Hoge energieprijzen: we hebben de koudste huizen van Europa

Hoge energieprijzen: we hebben de koudste huizen van Europa

Vorig artikel Volgend artikel

Hoe koud is jouw huis? Volgens de experts moet je je huis zeker niet kouder laten zijn dan 15 graden, omdat hierdoor vocht in je woning kan trekken. Je zal dus toch wel wat moeten stoken. Maar hebben veel mensen in Nederland hun huis zo’n lage temperatuur? Nou, we zijn volgens smarthomemerk Tado wel het land met de koudste huizen van heel Europa.

18 graden celsius

Hoe koud Nederlanders het gemiddeld maken in huis, dat is 18 graden. Vorig jaar was dat nog 19 graden, dus heel groot is het verschil niet, maar het valt wel op dat mensen door de hoge energie- en gaskosten proberen wat te beknibbelen. Nu is het natuurlijk in een land wat meer in het zuiden vaak wat minder koud en dus ook wat minder vervelend om je huis te moeten verwarmen, dan in een land dat wat hoger ligt zoals ons land. Echter behoren landen als Finland, Noorwegen en Zweden ook tot Europa en daar is het toch een stuk kouder dan in Nederland. Toch blijken ze daar de verwarming lekker wat hoger te draaien terwijl het buiten -23 is.

Helpt die graad nou heel veel? De meningen zijn erover verdeeld hoeveel het precies oplevert qua besparing, maar dat je er flink mee kunt besparen is zeker. Zo wordt er onder andere gezegd dat het wel 7 procent kan schelen op de kosten van je verwarming en dat kan zomaar oplopen tot 100 euro per graad. Is die graad snel merkbaar? Ja, toch wel. Je zal het vooral als het wat later op de avond is wat kouder hebben, omdat je dan waarschijnlijk niet aan het werk bent, wat meer stilzit en wat moeier wordt. Vooral op dat moment merk je die graad wel. Wat doe je ertegen? Je kunt bijvoorbeeld een fleecedeken op de bank leggen en daaronder liggen, een extra dikke trui aantrekken of investeren in een elektrisch verwarmd kussen.

Verwarming

Wat vooral opvalt is dat 84 procent van de Nederlanders de thermostaat de afgelopen maanden wel degelijk lager heeft gezet. Dat is het hoogste percentage van alle landen in Europa. In het onderzoek werden 340.000 huizen in Europa onderzocht. Vooral in Utrecht zijn mensen erg fanatiek met het lager zetten van de thermostaat (85 procent) terwijl het laagste percentage in Nederland in Zeeland was (82 procent). Kortom, het is alsnog vrij hoog. Het verbaast echter niet: menig koffieautomaatgesprek gaat tegenwoordig over de stijgende prijzen, waarbij vooral de prijzen van energie en gas mensen zorgen baren. Het is niet vreemd om ineens een rekening te krijgen van drie of vier keer zo hoog als eerder.

Het is dan ook hopen dat de lente vroeg inzet en lekker warm is en dat dat vooral lang voortduurt. Dat zou schelen. Al merken energiemaatschappijen ook dat de prijzen van gas en energie gelukkig alweer langzaam dalen. Daarnaast heeft de overheid het energieplafond sinds dit jaar geïntroduceerd, waardoor we als burgers minder snel kopje onder gaan door de prijzen die inmiddels voor sommigen net zo hoog zijn als hun maandelijkse huur of hypotheek.

Geld besparen

Maak je je ook zorgen? Lees dan ook ons artikel over geld besparen op je gasrekening. Nog wat snelle tips: doe de kachel een uur voor je naar bed gaat vast aanzienlijk lager, investeer in een thermosfles om je koffie/thee warm te houden, poets niet je tanden tijdens het douchen (want dan douche je langer), kook grotere porties en eet er twee dagen van en draai de kachel dicht in de ruimtes waar je niet (of maar heel even) bent. Alle kleine beetjes helpen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...