Technology21.06.2022

Tweede flyby van Mercurius voor BepiColombo


Over twee dagen, op 23 juni zal de BepiColombo ruimtesonde voor de tweede keer sinds het begin van haar missie dicht langs Mercurius vliegen, de planeet die het dichtst bij de zon staat. Doel van deze flyby is om de zwaartekracht van de planeet te gebruiken om het traject van BepiColombo te verfijnen.

Vaste baan om Mercurius

Uiteindelijk moet de ruimtesonde in een vaste baan om Mercurius belanden. Voor het zover is moeten in totaal negen planetaire flyby’s uitgevoerd worden, één op aarde, twee op Venus en zes op Mercurius. Deze week staat dus de tweede flyby van Mercurius op het programma. Naast de flyby’s, die fungeren als een soort van katapult om de sonde naar zijn eindbestemming te geleiden, is BepiColombo ook uitgerust met een elektrisch aangedreven en op zonne-energie draaiende ‘motor’.

Een flyby in ‘deep space’ is bepaald geen sinecure. Zij vereisen extreemn nauwkeurig navigatiewerk. Zo moet de sonde een planeet exact op de juiste afstand, vanuit de juiste hoek en met de juiste snelheid passeren om de juiste koers te kunnen aanhouden. Dit alles wordt jaren van tevoren berekend, maar moet op de dag zelf dan nog wel perfect uitgevoerd worden.

Slechts 200km van het oppervlak van de planeet

Voor deze tweede van zes van flyby’s moet BepiColombo Mercurius passeren op een afstand van slechts 200 km van het oppervlak, met een relatieve snelheid van 7,5 km/s. Daarbij wordt de snelheid van BepiColombo ten opzichte van de zon met 1,3 km/s vertraagd, waardoor deze dichter bij de beoogde baan rond Mercurius komt.

Tijdens de flyby’s kunnen geen high-res beelden gemaakt worden door de camera aan boord van de sonde. De drie bewakingscamera’s (MCAM’s) van BepiColombo zullen echter wel foto’s maken. Hopelijk dit keer zonder ‘vinger voor de lens‘. Omdat BepiColombo’s dichtste nadering aan de nachtzijde van de planeet zal plaatsvinden, zullen de eerste beelden waarin Mercurius zal worden verlicht naar verwachting ongeveer vijf minuten na het dichtstbijzijnde punt gemaakt kunnen worden, op een afstand van ongeveer 800 km van de planeet.

BepiColombo werd in oktober 2018 met een Ariane 5 vanuit de Europese ruimtehaven in Kourou gelanceerd.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

Een gezin in Florida had de schrik van hun leven: ruimtepuin afkomstig van het ISS kwam dwars door hun huis heen vallen. Het stuk puin weegt maar een kilo, maar gezien waar het vandaan komt, komt dat hard aan. Het komt...

Technology02.04.2024

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen