Nieuws25.05.2019

60 satellieten van SpaceX boven Nederland te zien


Ook het ufo meldpunt kreeg veel waarnemingen binnen

Gisteren vertelden we je nog over The Boring Company van Elon Musk en vannacht konden we satellieten van SpaceX zien in de hemel boven Nederland. In de nacht van vrijdag op zaterdag waren de 60 satellieten zichtbaar als een streep licht. Sommige mensen dachten meteen aan ufo’s, maar het waren toch echt de satellieten van ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Het account van UFO Meldpunt NL berichtte al snel over de mysterieuze streep licht boven ons land.

Satellieten voor breedbandinternet

De satellieten zijn gisteren gelanceerd vanaf de ruimtebasis in Cape Canaveral met een Falcon-raket. Ze zijn bedoeld om breedbandinternet aan te bieden aan klanten wereldwijd. Het zogenaamde Starlink-Netwerk bestaat straks uit 1800 satellieten, die op honderden kilometers boven de aarde zweven. De totale kosten hiervan bedragen zo’n 2,7 miljard euro.

1 gigabit per seconde

Internet via satellieten biedt volgens SpaceX veel voordelen. Het is niet langer nodig om kabels te gebruiken en dat is natuurlijk ideaal als je toch wil kunnen internetten in afgelegen gebieden. Omdat de satellieten van SpaceX aanmerkelijk lager boven de aarde vliegen dan de meeste andere satellieten, moet dit gaan zorgen voor sneller internet. Volgens het bedrijf halen ze over een tijdje snelheden van éen gigabit per seconde.

Basis op de maan en daarna naar Mars

Rond een uur of 1 vannacht was de formatie satellieten goed te zien boven Nederland en rond half 3 nog een keer. Er vinden nog minimaal 12 lanceringen plaats, wanneer is nog niet bekend. Het bedrijf wil ieder jaar 2000 satellieten de lucht in schieten. Starlink mag vooralsnog alleen de Amerikaanse markt gaan bedienen.

Het is bekend dat Elon Musk, de man achter Tesla en SpaceX, ook graag naar Mars wil. Daarvoor moet eerst een basis op de maan worden gebouwd en dat worden de volgende stappen voor het ruimtevaartbedrijf.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.