Technology01.07.2016

Het ultieme slimme huis in 7 stappen


Een slim huis met allerlei technische snufjes en slimme apparaten wordt steeds reëler. We konden vroeger alleen nog maar dromen van het feit dat je huis high-tech ingericht werd, maar nu gebeurt het steeds vaker. Maar hoe maak je je huis nu ultra slim? Meike Huber heeft in opdracht van Eneco een handig plan gemaakt met 7 stappen om je huis slim te maken.

1. Maak je oudere huis smart home-klaar

Is je huis al wat ouder? Ook dan kun je er een smart home van maken, zolang je er maar voor zorgt dat de basis klopt. Met betere isolatie, moderne verwarming en onkreukbare wifi ben je klaar voor de transformatie.

Je energieverbruik bijhouden is niet erg motiverend als het huis aan alle kanten tocht. Isoleren dus! Als je beurs beperkt is, begin dan met dakisolatie en dubbele ramen. Heb je wat meer te besteden, isoleer dan ook de vloer en breng meteen vloerverwarming aan. Als je HR-ketel verouderd is, vervang deze dan door een modern exemplaar. Een slimme toevoeging is de Eneco WarmteWinner® die eraan komt. Dit is een kleine warmtepomp voor naast je cv-ketel, die je gasrekening flink laat dalen door warmte uit de lucht te halen. Tot slot de wifi. Je wilt dat de ontvangst van tuin tot zolder top is, want er moet in de toekomst een flink aantal apparaten op aangesloten worden. Laat je goed adviseren hoe je je wifi-signaal kunt optimaliseren en gebruik wifi-versterkers voor maximale ontvangst in elke hoek van je huis.

2. Geef je slimme huis een hart met hersens

Een smart home heeft een goed stel hersens nodig. De slimme thermostaat is het hart van ieder smart huishouden. Van verlichting tot veiligheid, deze must-have denkt met je mee, ook als je zelf even niet oplet.

Bij een thermostaat denken de meeste mensen aan zo’n ding waarmee je de temperatuur kunt regelen. Een slimme thermostaat, zoals Toon®, kan veel meer. Zie het als een spin in het huishoudweb. Je kunt er je energieverbruik mee bijhouden en vergelijken met anderen. Maar wist je dat je er ook je sfeerverlichting mee kunt regelen? Als je Philips Hue lampen in huis hebt bijvoorbeeld, die laten zich zorgeloos aansturen door Toon en de Toon-app. Dat geldt ook voor apparaten die je hebt aangesloten met de zogenaamde Slimme Stekker. Deze kun je naar hartelust op afstand in- of uitschakelen. Zo kun je ’s ochtends vanuit je bed je espressoapparaat vast laten opwarmen. Een thermostaat als Toon kan ook communiceren met de rookmelders van je huis. Als het systeem iets ruikt wat niet pluis is en je bent buitenshuis dan krijg je een melding op je smartphone.

3. Rijd op stroom van je eigen zon

De cirkel is rond: je kunt nu je eigen stroom opwekken, opslaan en erop rijden. Met zonnepanelen op je dak, de Tesla Powerwall en een elektrische auto aan je eigen lader creëer je een zelfvoorzienend ecosysteem dat de hele buurt jaloers maakt.

We weten allemaal dat het over niet al te lang gedaan is met de fossiele brandstoffen. Dus is het zaak dat we zo snel mogelijk overstappen op een nieuwe manier van autorijden. Elektrisch rijden bijvoorbeeld. Maar elektrisch rijden is pas echt milieuvriendelijk en duurzaam als de stroom waar je op rijdt CO2-neutraal is opgewekt. Met zelfopgewekte groen stroom weet je zeker dat er geen vervuiling aan te pas komt. Zonnepanelen, de Tesla Powerwall, een slimme thermostaat en de SlimLaden app vormen dan de gouden combi. Met zonnepanelen op je dak genereer je je eigen stroom, en die sla je op in je Tesla Powerwall. Is er op een mooie dag een overschot aan stroom? De slimme thermostaat levert de boel weer terug aan het net. De SlimLaden app tot slot, zorgt ervoor dat je auto altijd laadt met de meest duurzame én de voordeligste stroom.

