Samsung gelooft heilig in opvouwbare smartphones

Samsung gelooft heilig in opvouwbare smartphones

Unpacked: Galaxy Z Fold3 5G en Galaxy Z Flip3 5G

Vorig artikel Volgend artikel

Samsung gelooft heilig in de toekomst van opvouwbare smartphones. En de nieuwe duurzame Samsung Galaxy Z Fold3 5G en Galaxy Z Flip3 5G zijn daar het beste voorbeeld van. Samsung lanceert deze nieuwe foldables vooral op de wensen van gebruikers en liefhebbers van de Galaxy Z-serie. Opvouwbare smartphones, het voelt toch een beetje als een stap terug in de tijd zou je denken maar niets is minder waar. Want daar komen we vandaan, de klapmobieltjes, ooit razend populair. In Azië nog steeds een veelgevraagd en gebruikt product. In het westen zijn we gewend aan de smartphone zoals we deze kennen. Rechthoekig, zwart en soms met een fraai design aan de achterkant.

De camera’s zijn de gamechanger, in vele variaties met een dosis extra lenzen en natuurlijk met een selfie Cam aan de voorzijde. Het is hooguit nog een battle tussen iOS (Apple), Android (alle andere merken) en Harmony OS (Huawei).

Samsung durft het echter toch aan om haar nieuwe modellen opvouwbaar te maken. De vraag is of de markt er echt op zit te wachten, Samsung iets weet wat andere merken niet weten of het snode plannen heeft deze markt open te gaan breken met spectaculaire modellen en dito prestaties. Het is lef hebben om deze nieuwe modellen, de derde generatie Galaxy Z, te benoemen als de toekomst van smartphones. De nieuwe Z Flip3 en de trendy Z Fold3 zijn duurzamer en hebben beide een, wat prachtig wordt omschreven, geoptimaliseerde vouwervaring.

De Z Fold3 moet, met het ononderbroken 7,6 inch Infinity Flex Display en de eerste S Pen ooit op een opvouwbare smartphone, het perfecte device worden voor multitasking. De Z Flip3 is vooral een trendy smartphone en lijkt ook wel wat meer toegankelijk met het slanke en compacte design waardoor het model bijvoorbeeld wat onopvallender in je broekzak past of makkelijk is op te bergen in een klein tasje.

Duurzamer en krasbestendig

Nieuw aan de Fold3 en de Z Flip3 is dat beide modellen uitgerust waterbestendigheid (IPX84) zijn. De toestellen zijn gemaakt van Armor Aluminum met Corning Gorilla Glass Victus waardoor ze tegen een stootje kunnen. Door een nieuwe beschermlaag is het hoofdscherm 80% duurzamer dan voorgaande modellen.

Beide foldables kun je door een slim scharnier in iedere hoek blijven gebruiken. Testen hebben volgens Samsung bewezen dat de Z Fold3 en Z Flip3 probleemloos 200.000 keer open en dicht kunt vouwen.

galaxy_zfold3_5g_phantomblack
Galaxy Z Fold3, ontworpen voor een zakelijk segment
galaxy_zflip3_5g_cream_lavender
Galaxy Z Flip3 lijkt te zijn ontworpen voor jongeren

Galaxy Z Fold3 5G

De Z Fold3 is gemaakt voor een verbeterde entertainment-ervaring en heeft een 7,6 inch Infinity Flex Display met een ononderbroken beeld dankzij de Under Display Camera. Het beeld is helderder en gebruikt minder energie.

De S Pen maakt zijn foldable debuut op de Z Fold3. Er komen twee opties beschikbaar: S Pen Fold Edition en S Pen Pro. Beide zijn uitgerust met een punt die zich terugtrekt bij teveel druk. De Z Fold3 heeft een verbeterde Flex mode. Daarmee kun je, terwijl je op het bovenste scherm naar een videogesprek voert, tegelijkertijd aantekeningen maken op het onderste scherm. App Pair is verbeterd om shortcuts naar apps te maken.

