​Tegenvaller door magnetische storm: 40 SpaceX-satellieten stuk

​Tegenvaller door magnetische storm: 40 SpaceX-satellieten stuk

Vorig artikel Volgend artikel

SpaceX krijgt al veel kritiek omdat het steeds meer Starlink-satellieten in de banen rond de aarde aanbrengt, maar nu is er een nieuw probleem. Een magnetische storm verpulverde 40 satellieten van SpaceX. Doodzonde, want hierdoor is de lancering van vorige week nagenoeg voor niets geweest.

Geostorm

De geostorm vond plaats aan de rand van de dampkring en erna verloor SpaceX 40 satellieten uit het oog. Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze vergaan, omdat ze door het binnendringen van de dampkring zijn verbrand, maar het kan ook zorgen voor meer ruimtepuin als ze door de storm misschien juist een andere kant op zijn geslingerd. In ieder geval zouden er geen brokstukken op onze planeet moeten neerkomen na het onstuimige weer.

De storm vond plaats nadat magnetische delen rond de aarde tegen elkaar aanbotsen en voor gevaarlijke situaties zorgen. Het heeft alles te maken met een explosie van deeltjes op de zon, die zorgde dat de luchtdruk verhoogde. Het was onmogelijk voor de satellieten om die storm te omzeilen, waardoor ze er middenin terecht kwamen.

SpaceX

SpaceX heeft nog heel veel satellieten in de lucht hangen: er zijn er al honderden om hiermee het Starlink-internetnetwerk mogelijk te maken. Toch is het doodzonde wat er gebeurd is: vorige week heeft SpaceX 49 satellieten gelanceerd, waardoor die lancering eigenlijk voor niets is geweest. Uiteraard kunnen Elon Musk en zijn mensen er weinig aan doen als er een storm is, maar juist omdat dit project al vaak wordt bekritiseerd omdat het allemaal wel erg massaal is, is dit geen fantastisch nieuws.

Aan de andere kant zijn de Starlink-satellieten juist expres op die positie neergezet. Het idee is dat ze 210 kilometer boven aarde zweven, omdat de dampkring daar overgaat in de ruimte. Zo kunnen de satellieten het laatste stukje naar boven zelf doen. Werkt een satelliet niet goed, dan zal hij het niet halen en valt hij naar beneden, de dampkring in, waarbij hij verbrandt en er geen ruimtepuin ontstaat of crash op de aardbol plaatsvindt.

40 satellieten

Het plan met al die satellieten, wat er uiteindelijk duizenden moeten worden, is dat ze zorgen voor internet op plekken waar dat niet zo voor de hand liggend is. Denk aan boerderijen die ver van de bewoonde wereld zijn. Tegelijkertijd is er dus veel kritiek, mede omdat er op ruimtefoto’s nu wel heel vaak een reflecterende satelliet te zien is, maar ook omdat sommige satellieten het risico lopen om tegen een andere satelliet aan te botsen, zoals eerder het geval was met een ESA-weersatelliet en een Chinees ruimtestation. En dan is er nog het probleem van te veel ruimtepuin, waardoor we straks de ruimte niet eens meer in kunnen als er een baan rond de aarde is met ‘kogels’ die onze raketten kunnen doorboren.

Tegelijkertijd is SpaceX niet een bedrijf dat denkt: “Privatisering van de ruimte, we doen alleen ons eigen ding”. Zo is het bijvoorbeeld aan het kijken of een zwarte laag op de satellieten kan zorgen dat ze niet zo aanwezig zijn op foto’s. Ook heeft SpaceX de getroffen satellieten door de geostorm wel geprobeerd in een andere modus te zetten waardoor ze minder kwetsbaar zouden zijn, maar dat heeft dus helaas niet geholpen. Voor nu is het hopen dat de komende lanceringen van SpaceX succesvoller blijken te zijn en dat de zon zich ook wat rustiger houdt met al zijn magnetische kracht. Niet zozeer omdat iedereen internet moet hebben, maar vooral omdat we de ruimte dan zo netjes mogelijk achterlaten.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...