4. Altijd in control, ook buiten de deur

Zorgeloos vertrekken, dat is een van de grootste voordelen van een smart home. Je kunt alle essentiële technologie in huis op afstand bedienen, desnoods vanaf de andere kant van de wereld. Met de app die hoort bij je slimme thermostaat.

Echt, de tijd van vijf afstandsbedieningen is voorbij. Halleluja. Je regelt alles gewoon op één apparaat. En dat is natuurlijk het apparaat dat je waarschijnlijk toch al het allermeest gebruikt, juist: je telefoon. Installeer daarop zo’n slimme thermostaat-app en met één druk op de knop ben jij helemaal klaar om te vertrekken. Zoals je weet uit stap twee werkt slimme thermostaat Toon® samen met Philips Hue-lampen en de Slimme Stekker®. Als je deze combinatie goed geïnstalleerd hebt hoef je nooit meer het hele huis door om te checken of er per ongeluk nog (standby) lichtjes branden. Gewoon ‘Vertrekken’ aanklikken en vertrekken – alles is uit wat uit moet zijn, en aan wat aan moet zijn. Mocht je eenmaal onderweg bedenken dat je die ene lamp toch liever aan hebt of de temperatuur toch een graadje hoger moet, dan regel je dat net zo makkelijk buitenshuis.

5. Domotica: maximaal comfort, minimaal gedoe

Domotica is een mooi woord voor slimme technologie voor thuis. Apparaten die als een soort onzichtbare butler samenwerken om jouw leven zo comfortabel mogelijk te maken. Dat merk je meteen als je thuiskomt.

Thuiskomen zonder gedoe voelt als volgt. De garagedeur zoeft vanzelf open zodra je aan komt rijden. Het beveiligingssysteem herkent je en schakelt zichzelf uit. De deur gaat automatisch open, de sfeerverlichting springt spontaan aan. Natuurlijk heeft de slimme thermostaat de verwarming of de airco al wat eerder geactiveerd, dus je huis is lekker op temperatuur.

6. Ontwerp je eigen slimme droomhuis

Kun je het huis van je dromen laten bouwen? Maak er dan meteen een slim droomhuis van. Haal alles uit de kast en zorg dat het ontwerp smart is vanaf de eerste schets.

Technologie is misschien wel op z’n mooist als je het niet kunt zien. In een nieuw huis dat je naar jouw smaak laat bouwen wil je geen wirwar van kabels en gadgets. Liever heb je dat alle slimme technologie op een onopvallende manier verwerkt is in het ontwerp. Bespreek je wensen in een zo vroeg mogelijk stadium met de architect, als de plannen nog op tafel liggen. Steven Koudijs van elektrostyling.nl is een ‘electrostylist’, die met architecten meedenkt bij het ontwerpen van smart homes. “Wie zijn huis slim wil maken, moet daar tijdens het ontwerp al rekening mee houden,” zegt hij. “Zo wil je van tevoren weten waar je welke netwerkaansluitingen nodig hebt. Wil je ingebouwde geluidsboxen? Dat komt op de tekentafel al aan de orde.” Dat geldt ook voor een in de muur weggewerkt stofzuigsysteem of verstopte beveiligingscamera’s. Wil je je tv vanachter een schilderij tevoorschijn kunnen toveren, of liever van onder je bed? Alles is mogelijk als je je huis erop gebouwd hebt.

7. De toekomst is dichterbij dan je denkt

Als het om smart home gaat verheugen we ons extra op de toekomst. Die draait om veel meer dan leuke gadgets. Je slimme huis houdt voor je het weet ook een oogje op je gezondheid.

