Microsoft onthult zijn AI voor Office 365: Copilot

Microsoft onthult zijn AI voor Office 365: Copilot

Vorig artikel Volgend artikel

Wie Clippy nog kent, weet dat Microsoft al vroeg mensen wilde helpen om zijn programma’s beter te gebruiken. Nu komt er een soort Robocop-versie van het koddige paperclipje, namelijk Copilot. Copilot is een AI-assistent om je leven in de Office-programma’s makkelijker te maken. Precies een dag nadat Google eenzelfde soort AI voor zijn Workspace aankondigde.

Copilot

AI in Office 365

Microsoft geeft aan dat de tool taalmodellen integreert in de Office 365-app. Denk aan Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Teams. Copilot kan je helpen mailtjes te typen, kan je helpen bedenken welke taken er moeten worden aangemaakt en kan bovendien ook meetings live transcriberen zodat je achteraf nog kunt nalezen wat er gezegd is. Nu moeten we bij dat laatste wel de kanttekening plaatsen dat het waarschijnlijk vooral goed werkt bij Engelssprekenden: Nederlands is voor veel kunstmatige intelligentie wat moeilijker omdat het daar niet op gemaakt is.

Ook komt er een nieuwe tool aan van Microsoft: Business Chat. Het lijkt op ChatGPT en is bedoeld om tegen te praten alsof het je assistent is. Je kunt vanalles vragen, waarbij de AI onder andere in Microsoft-apps zoekt naar informatie. Business Chat en Copilot lijken niet voor niets op ChatGPT: het is gebaseerd op GPT-4 van OpenAI, dat eerder deze week werd gelanceerd.

SWOT

Microsoft Copilot

Net als de AI van Google wordt ook Copilot op dit moment alleen getest door een klein groepje mensen. Echter verwacht Microsoft het in de komende maanden breder uit te rollen. Of het ook meer kost en of je er een aparte licentie voor nodig hebt, dat is nog onbekend. Als het er eenmaal is, dan vind je Copilot in een balk naast de Microsoft 365-app die je gebruikt. Het kan je helpen om bijvoorbeeld tabellen aan te vullen in Excel, tekst in documenten op te stellen of juist Word-teksten in een PowerPoint-presentatie te gieten. Het klinkt een beetje als een herhalingsoefening, maar het is dus ongeveer zoals de AI die Google ook in zijn werkgerelateerde apps wil introduceren.

Toch lijkt Microsoft er wel op een iets andere manier over te hebben nagedacht: echt meer vanuit de zakelijke optiek. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling dat Copilot je ook een update geeft van wat je hebt gemist tijdens je vakantie. Al is ook hier de disclaimer van toepassing: de kunstmatige intelligentie is niet altijd juist, dus wat je er ook mee doet: menselijke ogen moeten er nog even overheen om te checken of alles klopt. Je kunt dus niet na je vakantie al je mails weggooien of een PowerPoint laten maken van 8 pagina’s en die meteen naar je manager sturen. Tenminste, je kunt het natuurlijk altijd doen, maar het is niet aan te raden.

Te snelle innovatie?

Hoewel Microsoft met deze aankondiging niet het eerste was, lijkt het wel wat rapper te zijn met het introduceren van AI-tools. Het is heel goed om te zien dat Microsoft nu snel meekomt en pioniert in dit werkgebied, want het heeft toen het internet opkwam echt heel veel boten gemist. Nu lijkt het wat meer de kapiteinspositie in te willen nemen. Het is natuurlijk nog afwachten of het dat kan waarmaken en sommige mensen maken zich zorgen dat het bedrijf te snel gaat, maar het is verfrissend om het toch wat stoffige Microsoft nu in de voorste colonne te zien lopen. Al moeten we nog zien of het niet een domino-effect zal veroorzaken mocht het wel op zijn gezicht gaan met deze snelle innovaties.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...