Zoveel mensen begeven zich op de proef-metaverse van meta

Zoveel mensen begeven zich op de proef-metaverse van meta

Vorig artikel Volgend artikel

Meta is hard bezig aan het metaverse dat op dit moment bekend staat als Horizon Worlds. Zo kon je bijvoorbeeld tijdens de Super Bowl direct vanuit een advertentie in een nieuwe meta-wereld stappen. Maar, hoeveel mensen doen dat ook echt? Heeft het platform al veel gebruikers?

300.000 spelers

Dat valt mee: op dit moment zijn er 300.000 mensen die gebruikmaken van Horizon Worlds. Enerzijds komt dat omdat het nog enorm in de kinderschoenen staat en mensen het dus nog niet zo goed kennen, anderzijds komt dat waarschijnlijk omdat niet iedereen een VR-bril heeft en die is wel nodig om deze wereld te betreden. Aan de andere kant is 300.000 ook weer niet heel weinig: het was drie maanden geleden nog maar 30.000 man. Dat is helemaal niet slecht voor een platform dat pas sinds begin december beschikbaar is in de Verenigde Staten en Canada.

Het is ook een beetje vaag wat Horizon Worlds nu precies is. Is het al het metaverse waar Mark Zuckerberg het over had, of is het slechts een soort proeftuin? Zuckerberg heeft gezegd dat het de kern van de metaversevisie van het bedrijf is. Binnen Horizon Worlds is er ook nog een VR-conferentiemogleijkheid genaamd Horizon Workrooms, maar het aantal gebruikers wordt niet bijgeteld bij die 300.000 stuks omdat het meer zakelijk is. Ook is er een uitnodiging nodig als je er gebruik van wenst te maken.

Horizon Worlds

Meta schreef er zelf over: “Onze visie voor Horizon Worlds is om een VR-ruimte te ontwikkelen met de beste tools voor makers om werelden te bouwen en samen te verkennen. Om makers te steunen, hebben we in oktober een Creator Fund van $ 10 miljoen aangekondigd.“ Kortom, het lijkt erop dat het vooralsnog vooral een zandbak is waarin mensen worden uitgenodigd om te spelen: niet alleen creators met het bouwen van werelden, maar ook bezoekers, want er zijn onder andere games te vinden in dit testmetaverse.

Voordat Horizon Worlds begin december naar de Verenigde Staten en Canada kwam, was het slechts een beta. Hierop konden creators kijken hoe ze een wereld konden bouwen. Inmiddels is dat volop gedaan: er zijn al meer dan 10.000 werelden gemaakt in dit metaverse. Ook zijn er al updates voor geweest, waaronder de update die zorgt dat je wat meer persoonlijke ruimte hebt. Hierdoor kunnen mensen niet in je aura komen en je virtuele zelf ‘aanraken’ op ongepaste manieren.

Goed bezig

Dus ja, voor een platform dat pas zo kort live is, doet Meta het eigenlijk heel erg goed, behalve dat het niet altijd even stabiel draait. Zeker als we straks ook in Europa toegang krijgen, dan moet dat wel voor elkaar zijn, al is het nog onbekend wanneer dit staat te gebeuren. Wel komt Horizon Worlds later dit jaar naar mobiele telefoons, waardoor je er geen dure VR-headset meer voor nodig hebt. Het is te hopen voor Meta dat het er dan ook geld mee gaat verdienen, want dat is op dit moment nog niet het geval.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...