Er komen nog veel meer mogelijkheden aan om ons leven nog comfortabeler en gezonder te maken. Denk aan een koelkastdeur die kan veranderen in een beeldscherm, zodat je tijdens het koken lekker die film kun verder kijken. Al dan niet met gezichtsherkenning, zodat je niet ineens geconfronteerd wordt met nerdy science fiction van je puberzoon. Of de slimme magnetronoven die met receptsuggesties anticipeert op je behoeften. Hele dag op je gat gezeten? Dan kun je het doen met een mager visje. Lekker gesport daarentegen? Kom dan maar door met die confit de canard. Of wat te denken van een superslim toilet dat je gezondheid in de gaten houdt? Hij analyseert wat hij aantreft in de pot – onze afvalstoffen zijn een perfecte graadmeter voor de gezondheid. Het toilet kijkt of er geen vreemde bacteriën, parasieten, bloedcellen of andere afwijkingen te vinden zijn, trekt daar conclusies uit en regelt indien nodig een afspraak bij de dokter.

Wil je nou nog meer informatie of tips? De volledige handleiding met alle stappen vind je op de website van Eneco.

Illustraties: Idris van Heffen

Verder lezen over Smarthome

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

Geld besparen op de energierekening, dat willen veel mensen. Er wordt gelukkig vanuit de smarthomewereld steeds meer gedaan om dat ook voor elkaar te krijgen.

Technology15.04.2024

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

​Fris in huis? 5 redenen om een elektrische kachel te nemen

Het is misschien wel herfstig buiten, soms is het hartstikke koud. Merk je dat je in huis wel eens kippenvel krijgt of toch wat onaangenaam bent door de temperatuur? Je hoeft dan niet meteen naar je centrale verwarming t...

Lifestyle25.02.2024

​Fris in huis? 5 redenen om een elektrische kachel te nemen

​Je slimme energiemeter verliest slimheid: vervanging nodig

Je hebt ooit gedacht dat het slim was om een slimme meter te nemen. Op zich niet zo gek: what’s in a name? Maar nu blijkt dat die oudere slimme meters hun slimheid verliezen. Het netwerk waarvan ze gebruikmaken gaat of...

Gadgets14.02.2024

​Je slimme energiemeter verliest slimheid: vervanging nodig

​Philips komt met deurslot dat je toelaat op basis van je hand

Philips Hue timmert flink aan de smarthomeweg. Lange tijd waren het alleen lampen, maar dat wordt al steeds meer beveiliging, zoals camera’s. Het volgende waar het bedrijf zich op stort zijn deursloten. En daaraan voeg...

Gadgets09.01.2024

​Philips komt met deurslot dat je toelaat op basis van je hand

Ring geeft je bezoekers antwoord in het Nederlands

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk kan het: Ring kan je bezoekers nu antwoord geven in het Nederlands. Dat betekent dat je waarschijnlijk wat duidelijkere communicatie hebt. Soms komt een Ring-boodschap in het Engels...

Gadgets30.11.2023

Ring geeft je bezoekers antwoord in het Nederlands

Eindelijk colporteurs in eigen taal wegjagen
​De voordelen van een elektrische radiator in je badkamer

Traditionele radiatoren zijn eigenlijk niet meer van deze tijd en steeds vaker moeten deze radiatoren plaatsmaken voor een elektrische radiator. Maar wat is een elektrische radiator nu precies en wat zijn de voordelen? I...

Lifestyle20.11.2023

​De voordelen van een elektrische radiator in je badkamer

De nieuwe Stick Up camera van Ring is niet wat je denkt

Als wij zeggen Stick Up, wat zeg jij dan? Het is een interessante naamkeuze, Stick Up, en om meerdere redenen. Het klinkt alsof je hem aan een stok kunt vastmaken, of dat de camera zelf een soort stokvorm heeft. Neem je...

Gadgets21.09.2023

De nieuwe Stick Up camera van Ring is niet wat je denkt

​Charmeoffensief van Matter: Nuki, Yale en Fritzbox! gaan ervoor

De eerste helft van 2023 was geen goede helft voor Matter. De smarthomestandaard zou eigenlijk allang in heel veel producten moeten zitten, maar dat viel toch enorm tegen. Belkin stopte zelfs volledig met de ondersteunin...

Gadgets08.09.2023

​Charmeoffensief van Matter: Nuki, Yale en Fritzbox! gaan ervoor