Starlink introduceert abonnement met 'glasvezel' snelheid

Starlink introduceert abonnement met 'glasvezel' snelheid

Vorig artikel Volgend artikel

Starlink leek vooral een goed idee toen het bedacht werd, inmiddels meer dan zeven jaar geleden. We hadden nog lang niet allemaal, en overal, te toegang tot breedband internet verbindingen. Zeker in afgelegen gebieden. Inmiddels, anno 2022, is dat wel anders. En dus moet Starlink, waar nog elk jaar honderden satellieten voor de ruimte in geschoten worden, nu concurreren met gigabit (glasvezel) internet.

500 Mbit voor 500 euro

De introductie van het Starlink Premium abonnement met een maximale downloadsnelheid van 500 Mbit/s is een stap in de goede richting. Nou ja, deels dan, want aan die snelheid hangt wel een speciaal prijskaartje. Je betaalt feitelijk 1 euro per Mbit. Inderdaad, 500 euro per maand dus. Het gewone Starlink abonnement kost 100 euro. Daarvoor krijg je dan maximaal 200 Mbit aan download snelheid.

Let wel, die 500 Mbit is dan ook nog de maximaal haalbare snelheid. Het kan goed zijn dat jij straks ergens zit waar maximaal 150 Mbit haalbaar is, voor 500 euro per maand. Over maximale upload snelheden van het Premium abonnement wordt nog niets geroepen.

Vooralsnog is Starlink Premium nog niet actief. Geïnteresseerden kunnen zich wel al aanmelden voor een abonnement. Starlink verwacht de eerste klanten in de loop van het tweede kwartaal te kunnen aansluiten.

Ingehaald door technologische vooruitgang

In onze Westerse landen is Starlink eigenlijk al ingehaald door de versnelde uitrol van glasvezel, nieuwe kabeltechnologie (DOCSIS 3.1) en 5G. Ontwikkelingen waarmee de ‘witte vlekken’ op landkaarten – waar geen breedband internet beschikbaar is – steeds kleiner worden.

Daardoor verdwijnt langzaam maar zeker de noodzaak voor een oplossing zoals Starlink, waarvoor het idee ontstaan is in een tijd dat nog lang niet iedereen en overal kon beschikken over een internetverbinding van 10 Mbit.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...