​Meta opent een avatar-winkel voor jouw look in het metaverse

​Meta opent een avatar-winkel voor jouw look in het metaverse

Vorig artikel Volgend artikel

Meta werkt nog steeds aan zijn eigen metaverse, al is het onduidelijk of het van plan is om het huidige Horizon Worlds uit te breiden of met een heel nieuw metaverse op de proppen komt. In ieder geval introduceert het nu een kledingwinkel voor je avatar.

Balenciaga

Die kledingwinkel bevat onder andere dure merkkleding van bijvoorbeeld Balenciaga. De bekende sweater met daarop het Balenciaga-logo, dat we eerder al in een iets andere vorm in de videogame Fortnite zagen, maakt deel uit van de collectie. Je kunt echter ook een soort motorrace-outfit aandoen, een kostuum, een tanktop en meer. Ziet het er fantastisch uit? Niet echt, maar sowieso zijn de avatars nog niet helemaal optimaal lijkend.

De outfits werden gepresenteerd in een nogal ongemakkelijke Instagram-livesessie, waarbij er allemaal technische problemen waren. Uiteindelijk leek de verbinding weer goed te zijn en kon Mark Zuckerberg zijn verhaal doen. Hij gaf aan dat mode een belangrijke manier is om jezelf te uiten en hij is blij dat iconische merken als Balenciaga, Prada en Thom Browne met Meta in zee zijn gegaan om de avatar-winkel uit te breiden.

Metaverse

Zuckerberg vindt het motorpak van Balenciaga erg mooi, mede omdat je in het metaverse ook kunt motorrijden, maar waarschijnlijk gaat hij voor de bekende hoodie. Hij blijft natuurlijk een IT-guy. Hoewel hij zelf niets heeft met mode, ziet hij er wel brood in. Veel brood ook. Hij geeft aan dat digitale goederen een grote drijvende kracht worden van de creatieve economie binnen het metaverse.

We schreven al eerder over mode in het metaverse, want Zuckerberg heeft hier zeker gelijk. Niet voor niets kun je Gucci Town bezoeken in Roblox en was er in Decentraland een fashion week (en bestaat er zelfs een fashion district). Je kunt je avatar in designerkleding laten lopen die je zelf in het echt waarschijnlijk niet zou aantrekken, mede omdat de prijs nu eenmaal heel hoog is. Die Balenciaga-sweater kost al gauw tussen de 750 en 1000 euro. Wat hij in het metaverse kost, dat is nog onbekend, maar waarschijnlijk aanzienlijk minder.

NFT's

Tegelijkertijd is de kans groot dat we straks in het metaverse van Meta wel dure designeritems krijgen in de vorm van NFT’s. Het experimenteert nu al met non-fungible tokens op Instagram dus de kans is groot dat deze blockchain-tech ook zijn weg zal vinden naar het metaverse. De avatarwinkel is overigens nu nog niet geopend. Sowieso is er nog weinig over bekend: komt het alleen naar Horizon Worlds? Of juist niet? Sowieso is het de vraag wat Meta precies van plan is met Horizon Worlds, zijn ‘proefmetaverse’ dat tot nu toe alleen beschikbaar is in de Verenigde Staten en Canada.

We zijn benieuwd wanneer we van Meta meer horen over het metaverse dat het bouwt. Het steekt er minder geld in dan het in eerste instantie van plan was en het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat we er zelf mee aan de slag kunnen. Dat is op zich geen ramp, alleen zou het fijn zijn als we vast een voorproefje krijgen van dat spannende metaverse waar zoveel over gesproken wordt. Tot die tijd vermaken we ons gelukkig in andere metaverses, zoals games als Roblox of online platform Sandbox.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...