Nieuws01.12.2023

​Zo hoog moet je je thermostaat zetten, volgens de wetenschap


Het is superkoud en het vriespunt is bereikt. Logisch dus dat je vaker de verwarming aandoet. Tegelijkertijd is dat ook wel spannend: straks hebben we geen energieplafond meer en dan schrikken we waarschijnlijk van de hoeveelheid gas en elektra die we gebruiken. Bovendien is het elke winter ook weer de vraag: als je je kachel dan aandoet, hoe warm maak je het dan? Daar hebben wetenschappers wel een idee bij.

De thermostaat op 15 graden

Iedereen weet dat elke graad kouder dat je je huis maakt, zich direct uitbetaald. Niet alleen in geld, het is ook duurzamer. Maar tegelijkertijd wordt er ook gezegd, door bijvoorbeeld organisaties als de Vereniging Eigen Huis, dat de kamerthermostaat vooral niet lager mag dan 15 graden. Doe je dat wel, dan vergroot je de kans op een vochtig huis. Zeker gezien de hevige regenval neemt vocht eerder de overhand. Vocht kan zorgen voor astma-klachten, reuma en schimmels. Dat wil je niet in je huis hebben, dus probeer je thermostaat vooral boven die 15 graden te houden.

15 graden is echter wel heel koud. Je kunt weliswaar in een trui en een joggingbroek op de bank kruipen en er een dekentje bij pakken, maar als je naar de wc moet -of erger nog, onder de douche- dan word je waarschijnlijk naar van de kou. Koude voeten op de tegels, huisdieren die constant op je willen kruipen omdat je de enige warmtebron in huis bent: 15 graden is niet heel aangenaam. De World Health Organisation, die barst van de wetenschappers, adviseert dan ook een kamertemperatuur van 18 graden. Hoewel veel mensen voor 20 tot 22 graden kiezen, is 18 graden volgens de WHO de ideale kamertemperatuur. En dat went ook. Het fijne aan 18 graden is dat het niet zo heet is, dus als je bijvoorbeeld fanatiek afwast of stofzuigt, je niet het zweet op de rug hebt.

Temperatuur in huis

Het is echter niet alleen de temperatuur die een rol speelt in hoe aangenaam het in huis is: als je bijvoorbeeld wat tocht hebt, of ramen waar enorm veel kou vanaf straalt, dan voelt zelfs een vrij warm huis alsnog een beetje fris. Het is dan ook net zo belangrijk dat je goed oplet of er tocht is en waar deze vandaan komt, maar ook zorgt voor gordijnen voor de ramen zodat de warmte lekker binnen blijft en de kou wat meer buiten. En dan toch weer die luchtvochtigheid: hoe hoger die is, hoe kouder een kamer vaak aanvoelt.

Wat ook een bijdrage levert, is de vloerverwarming: heb je dat, dan wordt je huis op een vrij andere manier verwarmd en is het soms minder hard nodig om de temperatuur heel hoog te zetten, omdat die simpelweg op een wat betere manier evenredig verspreid wordt. Daarnaast hebben vrouwen het vaker en eerder koud dan mannen. Er zijn dus vrij veel variabelen die bij het verwarmen van je huis komen kijken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de timing ervan: moet de radiator echt al aan in de ochtend voor die 10 meter naar de douche. Immers word je in de douche weer warm en daarna schiet je in je kleren, stouw je een bammetje naar binnen en vertrek je naar werk.

Koud of warm?

Het is dus helemaal geen slecht idee om je thermostaat eigenlijk altijd op 16 graden te hebben, maar als je thuis bent en je weet dat je er wel twee uur of meer bent, even naar 18 graden over te schakelen. En als je naar bed gaat, gewoon weer naar 16. Volgens wetenschappers is 18 graden echt de beste temperatuur als je thuis bent, omdat je dan nog lekker kunt bewegen en een kleine inspanning kunt leveren, zonder dat je zwetend en wel op de bank ploft.

Heb je het zwaar met die paar graden kouder, besef dan dat iets meer kou je huid mooier maakt, je brein beter laat werken en je ook nog eerder afvalt, mocht je dat graag willen. En vind je het eten keer echt koud, dan mag je natuurlijk echt wel een keer wat hoger gaan, maar je zal merken dat je al snel aan die 16 tot 18 graden gewend bent. En helemaal als je van je provider weer je rekening ontvangt. Fijne winter!

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

De Verenigde Naties komt nu zelfs met een ‘call to action’, een soort actieplan nu het merkt dat arbeiders vaker in de problemen komen door extreme hitte.

Nieuws26.07.2024

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Als je iets bij een kleine webwinkel bestelt, zeker als het een op papierwaren of cadeautjes toegespitste webshop is, dan weet je dat je vaak dat beetje extra kunt verwachten.

Online17.06.2024

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 

Verder lezen over Wetenschap

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

Het is een eeuwenoud cliché dat je goed moet slapen, maar net als dat beweging essentieel is, is slaap dat absoluut ook.

Nieuws24.07.2024

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Nu is dat vooral omdat een kunstenaar dit eist, maar wist je dat een wit dak bijvoorbeeld echt een verschil maakt in temperatuur?

Nieuws05.07.2024

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan met een zelfrijdende auto. Klopt dat?

Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af