De Z Fold3 komt in Nederland beschikbaar in Phantom Black, Phantom Green en Phantom Silver.

galaxy_zfold3_5g_family_phantomgreen_phantomblack_phantomsilver
Z Fold3 familie
galaxy_zfold3_5g_handson_spen_phantomblack_H
Z Fold3 compleet met S Pen

Galaxy Z Flip3 5G

De Z Flip3 is een iconische smartphone, heeft een slanker design en krijgt wat extra kleuropties. In de winkel liggen straks de Cream, Green, Lavender, Phantom Black en online de Gray, Pink en White. Verder zijn er een nieuwe ringhouder en koordcases, iets wat we nog niet eerder hebben gezien. Met deze accessoires lijkt dit ook een smartphone ontworpen voor een jongere doelgroep t.o.v. de meer zakelijke ogende Fold 3.

Het gerestyled Cover Screen is groter. Makkelijk als je notificaties en berichten wilt bekijken zonder de Z Flip3 te openen. Door gebruik te maken van de Flex mode kun je handsfree selfies maken zonder het device te openen. Het Flex Mode Panel zorgt ervoor dat als je device deels gevouwen bijvoorbeeld een video vanzelf naar de bovenste helft van het scherm verplaatst terwijl de knoppen voor de bediening, zoals helderheid en volume, dan naar de onderste helft verschuiven.


Het lijkt een beetje op een alles of niets smartphone. Of deze Z Flip3 wordt een hype, een wannahave en is niet aan te slepen, of de Flip3 wordt een Flop3 waar niemand blijkbaar op heeft zitten wachten. In het eerste geval is het wachten op een marktreactie van andere merken. In het tweede geval is het waarschijnlijk over en sluiten voor een dergelijk design.

galaxy_zflip3_5g_cream
De Galaxy Z Flip3
lifestyle_galaxy_zflip3_5g_cream
Z Flip3 in alles een lifestyle gadget
galaxy_zflip3_5g_accessory_cream
Z Flip3 met trendy accesoires

Nieuwe gebruikservaring

Samsung wil met deze nieuwe toestellen tevens een nieuwe gebruikservaring bieden. Onvergelijkbaar met vroegere opvouwbare smartphones. De software speelt hierbij een grote rol. Duidelijk is dat maximaal gebruik wordt gemaakt van een nieuwe schermtechnologie waarbij de Galaxy Z-modellen als het ware voor je denken en je de meest praktische schermverdeling bieden.

Of dit voldoende is om de traditionele smartphone gebruikers te overtuigen om over te stappen naar deze nieuwe vouwbare toestellen. De S-Pen zal de hardcore gebruikers van deze gadget wellicht overhalen om te kiezen voor de Galaxy Z-serie. Zeker omdat er een geoptimaliseerde omgeving is om effectief samen te werken in Microsoft Teams.

Het is afwachten of de markt opnieuw toe is aan deze foldable smartphone met een volledige nieuwe ervaring. En de Z Flip 3, dat is afwachten, we zijn benieuwd want de prijzen zijn fors.

Prijzen en beschikbaarheid

Vanaf 11 augustus (verkrijgbaar vanaf 27 augustus) kun je een pre-order plaatsen voor de Galaxy Z Fold3 en Z Flip3. De Galaxy Z Fold3 is verkrijgbaar vanaf € 1.799,- en de Galaxy Z Flip3 vanaf € 1.049,-. Wie een pre-order plaatst voor de Z Fold3 krijg je ook de Cover met S Pen en oplader ter waarde van € 89,- erbij. Alle pre-orders worden op 20 augustus geleverd.

galaxy_zfold3_5g_phantomblack_galaxy_zflip3_5g_cream
Galaxy Z Fold3 en Z Flip3, twee totaal verschillende concepten
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....