Samsung Galaxy Z Fold2, vouwbaar, groter, fraaier en geschikt voor 5G

Samsung Galaxy Z Fold2, vouwbaar, groter, fraaier en geschikt voor 5G

Nieuw toestel op alle punten verbeterd

Vorig artikel Volgend artikel

De grote vraag blijft, zitten we met z’n allen wel te wachten op vouwbare smartphones. De eerste modellen waren gewoon niet goed maar introduceerden wel een heel nieuwe kijk op ons zo geliefde mobile device. Helaas voor Samsung waren er ook direct problemen. Deze hebben een grote impact gehad op de wow factor van deze best bijzondere smartphone. Nu een paar jaar later is alles aan het toestel verbeterd.

Samsung Z Fold2

Gisteren werd de Samsung Galaxy Z Fold2 officieel gepresenteerd, na eerder al te zijn aangekondigd tijdens de onthulling van de Samsung Galaxy Note 20. De nieuwe vouwbare smartphone is de opvolger van de eerste generatie Galaxy Fold en is op zo’n beetje op alle onderdelen beter dan zijn voorganger. Met nieuwe en verbeterde specificaties, grotere schermen, ook nieuwe software en een strak design maar helaas nog wel met een forse (advies) prijs van 2.000 euro moet dit nieuwe toestel ons gaan overtuigen. Het toestel in de kleuren Mystic Black en Mystic Bronze is vanaf nu al te bestellen en wordt vanaf 18 september geleverd. Een leuke gimmick is dat je voor dat geld wel de kleur (blauw, rood, goud of zilver) van de scharnieren zelf mag kiezen. Een soort finishing touch voor dit strak en fraai ontworpen toestel.

galaxyzfold2_4
Samsung Galaxy Z Fold2: geopend heb je een 7.7 inch amoled-scherm

Samsung Galaxy Z Fold2 Design

Het is niet zo makkelijk om je vandaag wat design betreft te onderscheiden van de concurrentie. Daarvoor zijn de afmetingen en gewenste functionaliteit te beperkt. Met een vouwbaar ontwerp is het allemaal nog wat lastiger want voordat je het weet heb je apparaat wat je niet meer in je broekzak gaat stoppen. Het is Samsung in ieder geval gelukt om deze ‘dubbeldikke’ smartphone toch een strak design te geven.

Dichtgevouwen zie je een 6.23 inch amoled-scherm waarbij de glazen achterkant dan in je hand ligt. Als je openklapt alsof het een boek is zie je een 7.7 inch amoled-scherm. Dit scherm moet is de x-factor van de Z Fold2 en moet je gaan overtuigen om het toestel te doen willen aanschaffen.

galaxyzfold2_3
Galaxy Z Fold2, ondanks z'n forse afmetingen blijft het een fraai design

Laten we onze mening nog maar even uitstellen

Bij de Galaxy Fold2 draait het eigenlijk alleen maar om dit scherm. Alles wat je er verder over schrijft doet er nauwelijks toe. Geweldig die Snapdragon 865 Plus-processor en een 4500 mAh-accu voor draadloos opladen, Android 10, 5G ready en al even geweldige camera’s. Samsung bied je echt wel bij dit flagship top specificaties die passen bij een dergelijk toestel. Maar bottom-line is er maar een ding wat de prijs van dit model moet rechtvaardigen en dat is het opengevouwen 7.7 inch amoled-scherm. Dit grotere scherm zou je een hoop efficiency voordelen opleveren. En ook daar kun je alles over roepen maar heel eerlijk heeft vrijwel niemand hier ervaring mee.

Het vergelijken met een 8 inch tablet gaat niet helemaal op. De software zorgt voor andere schermopmaak waarvan nog steeds niet helemaal duidelijk is hoe websites zich mobile friendly aanpassen.

Wat wringt is de prijs. Als je 2.000 euro moet neertellen voor een high-tech smartphone met een bijzondere functionaliteit krab je toch even achter je oren. Stel dat het net niet is wat je ervan verwacht, dan is het een dure tegenvaller. Andersom, als je mail afhandeling en meer een stuk efficiënter is en ook het lezen van documenten en meer sterk wordt verbeterd vraag je je misschien af waarom ze dit niet eerder hebben uitgevonden.

Het blijft dus nog een beetje aftasten wat de Samsung Galaxy Z Fold2 nu echt waard is. We weten het gewoon nog niet. Daarvoor moet je echt langere tijd met een dergelijk model werken om daar objectief je mening over te kunnen geven. Uiteindelijk beslist toch de gebruiker.

Galaxy_fold2_Product_Specifications
Galaxy Z Fold2 product specificatie
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....