Viral op TikTok: klik de locatie in Google Maps-wedstrijden

Viral op TikTok: klik de locatie in Google Maps-wedstrijden

Vorig artikel Volgend artikel

TikTok is in de ban van een Google Maps-competitie. Hierbij hoef je niet de straat op om zo snel mogelijk naar een locatie te gaan: je moet op basis van een Streetview-screenshot op zoek naar de plek waar die is gemaakt. Achter je computer. Op TikTok verschijnen video’s van mensen die er niet alleen heel erg goed in zijn, maar ook nog eens heel erg snel. Bizar.

Google Streetview en Maps

Als we je nu een willekeurige Google Streetview-foto laten zien, hoe groot is dan de kans dat je het land waar die is gemaakt weet te raden? Staat de Eiffeltoren erop, dan is het een makkie, maar is het slechts een zandweg met wat struiken, dan wordt het een heel ander verhaal. Diverse mensen zijn op TikTok heel fanatiek bezig met het delen van video’s waarin ze dit spel spelen. Het heet GeoGuessr en hierin krijg je dus een foto voorgeschoteld waarbij je op Google Maps zo dicht mogelijk bij de locatie moet zien te klikken.

GeoGuessr

Dat betekent dat je niet alleen moet weten welk land het is, maar ook welke plaats (en als het even kan, zelfs de plaats binnen die plaats). Een paar uur nemen om het uit te zoeken heb je niet, je moet snel zijn, want dat is het spel. Op TikTok zijn er mensen die hier eng goed in zijn. Een voorbeeld is Georainbolt, die volledig in hyperfocus achter zijn computer zit. Tijdens het spelen weet hij echter ook nog het een en ander toe te lichten, terwijl hij als een razende door de foto’s en Maps-schermen heen klikt.

Het is vreemd om te zien, iemand die zo goed weet waar iets zich bevindt. In de onderstaande YouTube-video kun je zien hoe iemand ongeveer te werk gaat. Dat is niet zo gek: natuurlijk geven kentekenplaten veel weg, evenals reclames en bijvoorbeeld bepaalde bouwstijlen. Echter kan Georainbolt het zelfs op basis van een paar struiken, wat heel bizar is. Echt een account om te volgen, alleen al om te checken of het nou bewerkt is of deze jongeman inderdaad zo slim is.

Wat ook helpt, dat is om simpelweg de foto’s in je brein op te nemen. De kans is immers aanwezig dat ze toch weer terugkomen. Snel onthouden waar bepaalde settings uit GeoGuessr zijn gemaakt geeft je een grote voorsprong in het spel. Wil je dus ook competitief Google Maps spelen, dan kun je het beste rustig beginnen (zoals in de YouTube-video), waarna je steeds sneller bepaalde clues en omgevingen door krijgt.

Viral op TikTok

Het grappige is dat dit spel helemaal niet zo nieuw is. In 2013 verscheen het browserspel online. Het is een freeware-spel gemaakt door de Zweedse IT’er Anton Wallén. Hij had nooit kunnen weten dat zijn spel zo’n succes zou worden, dat er mensen echt professioneel mee aan de slag zouden gaan en er honderden uren in zouden steken. Het is een gamefenomeen, maar dus ook iets dat compleet viral gaat op social media. Het is hypnotiserend om naar te kijken. Je kunt GeoGuessr-sessies bijvoorbeeld ook op Twitch zien.

Het leuke is dat het zowel alleen te spelen is als tegen iemand, waardoor de druk nog hoger wordt. Er is zelfs een pro league voor mensen die heel serieus zijn met Google Maps-wedstrijden. Later kwam daar ook nog een carrièremodus bij, waardoor je ervaringspunten kunt verdienen en steeds verder kunt laten zien hoe goed je bent. Het wordt echt een soort esports zoals League of Legends, maar dan met een vrij eenvoudige browsergame waar je ook nog eens veel van opsteekt.

Gelukkig maar, want er kleven geen grote geldprijzen vast aan de winst in GeoGuessr. Tenzij je er uiteraard een heel lucratief YouTube-, Twitch- of TikTok-account mee begint. Hopelijk zullen steeds meer mensen dat doen, want het is fantastisch om de pro’s aan de slag te zien. Ze geven in ieder geval een heel nieuwe draai aan een ver-van-hun-bedshow, door de wereld juist lekker dichtbij te halen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...