Clear Mode: Er komt een kale weergave voor TikTok

Clear Mode: Er komt een kale weergave voor TikTok

Vorig artikel Volgend artikel

TikTok introduceert een nieuwe modus en de ene persoon is er lyrisch over, terwijl een ander er niet aan moet denken. Het gaat om Clear Mode, een nieuwe weergave waarin je wat minder prikkels krijgt.

Clear Mode

TikTok is een vrij drukke app. Zelfs als je gewoon een video kijkt, dan staat er vanalles in beeld. Gebruikersnamen, hartjes om likes te geven en nog meer. Dat kan enorm overweldigend zijn, zeker als je bijvoorbeeld snel overprikkeld raakt. Dat is waarom het fijn is dat TikTok met een optie komt om al die ‘rommel’ uit beeld te halen. Het is Clear Mode en je kunt zelf kiezen of je hem aanzet of niet: haters kunnen dus opgelucht ademhalen.

Het kan voorkomen dat jij de modus nog niet kunt kiezen, want hij wordt op dit moment aan een test onderworpen. TikTok zegt tegen TechCrunch dat het op dit moment verder geen uitspraken doet over de nieuwe mogelijkheid. Nieuwsgierig of je het hebt? Als je tot de testgroep behoort (die vrij select blijkt te zijn), dan zie je de Clear View anneer je op het scherm tikt en je vinger langer laat liggen. De instelling ‘Clear Mode’ is dan te vinden onder de knop ‘Toevoegen aan favorieten’.

Snel overprikkeld

Voor mensen met ADHD en autisme is deze optie erg prettig, maar bijvoorbeeld ook voor ouderen die minder goed begrijpen hoe de app werkt. Deze kale weergave laat je sowieso beter concentreren op de video, waardoor je alles van de toch al erg korte video’s van TikTok in je op kunt nemen. Aan de andere kant is de drukke overlay van TikTok ook iets waar je vrij snel aan went. Je kijkt er redelijk doorheen als je eenmaal weet welke functie wat doet. Bovendien is het wel een wat onhandige modus, want het is eigenlijk meer van toepassing op één video dan meerdere video’s.

Het voelt hierdoor niet echt als een modus, maar meer als iets dat je aanzet bij één video die je echt met je volle aandacht wil kijken, terwijl je de rest van het scrollen door TikTok gewoon doet met alle toeters en bellen aan. Dat gebeurt namelijk ook automatisch. Je kunt TikTok wel voorzien van de modus, maar dit is elke keer van toepassing op maar één video. Aan de andere kant is het wel zo eerlijk, want je ziet zo tenminste wel wie een video heeft gemaakt.

Langere video's

Waarschijnlijk is de mogelijkheid vooral gemaakt voor video’s die langer duren, wat sowieso het plan is van TikTok, dat nu video’s aanbiedt van maximaal 10 minuten. Voor 30 seconden zal je het dus niet snel aanzetten, maar wanneer een video echt wat langer duurt, is het fijn dat je alle tierelantijnen in de ban kunt doen. Ook al is het dus wel maar tijdelijk.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...