​YouTube: je kunt nu zien welk moment het meest is bekeken

​YouTube: je kunt nu zien welk moment het meest is bekeken

Vorig artikel Volgend artikel

Je kunt nu zien hoe welk moment in een YouTube-video het meest is bekeken. YouTube onthulde de nieuwe functie vorige week en deze is nu neergestreken in Nederland. Je ziet het in grafiekvorm, waardoor je bijvoorbeeld in video’s waar meerdere interessante momenten inzitten sneller bij die momenten terechtkomt.

Grafiek YouTube

Populair moment op YouTube

Je benadert de nieuwe functie heel simpel, door in een video de speelknop op de rode lijn vast te grijpen. Als je op die manier snel door een video heengaat, dan heet dat scrubben. Bij dat scrubben zie je nu precies wanneer een video het vaakst is bekeken. Immers is het mogelijk om een YouTube-video te delen op een specifiek moment. Hierdoor kun je meteen naar de actie, zoals bijvoorbeeld veel mensen wilden in de video waarin Will Smith een klap uitdeelde tijdens de Oscars. Of denk bijvoorbeeld aan een flinke crash bij de Formule 1. Hoewel het zeker weten de moeite waard is om de rest te kijken, zullen veel mensen toch het eerste naar dat spannende moment willen gaan.

Dat kan nu makkelijker, omdat je in grafiekvorm precies ziet waar een flinke piek (of berg) is, waardoor je dat specifieke moment zo te pakken hebt. Je hoeft er ook niets speciaals voor aan te zetten. Of je nu gebruik maakt van de YouTube-app voor Android of de Chrome-browser, je vindt nu sneller je weg in een video. Het kan bovendien erg leerzaam zijn voor makers van video’s, zich bewuster zijn van welke momenten voor mensen belangrijk zijn. Stel je voor dat je een lange vlog maakt waarin je 5 onderwerpen bespreekt, dan weet je nu dat iedereen ziet wanneer mensen vooral geïnteresseerd zijn en het vaker over dit onderwerp hebben.

Alternatief voor hoofdstukken

Bovendien kan het hopelijk uploaders van video’s inspireren om betere hoofdstukken in hun video’s te maken. Nu wordt dat vaak niet gedaan, terwijl bepaalde mensen nu eenmaal bepaalde content willen zien. Ze zullen eerder afhaken als ze heel moeilijk moeten zoeken in een video. Ten eerste maakt de grafiek het mogelijk om minder lang te hoeven zoeken, ten tweede is het hopelijk een manier om die videomakers te stimuleren om zelf wat meer hun best te doen door hoofdstukken aan video’s toe te voegen. Misschien is dat moeilijk, omdat je wil dat mensen je hele video bekijken, maar eerlijk is eerlijk, daarover heb je weinig controle als mensen echt iets specifieks willen zien.

In eerste instantie was deze functie er wel, maar alleen voor abonnees van YouTube Premium. Nu dus ook voor de rest van de wereld. Er is trouwens nog een nieuwe mogelijkheid naar YouTube gekomen, die mogelijk een klein beetje is gestolen van TikTok: de mogelijkheid om één video eindeloos te laten herhalen. Je vindt deze optie in het menu waarin je ook de videokwaliteit kunt aanpassen. Het gaat hierbij wel om de hele video, dus niet alleen dat ene momentje dat een berg aan views laat zien.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...