​8 handige extensies voor de Chrome-browser

​8 handige extensies voor de Chrome-browser

Vorig artikel Volgend artikel

Je gebruikt je Chrome-browser ongetwijfeld heel goed om naar handige websites te gaan, maar heb je wel eens bedacht dat je je browser zelf ook aanzienlijk handiger kunt maken? Voor menig probleem heeft de browser een oplossing. Die oplossingen komen in de vorm van extensies: dat zijn een soort apps die je op je browser downloadt. Klinkt ingewikkelder dan het is, want het is vaak in een paar seconden gefikst. Deze extensies moet je zeker eens proberen. Vind je het niks: dan kun je het gewoon weer verwijderen.

Save to Pocket

Hoewel veel mensen zweren bij Evernote, is Save to Pocket ook zeker een goede extensie. Het voordeel is dat je artikelen die je online tegenkomt handig even kunt parkeren. Heb je bijvoorbeeld wel interesse, maar geen tijd, dan kun je een artikel handig even opslaan voor later. Het geldt niet alleen voor artikelen: je kunt ook afbeeldingen en documenten bewaren. Het voordeel is dat het ook synchroniseert, dus als je de Save to Pocket-app hebt op je smartphone, dan kun je ook daar je knipsels vinden die je op je laptop hebt gevonden.

Smallpdf

Wil je pdf-bestanden bewerken, dan zal Adobe je al gauw allerlei dure programma’s willen aansmeren. Er zijn echter allerlei tools waardoor dat helemaal niet hoeft. Eén van die tools is Smallpdf, dat je ook handig als extensie kunt toevoegen aan je browser. Je kunt twee keer per dag gratis een pdf bewerken, dus mocht je een tikfoutje zien of toch een plaatje willen bijsnijden, dan kan dat alsnog. En: het is ook makkelijk om even snel PDF’s die uit meerdere pagina’s bestaan te splitten, wat bijvoorbeeld handig is bij concertkaartjes.

Honey

Honey is er nog niet voor heel veel Nederlandse websites, maar zeker als je regelmatig in het buitenland webwinkelt, dan is Honey een handige extensie. Die kan namelijk uit zichzelf aangeven dat er misschien wel actiecodes zijn bij die winkel en daarmee kun je zomaar geld besparen zonder dat je er heel veel moeite voor hoeft te doen. Je hoeft geen gekke omwegen te gebruiken, je kunt gewoon direct Honey gebruiken en die kent vaak een heleboel actiecodes.

The Great Suspender

Dit is een goede extensie voor jezelf, maar misschien ook voor bijvoorbeeld je oma die niet helemaal begrijpt hoe browsers werken. Chrome is een browser die erom bekend staat nogal veel te eisen van je laptop. Soms heb je heel veel tabbladen tegelijk openstaan, terwijl die lang niet allemaal nog nodig zijn. Als je het aandurft, dan kun je een extensie gebruiken die je daarbij kan helpen: The Great Suspender. Hierbij kun je zelf aangeven wanneer hij tabbladen moet sluiten (bijvoorbeeld: na een uur). Ook kun je aangeven dat tabbladen waarin formulieren zitten die half zijn ingevuld ook niet mogen worden gesloten of tabbladen die je hebt gepind. Erg handig!

Awesome Screenshot & Screen Recorder

Heb je inderdaad nog steeds een eigenwijze oma die technologie niet altijd goed gebruikt? Je kunt haar snel een handig uitlegfilmpje sturen met de Awesome Screenshot & Screen Recorder-extensie. Die maakt het mogelijk om snel video’s te maken van wat jij op je scherm doet en dat is erg handig voor als je iemand iets wil uitleggen. Dat scheelt weer een scherm filmen met je smartphone en ondertussen met één hand ploeteren om de PC aan te sturen.

LastPass

Het wordt regelmatig herhaald, maar niet iedereen heeft er altijd zin in: zorg dat je bij zoveel mogelijk accounts zo veel mogelijk verschillende wachtwoorden gebruikt en dat ze ook nog eens moeilijk zijn. Maar ja, hoe onthoud je dat allemaal? Je kunt daarvoor een wachtwoordmanager inschakelen. LastPass is een enorm beroemde en daar is ook nog een handige Chrome-extensie van, waardoor je nog minder zelf hoeft te doen om toch veilige wachtwoorden te kiezen. Hij kan je zelfs helpen om meteen je wachtwoord in te voeren wanneer je naar een bepaalde website gaat: handig.

Momentum

Momentum is een mooie extensie, omdat hij je even snel met beide benen op de grond zet. Elke keer dat je een nieuw tabblad opent, dan word je in tekst persoonlijk aangesproken, zie je de tijd en wat je die dag moet doen. Het weer staat erbij en je krijgt er een mooie achtergrondfoto bij. Even in het moment leven, bedenken hoe en wat en aan de slag. Je vult in deze extensie zelf in wat je focus is voor die dag en het is mogelijk om een lijstje te maken, mochten er meerdere dingen zijn die je wil doen die dag.

StayFocusD

Heb je even echt crunchtime en moet je je vooral niet laten afleiden? De extensie StayFocusd zorgt ervoor dat je je niet zo lang (of zelfs helemaal niet) op Twitter of Facebook gaat. En als je je toch bedenkt en in de instellingen de tijd wil verlengen, dan krijg je een opdracht te doen (zoals een stuk tekst overtypen zonder typfouten te maken). Streng, maar rechtvaardig: precies zoals je soms met je kostbare tijd moet omgaan.

Wil je extensies downloaden? Ga dan naar chrome.google.com. Daar is een kust en keur aan extensies te vinden om jouw leven makkelijker te maken. Veel plezier!

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...