open > Open and Repair. Hopelijk kun je het document via deze weg gewoon openen. Wel snel opslaan, als het lukt!

9. Sneller dubbele spaties spotten

Wil je checken of je een dubbele spatie in je document hebt staan? Er zijn formatting marks in te zetten. Dat zijn een soort gekke tekens die aanduiden dat ergens een enter staat of een spatie. Klik hiervoor op het paragraaf-symbool ¶ en je kunt snel zien of er gekke dingen gebeuren in je docje.

10. Een inhoudsopgave toevoegen

Veel mensen maken handmatig een inhoudsopgave, maar dat hoeft helemaal niet. Dat gepuzzel met zelf de bladzijdenummers erbij zoeken: niemand wil het. Gelukkig hoeft het ook niet, want Word biedt die service. Ga hiervoor naar References en kies dan voor table of contents. Word doet het helemaal voor je, gebaseerd op je hoofdstukken en paragrafen.

Zo, nu ben je weer iets wijzer, veel plezier met het mooier en beter maken van je teksten!

Toch liever nog wat wijzer worden? We hebben eerder al 10 tips en tricks gegeven voor:

Facebook

Snapchat

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Microsoft

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft Teams wordt wat leuker, want je kunt straks zelfgemaakte emoji toevoegen om de chat nog wat meer vrolijkheid te geven.

Online21.05.2024

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Het is al 29 jaar geleden dat Microsoft met Bob kwam. Niet de bewust onbeschonken bestuurder, maar een gebruikersomgeving die was bedoeld om mensen die zich niet zo comfortabel voelden bij het gebruiken van een computer...

Technology01.04.2024

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Verder lezen over Microsoft Office

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Veel mensen adviseren ertegen, maar Microsoft gaat het toch doen: Office en Teams scheiden. Het komt dan met een nieuwe versie van Microsoft 365 en Office 365 waarbij Teams er niet meer bij zit. Microsoft doet dat echter...

Marketing01.04.2024

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik

Sinds het thuiswerken is zakelijk en privé meer dan ooit verwoven. De een kan daar beter mee omgaan dan de ander, maar waar we het allemaal over eens kunnen zijn is dat die constante scheiding niet altijd zijn vruchten...

Online14.03.2024

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik

​Microsoft Copilot voor Office komt nu naar iedereen: niet gratis

ChatGPT heeft het, dus we hadden het kunnen verwachten. Microsoft heeft een Copilot Pro-abonnement in de maak en daarmee krijg je meer AI-mogelijkheden binnen de Office-programma’s. Denk aan Excel, PowerPoint en Word b...

Online16.01.2024

​Microsoft Copilot voor Office komt nu naar iedereen: niet gratis

​De populaire Microsoft Office 365-extensie verdwijnt

Het heeft 10 miljoen gebruikers, maar toch besluit Microsoft er de stekker uit te trekken. De browserextensie Microsoft 365 gaat verdwijnen. Het bedrijf heeft besloten de extensie te verwijderen van de browsers Google Ch...

Online28.11.2023

​De populaire Microsoft Office 365-extensie verdwijnt

Microsoft Word is 40 jaar: 10 weetjes over de tekstverwerker

Deze week is een historische week voor Microsoft, want op 25 oktober 1983 verscheen zijn wereldberoemde tekstverwerker Word. Dat betekent dat het programma inmiddels 40 jaar bestaat. Een flinke prestatie, vooral omdat he...

Technology23.10.2023

Microsoft Word is 40 jaar: 10 weetjes over de tekstverwerker

Nieuwe, bewegende achtergronden komen naar MS Teams

Microsoft Teams is van alle videoconferentiediensten waarschijnlijk het minst speels. Je kunt er wel wat leuke dingen mee, zoals hartjes en duimpjes sturen, maar heel gek kun je het niet maken. Tot nu, want er komen nieu...

Online09.05.2023

Nieuwe, bewegende achtergronden komen naar MS Teams

Microsoft onthult zijn AI voor Office 365: Copilot

Wie Clippy nog kent, weet dat Microsoft al vroeg mensen wilde helpen om zijn programma’s beter te gebruiken. Nu komt er een soort Robocop-versie van het koddige paperclipje, namelijk Copilot. Copilot is een AI-assisten...

Online17.03.2023

Microsoft onthult zijn AI voor Office 365: Copilot