Denk je dat je geweldige foto’s hebt geschoten, blijkt er een roze, bruin of zwart vlak op elk kiekje zichtbaar. Je vinger. Dom, maar het kan de besten overkomen. De ruimtesonde BepiColombo maakte het afgelopen weekend mee, toen hij Mercurius op de gevoelige plaat wilde leggen.
Mercurius is de binnenste planeet van ons zonnestelsel. Hij is al vaker op de foto gezet. Of tenminste, vooral zijn kraters, want die zijn enorm aanwezig. Dat zien we ook op de nieuwste foto van de bijzondere planeet. Die werd gemaakt door ruimtesonde BepiColombo, die blijkbaar vast een kiekje wilde schieten van zijn eindbestemming.
BepiColombo is op dit moment op weg naar de planeet, maar het duurt nog wel even voor hij arriveert. Dat hij op slechts 200 kilometer afstand was, kwam omdat hij gebruik moest maken van de zwaartekracht om zijn koers te wijzigen. Die van Mercurius is ideaal om die veilige baan om Mercurius heen te bereiken, de eindbestemming van BepiColombo. Het klinkt allemaal zo makkelijk en zo dichtbij: de zwaartekracht van de planeet, 200 kilometer afstand… Het is echter pas in 2025 (!) dat BepiColombo daar daadwerkelijk arriveert.
BepiColombo houdt wel van dansen, want hij moet nog vijf keer zo’n zwaartekrachtzwaai maken. In 2022 staat er een op het programma, in 2023, in 2024 zelfs 2 en uiteindelijk moet een laatste slinger de sonde in 2025 naar zijn eindbestemming brengen. We verwachten in de komende jaren nog kiekjes van Venus, want ook daar scheert BepiColombo langs.
Maar als je dan een ruimtefoto maakt, moet je natuurlijk niet zorgen dat je eigen onderdelen erop te zien zijn. BepiColombo maakte dan ook een klassieke fotografiefout bij het schieten van Mercurius: hij zette zijn ‘vinger’ op de kiek. Hopelijk leert hij dat af voor zijn scheervlucht langs Venus. Die kans is klein, want hij gebruikt camera’s die eigenlijk zijn bedoeld om de sonde zelf te fotograferen.
Niet dat het een waardeloze foto is, zeker niet: je ziet onder andere de Lemontov-krater, die 166 kilometer is. De foto zelf is dan ook niet op 200 kilometer afstand gemaakt, maar eerder 2.500 kilometer. Helaas was de zon net aan de andere kant van de planeet, waardoor Mercurius niet zijn meest, nou, zonnige kant laat zien. Desondanks is het nog steeds een indrukwekkende foto. Eentje die we zelf waarschijnlijk nooit kunnen maken. Al is het maar omdat wij geen robotische onderdelen hebben om per ongeluk op de foto te zetten.
Fotocredits: gookingsword