Online02.02.2024

​Deze rol kan AI spelen in het ontwikkelen van bio-dreiging


Vroeger waren we bang voor pistolen, maar tegenwoordig zijn er heel andere dreigingen die veel waarschijnlijker zijn. Er zijn mensen die denken dat bijvoorbeeld het coronavirus zo’n door de mens ontwikkelde dreiging is. Het klopt dat dit soort biologische dreigingen steeds spannender worden, net als de kans dat bijvoorbeeld kerncentrales worden gehackt. Dat is moderne oorlogsvoering en om het nog iets moderner te maken heeft een studie nu aangetoond dat AI kan ondersteunen in het ontwikkelen van biologische dreiging.

AI en biologische dreiging

Een onderzoek van OpenAI, makers van ChatGPT en Dall-E, toont aan dat AI-modellen de toegang tot gevaarlijke informatie over biologische dreiging aanzienlijk kunnen vergroten. In een onderzoek onder 100 mensen werd gekeken in hoeverre kwaadwillenden AI kunnen inzetten om meer te leren over biologische dreiging. Biologische dreiging is bijvoorbeeld een virus dat zich verspreidt onder mensen of dieren, maar het kan ook een plantenziekte zijn die bijvoorbeeld in onze voeding gaat zitten.

50 mensen die meededen waren biologie-experts met een PhD op zak en ervaring in het lab, terwijl de andere helft studenten waren die tenminste één biologievak op de universiteit hebben gevolgd. Mensen werden daarnaast ingedeeld in groepen: sommigen met alleen toegang tot het internet of met toegang tot het internet en ook nog GPT-4 erbij. Voor de duidelijkheid: het was niet ChatGPT, maar een variant van GPT-4 die niet openbaar beschikbaar is en dus wel antwoorden kan geven over biowapens. Denk aan vragen over het maken en het verspreiden ervan. En dan gaat het vooral om ‘ingrediënten’.

Risico is hoger voor bioterrorisme

OpenAI kon maar één conclusie trekken: GPT-4 kan de mogelijkheid om informatie over biologische dreiging te vinden vergroten, vooral wanneer het gaat om accuraatheid en volledigheid van taken. Het schrijft: “Het is nog niet duidelijk welk niveau van verhoogde informatietoegang daadwerkelijk gevaarlijk zou zijn. Het is ook waarschijnlijk dat dit niveau verandert naarmate de beschikbaarheid en toegankelijkheid van technologie die in staat is om online informatie te vertalen naar fysieke biotekens verandert.”

En, zo stelt het: deze studie is niet genoeg om een volledige conclusie te trekken, dit is slechts het startpunt voor doorgaand onderzoek en discussies over dit onderwerp, stelt OpenAI. OpenAI heeft hierin natuurlijk een wat dubbele rol: enerzijds moet het aan overheden antwoord geven op dit soort ethische vragen, maar anderzijds wil het ook juist zorgen dat AI zoveel mogelijk toegankelijk is.

Meer onderzoek nodig

OpenAI zegt dan ook dat informatie over bioterrorisme makkelijk toegankelijk is voor iedereen, ook zonder AI, omdat er nog steeds veel gevaarlijke content op het internet staat dat ook gevonden kan worden. OpenAI stelt bovendien dat bioterrorisme historisch gezien zelden voorkomt en dat de mate van risico kan worden aangepast als er wordt gezorgd dat de toegang tot fysieke technologie om bioterrorisme mogelijk te maken wordt geblokkeerd.

Tegelijkertijd is er ook juist wel een sprankje hoop: AI kan namelijk ook helpen bij een tegenaanval, of een oplossing. Het kan immers snel rekenen, dus kan het als zo’n aanval zich voordoet, helpen meedenken over hoe dit kan worden gestopt, geremd of in de toekomst worden voorkomen. Het is dus zeker niet alleen maar slecht, maar het stemt uiteraard niet positief dat OpenAI die conclusie trekt dat het inderdaad wel toegankelijker wordt. Maar vervolgens met zoveel tekst eromheen komen…

Is dit een bedrijf dat vooral zijn eigen straatje vast schoonveegt, of is er inderdaad te veel vaagheid over wat bioterrorisme is en wanneer kan worden gesteld dat het gevaarlijk is? Wat dat betreft moeten we het met OpenAI eens zijn: er is inderdaad nog veel meer onderzoek nodig naar dit onderzoek. En dan misschien niet door OpenAI zelf, maar juist door de wetenschap.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over ChatGPT

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

OpenAI stopt tijdelijk met Sky omdat Scarlett Johansson boos is

Scarlett Johansson is boos. OpenAI heeft voor zijn ChatGPT-stem Sky een stem gekozen die erg lijkt op haar vertolking in Her. Nu is Sky er (tijdelijk) niet meer.

