Technology16.10.2021

3 tips om te besparen op je energierekening


Lang leve de technologie

De energieprijzen zijn op dit moment enorm hoog. Dat gaan we allemaal terugzien op onze energierekening. Hoe dat komt? Die hoge prijzen voor energie hebben verschillende oorzaken. De vraag naar brandstoffen, vooral gas, is explosief toegenomen. Het aanbod neemt tegelijkertijd af vanwege onder andere politieke omstandigheden en bijvoorbeeld de sluiting van vervuilende kolencentrales. Hoe dan ook, de marktprijzen voor gas en stroom zijn zó hoog dat je energierekening flink hoger kan uitpakken. En niet een paar tientjes, maar honderden euro’s. Hoewel je niets kunt veranderen aan de hoge prijzen, kun je wel energie besparen. Vooral dankzij slimme technologie. Wij vertellen je hoe!

Energie besparen: 3 tips

Natuurlijk weet je wel dat het slim is om je verwarming wat lager te draaien als je niet thuis bent. En wanneer je een goed geïsoleerd huis hebt bespaar je hierdoor al snel energie(kosten). Ook het gebruik van energiezuinige apparaten zie je terug op de afrekening. Gelukkig helpt de technologie ons ook een handje.

1. Gebruik een verbruiksmanager

Tegenwoordig kun je een zogenaamde verbruiksmanager installeren zodat je zelf gemakkelijk ziet wat je elke dag verbruikt. Er is behoorlijk wat aanbod aan slimme meters. De een geeft je meer inzicht dan de ander. Inzicht krijgen is stap één in energiebesparing. Je kunt pas zien welke impact maatregelen hebben als je weet waar je nu staat.

2. Thermometer van AliExpress

Dit klinkt misschien als een vreemde tip, maar op AliExpress kun je een thermometer kopen waarmee je op afstand de temperatuur van je huis kunt meten. Daarmee zie je waar kou je huis binnendringt of op welke plekken de warmte weer uit een ruimte verdwijnt. Handig om hiermee inzicht te krijgen. Misschien ontdek je bijvoorbeeld wel dat een raam slecht is geïsoleerd en kun je na een paar dagen zien wat het effect is als je de gordijnen dichtdoet. Of zie je dat het openstaande raam dat de hele dag in de slaapkamer frisse lucht binnenlaat, zorgt voor veel te veel kou in huis. Zoek op ‘warmtebeeld camera’.

3. Slimme thermostaat

Je hebt een verbruiksmanager om inzicht te krijgen en een slimme thermostaat om actie te ondernemen. Hiermee bestuur je op afstand je cv-ketel. Soms kun je zelfs per ruimte verwarmen of op afstand apparaten bedienen. Handig en energiezuinig. Zoek even goed uit wat voor slimme thermostaat je wil aanschaffen. Een superhandig apparaat dat je vaak vanzelf terugverdient. Je kunt je energiegebruik leren afstemmen op je energiebehoeften. Eerlijk is eerlijk, daar moet je wel tijd en moeite in gaan steken. Maar dat is met de huidige prijzen wel lonend.

Vergeet niet dat overstappen naar een andere energieleverancier ook een ontzettend goed idee kan zijn!

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Technology

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Wanneer je een televisie wilt aanschaffen, dan zijn er veel overpeinzingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant o...

Gadgets11.03.2024

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led