Zuckerberg: de avatars van het metaverse worden heus beter

Zuckerberg: de avatars van het metaverse worden heus beter

Vorig artikel Volgend artikel

De avatar van Mark Zuckerberg in een reclame voor zijn metaverse Horizon Worlds wordt beter. De Meta-ceo heeft gereageerd naar aanleiding van de vele grappen en geschrokken reacties op de avatar die hij gebruikte om zijn metaverse aan te prijzen. Die was namelijk bepaald niet representatief.

Metaverse-avatar

Meta is inmiddels al jaren bezig met zijn metaverse. Of het nou Horizon Worlds is, of dat dat slechts een voorproefje is, dat is nog steeds niet volledig duidelijk. Wel wordt Horizon Worlds in steeds meer landen online gezet. Helaas in Nederland en België nog niet, maar sinds kort wel in Spanje en Frankrijk. Om dat aan te kondigen, plaatste Zuckerberg een post op Facebook om fans op de hoogte te stellen. Vrij onsuccesvol, want niemand keek naar de Eiffeltoren in de achtergrond of de tekst erbij: iedereen keek -vol afschuw- naar de avatar van Zuckerberg. De samenvatting? Waarom ziet een avatar van een tot nu toe ruim 10 miljard dollar kostend platform eruit alsof het een Mii is van Nintendo’s Wii-console uit 2008?

Hoewel Mark Zuckerberg van zichzelf geen enorm opvallende gezichtsfacetten heeft, was het inderdaad wel een heel slechte variant van hem. Dat weten we nu zeker, want Mark Zuckerberg heeft in antwoord op alle commotie over zijn virtuele evenbeeld een nieuwe variant getoond. Hij prijkt boven dit artikel en we moeten toegeven: dat is het betere werk. Let wel: het is niet de bedoeling om een levensecht portret te zijn van de ceo: het is slechts een cartooneske variant die toch genoeg opties beschikbaar heeft om ook daadwerkelijk op de Zuck te lijken.

Mark Zuckerberg

Horizon Worlds

In een post schrijft hij: “Grote updates van Horizon en avatar graphics komen eraan. Ik zal er meer over vertellen tijdens Connect. Ik weet ook dat de foto die ik eerder deze week postte vrij eenvoudig was -- hij werd heel snel genomen om een lancering te vieren. De graphics in Horizon zijn tot veel meer in staat -- zelfs op headsets -- en Horizon wordt heel snel beter.” Even een pas op de plaats dus, plus een belofte op meer informatie tijdens een nieuwe online presentatie over de plannen van Meta, die plaatsvindt in oktober. In ieder geval deelde de ceo ook vast een kiekje van een virtuele locatie die er levensecht uitziet.

Het ziet er goed uit, maar dat wil niet zeggen dat iedereen meteen volledig overtuigd is van het metaverse. Zuckerberg zelf heeft het ontwikkelbudget voor 2022 al met 3 miljard naar beneden afgesteld (waardoor er nog 7 miljard aan ontwikkelbudget over is) en Meta zelf heeft al aangegeven niet het grote bedrijf achter het grote metaverse te willen zijn. Het wil vooral een nieuwe soort sociale en commerciële locatie ontwikkelen, die ook nog eens benaderbaar is via virtual realitybrillen die ook bij Meta worden gemaakt. Het bedrijf kocht jaren geleden namelijk Oculus, ‘s werelds populairste VR-bedrijf.

Net echt

Ver-van-ons-bed

Het is dus nog afwachten hoe het gaat lopen met het metaverse van Meta. In hoeverre blijft het zelf op de troon zitten? Hoe komt het er echt uit te zien? Hebben we straks allemaal een VR-bril in huis? Zolang Meta ook blijft focussen op de kwaliteit van de graphics is die kans zeker aanwezig. Echter is dat op dit moment nog ver-van-ons-bed. En als er iets duidelijk is geworden deze week, dan is het wel dat dat ook voor Meta geldt.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...