Online21.05.2024

OpenAI stopt tijdelijk met Sky omdat Scarlett Johansson boos is

OpenAI komt met GPT-4o: AI-taalmodel à la Her

Terwijl Googles ontwikkelaarsconferentie I/O vandaag start, probeerde OpenAI met de aankondiging van GPT4o vast de spotlight te stelen. Deze ‘omni’-versie van het nieuwe taalmodel is gratis en voor iedereen beschikbaar. Bovendien is het niet gewoon een soort ChatGPT dat je al kent.

Online14.05.2024

OpenAI komt met GPT-4o: AI-taalmodel à la Her

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

De AI-hype brak pas echt uit met modellen als ChatGPT. Kunstmatige intelligentie is echter geen nieuwe rage op de markt! In 1996 gebruikte de schaakcomputer “DeepBlue” bijvoorbeeld zijn veldstukken om de koning van toenmalig wereldkampioen Garry Kasparov schaakmat te zetten.

Gaming17.04.2024

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

Dall-E en ChatGPT verenigen zich: beeld aanpassen in de chat

OpenAI heeft steeds meer tools waarmee je AI in je voordeel kunt gebruiken: er is Dall-E, ChatGPT en dan ook nog Sora. Die werken normaal allemaal naast elkaar, maar Dall-E en ChatGPT zoeken elkaar wat meer op. Dall-E is...

Online04.04.2024

Dall-E en ChatGPT verenigen zich: beeld aanpassen in de chat

Onverwachte wending: je kunt ChatGPT nu zonder account gebruiken

ChatGPT is nu te gebruiken zonder account. Waar OpenAI het eerst verplicht stelde dat je inlogde voordat je de AI-chatbot van een vragenvuur voorzag, is dat nu niet meer nodig. Je kunt als je nu naar chat.openai.com gaat...

Online02.04.2024

Onverwachte wending: je kunt ChatGPT nu zonder account gebruiken

​5 voorbeelden van OpenAI’s Sora die je zullen verwonderen

OpenAI heeft met Sora heel interessante AI gelanceerd, hoewel het nog niet voor iedereen beschikbaar is. OpenAI heeft het wel aan verschillende visuele artiesten en filmmakers gegeven om hun ding te doen. En hun ding ded...

Online26.03.2024

​5 voorbeelden van OpenAI’s Sora die je zullen verwonderen

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Online06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Welzijn op de werkplek met AI collega’s

De Maand van de Mentale Gezondheid is afgelopen, maar het belang neemt alleen maar toe. Een grote stap hierin is het aanpakken van mentale gezondheidsproblemen op de werkplek. Veelvoorkomende uitdagingen zijn onder andere burn-out, stress en tijdsgebrek. Dit heeft invloed op het welzijn en de productiviteit van werknemers. Statistieken tonen aan dat een aanzienlijk deel van de tijd verloren gaat aan repetitieve en uitputtende taken.

Artificial Intelligence24.07.2024

Welzijn op de werkplek met AI collega’s

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Online23.07.2024

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Alles is te zien in de poppetjes van je ogen
AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

Claude. Niet de zanger van dat catchy half-Franse nummer, maar de kunstmatige intelligentie-tool.

Online17.07.2024

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

AI wordt onder andere omarmd door YouTube Music, dat nu door kunstmatige intelligentie samengestelde afspeellijsten ondersteunt. 

Online16.07.2024

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Van de 400 operaties die ze hebben verricht is er 98 procent volledig  goed gegaan. Leg je hart in robothanden.

Technology10.07.2024

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Een Lensa-achtige functie komt nu van Meta zelf naar WhatsApp. Zo heb je elke dag een originele profielfoto, als je dat wil natuurlijk.

Social Media02.07.2024

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Verder lezen over Onderzoek

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Over twijfelaars wordt soms met een zekere minachting gesproken. Ze zouden dralen, nauwelijks doorpakken of niet durven te beslissen. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt echter dat wij twijfelaars letterlijk het voordeel van de twijfel zouden moeten gunnen.

Online01.05.2024

Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Verder lezen over Wetenschap

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

Het is een eeuwenoud cliché dat je goed moet slapen, maar net als dat beweging essentieel is, is slaap dat absoluut ook.

Nieuws24.07.2024

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Nu is dat vooral omdat een kunstenaar dit eist, maar wist je dat een wit dak bijvoorbeeld echt een verschil maakt in temperatuur?

Nieuws05.07.2024

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan met een zelfrijdende auto. Klopt dat?

Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af