​Hoe je smarthome kan helpen je energierekening te beperken

​Hoe je smarthome kan helpen je energierekening te beperken

Vorig artikel Volgend artikel

We kijken allemaal niet uit naar 2022 als het gaat om onze gasrekening. Niet alleen wordt die steeds hoger omdat gas duurder wordt, maar ook omdat we steeds meer thuis zijn door de coronamaatregelen én we ook nog eens steeds meer slimme apparaten in ons huis hebben gebruiken we ook meer elektra. Toch kunnen die slimme apparaten je ook juist helpen je energie-en gasrekening te beperken.

Energietarieven 2022

In 2022 betaal je voor aardgas (een kubieke meter) 54,4 cent: 2 cent meer dan dit jaar. Elektriciteit wordt juist iets goedkoper: met 8,1 cent per kilowattuur ben je 6,9 cent minder kwijt omdat de energiebelasting omlaag gaat. Toch ben je waarschijnlijk duurder uit met zowel gas als elektra, omdat je niet meer 8 tot 10 uur per dag op je werk bent of überhaupt uit bent: door de maatregelen zijn we meer aan huis gekluisterd dan ooit en dat betekent in de winter dat we flink meer stoken en dat we ook langer de lichten aanlaten, vaker de vaatwasser laten draaien en onze laptops vaker opladen.

Toch kun je in 2022 juist meer grip krijgen op je energierekening. We bedoelen dan niet door minder te wassen omdat je toch steeds in diezelfde athleisure-outfit rond stiefelt, maar door smarthomeapparaten slimmer in te zetten. Veel bedrijven zoeken ook al naar manieren om hun klanten te helpen besparen op energie.

Hulp van je smarthome

Slimme gadgetfabrikant Tado komt bijvoorbeeld Energy IQ, een mogelijkheid waarmee je je energiemeter kunt laten aflezen voor je verwarmingsbediening, zodat je niet onnodig veel geld uitgeeft aan de verwarming van je huis. Zo zie je met Energy IQ precies wat je verwarmingskosten en je energieverbruik zijn. Er wordt daarbij heel slim gedacht: zo is er open-raam-detectie en kun je weersvoorspellingen aanzetten, zodat je op basis daarvan kan zorgen dat je de verwarming niet aanzet terwijl straks de zon schijnt en je huis vanzelf opwarmt.

Er bestaan al jaren manieren om slim om te gaan met je energie, maar we verwachten dat dat volgend jaar alleen maar groeit. Juist omdat we er meer op gefocust zijn omdat je waarschijnlijk in je maandelijkse overzicht van je energieleverancier dingen gaat zien waar je niet vrolijk van wordt. Vaak gaat energiebesparen vooral gepaard met bewustwording.

Energie besparen

Iedereen snapt dat de koelkast lang open laten staan terwijl je drinken inschenkt niet heel bewust is, en het licht boven laten branden terwijl je al uren beneden zit ook niet. Maar er zijn ook veel andere dingen die misschien onnodig energie verbruiken: die lamp die nog steeds op een tijdsschakelaar zit, terwijl je veel meer thuis bent.

Je kunt zelf al veel doen om minder energie en gas te verbruiken, zonder dat je leven er veel minder comfortabel van wordt en daarbij kunnen slimme apparaten je ook helpen. Zo zijn er slimme douchekranen die je kunt instellen op een timer, zodat je niet meer 8 minuten doucht (wat er eigenlijk 10 zijn) maar gewoon 5.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld door slimme stopcontacten te gebruiken op afstand regelen dat een lamp uitgaat. Het is zelfs mogelijk om slimme beveiligingscamera’s uit te schakelen op basis van of je thuis bent of niet (via de locatie van je telefoon). Dat betekent dat ze altijd uit zijn als je zelf thuis bent. Ze bestaan zelfs met een klepje, zodat je zeker weet dat je niet gefilmd wordt.

Slimme gadgets

Uiteindelijk moet je energie- en gasbesparen zelf doen: er zijn wel hulpstukken in de vorm van slimme gadgets, maar het is aan jou om ze zo in te stellen en te gebruiken dat je er ook uithaalt wat erin zit. Het voordeel dat je ermee behaalt is niet alleen positief voor je portemonnee, maar ook voor je voetafdruk: je leeft dan duurzamer. Let echter wel op dat je slimme gadgets uitschakelt zodra ze niet nodig zijn en dat je sowieso goed checkt wat de mogelijkheden per gadget zijn: zo heb je er als het goed is zo min mogelijk nodig en ook dat bespaart je waarschijnlijk weer energie (zowel van jezelf, als van je energieleverancier).

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...