Geen captcha's meer op Apple-apparaten

Geen captcha's meer op Apple-apparaten

Geen studies meer van zebrapaden

Vorig artikel Volgend artikel

Hoe zie je het verschil tussen een mens en een robot? Logisch: door een captcha in te zetten. Je kent het vast wel: je moet voordat je ergens inlogt of een formulier verstuurt eerst even in 9 vakjes aanklikken in welk vakje je een stoplicht, een motor of een zebrapad ziet.

Soms is het amper te zien, soms twijfel je welk vakje je moet kiezen, maar over het algemeen komen de meeste mensen er altijd wel uit. Robots dus blijkbaar niet. Apple wil van die captcha’s af: het zorgt dat mensen die een Mac of iPhone gebruiken straks geen captcha’s meer te hoeven invullen.

Captcha's

Het nieuwe captcha-loze Apple-leven gaat van start vanaf iOS 16 op de iPhone en MacOS Ventura op de Mac. Dat kan dankzij een techniek die Automatic Verification heet. Er wordt met Private Access Tokens gewerkt om via de iCloud te verifiëren wie er van het apparaat gebruik maakt. Dat doet het weer door de Apple ID in te zetten.

Die informatie wordt een token en daardoor weet de website al dat je een mens bent, zonder dat je nog allerlei gekke kliks hoeft te doen. Apple zegt dat de token verder geen gevoelige data bevat en dat er geen IP-adressen worden vastgelegd.

Apple

Een captcha is een completely automated public Turing test to tell computers and humans apart. Yes, het staat echter ergens voor. Sommige captcha’s zijn ontzettend vervelend, bijvoorbeeld wanneer er slechts een paar letters en cijfers te zien zijn die heel vaag zijn gemaakt. Soms weet je ook niet of iets een i of een L is, of 0 of een o. Het is menig persoon een doorn in het oog, maar sinds de 9 vakjes zijn geïntroduceerd is dat gelukkig minder gedoe geworden.

Toch blijft het een wat irritante oefening om elke keer te doen, waardoor Apple heeft besloten om iemand die toch al toegang heeft tot een iPhone of Mac die last te besparen. Zoals altijd gaat het om een gratis update. iOS 16 en MacOs Ventura verschijnen in de herfst.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...