Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
De ruimte is allang niet meer het domein van de door de overheid gesponsorde organisaties zoals NASA en ESA. Althans, die zijn zeker nog wel belangrijke, grote spelers, maar er is ook een private sector die aan terrein wint. Ook binnen die gevestigde orde. SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, gaat bijvoorbeeld naast zijn succesvolle samenwerking met NASA nu ook een contract aan met de Europese ruimteorganisatie ESA voor specifiek het lanceren van satellieten.
SpaceX en ESA
Het gaat er dus om dat SpaceX voor ESA satellieten gaat lanceren. Het gaat om vier satellieten voor het navigatienetwerk Galileo, meldt The Wall Street Journal. Galileo is het Europese antwoord op GPS, dat we kennen uit Amerika. Hoewel SpaceX zelf ook nog steeds heel fanatiek bezig is met de aanleg van zijn eigen satellietnetwerk, heeft het dus ook ruimte om de Europese satellieten toe te voegen. SpaceX wel: of er door al die satellieten nog ruimte overblijft in de ruimte, dat is de vraag.
Er zijn steeds meer klachten over de grote hoeveelheden satellieten die de lucht in worden geschoten. Daarbij zullen die vier stuks van Europa geen enorm probleem zijn, maar wel projecten als SpaceX’ satellietprogramma waarbij er 42.000 in de baan rond de aarde moeten worden geplaatst. Tel daarbij ook nog Project Kuiper van Amazon op met zijn 3.236 stuks en je begrijpt dat het een drukke bedoening is in de kring rondom onze planeet. Dat zorgt voor veel ruis om ons heen, maar ook veel ruimtepuin, dat het steeds gevaarlijker maakt voor astronauten of dure technische snufjes om de ruimte in te worden geschoten.
Falcon 9
Maar goed, zoals gezegd: die vier satellieten zijn dus een druppel op een gloeiende plaat. Wel is het belangrijk nieuws, want waar NASA de ruimtevaart al lang geleden besloot te mixen met private bedrijven, is ESA daar altijd wat meer terughoudend in geweest. Het bedrijf wil specifiek in dit geval eigenlijk ook niet afhankelijk zijn van een bedrijf uit de Verenigde Staten.
Echter zou er geen andere optie zijn, want de Ariane-raketten hebben vertraging opgelopen en een Russisch alternatief zit er door de Oekraïne-oorlog niet meer in. De Falcon 9 van SpaceX it is, dus. Dat betekent dat de satellieten moeten worden vervoerd naar de Verenigde Staten, want dat is waar SpaceX lanceerfaciliteiten heeft. Een historisch moment, want normaliter gaan Europese projecten eigenlijk altijd vanaf Frans-Guyana de lucht in.
De deal tussen SpaceX en ESA is nog niet rond: de Europese Commissie moet nog zijn goedkeuring geven en daarmee ook de landen die binnen de EU actief zijn. Dit moet volgens het zeggen voor het einde van dit jaar rond zijn.
Verder lezen over Europa
Technology11.09.2024
De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple
Mobile09.08.2024
Apple heeft nieuwe App Store-regels en appstudio’s zijn boos
Social Media01.07.2024
Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen
Krijgt Meta een miljardenboete?Nieuws24.06.2024
Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store
Technology22.05.2024
Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?
Online15.05.2024
Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU
Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EULifestyle29.04.2024
De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente
De voordelen van reizen met de autoOnline26.04.2024
Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels
Verder lezen over Space
Technology05.12.2024
De Artemis-maanlanding is weer uitgesteld door NASA
De maan lijkt weer een stukje verder wegTechnology29.11.2024
Zoek niet langer: het beste tv-haardvuur is hier
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024