Meta Robloxt: je kunt eigen objecten verkopen in metaverse

Meta Robloxt: je kunt eigen objecten verkopen in metaverse

Vorig artikel Volgend artikel

Eén van de redenen dat Roblox zo groot is geworden, dat is dat mensen er zelf games in kunnen maken, waarmee ook daadwerkelijk geld kan worden verdiend. Veel metaverse-makers kijken naar games zoals Roblox om hun eigen metaverse te bouwen, zo ook Facebook-moederbedrijf Meta. Het kondigt aan dat je je eigen virtuele objecten kunt verkopen op het metaverse.

Horizon Worlds

Meta introduceert de nieuwe mogelijkheid in zijn metaverse Horizon Worlds, dat inmiddels een paar maanden in gebruik is. Een leuke mogelijkheid voor 3D-kunstenaars, maar het zou natuurlijk Meta niet zijn als het er ook een slaatje uit zou willen slaan. Zo eist het 25 procent van de verkopen van de virtuele objecten binnen Horizon, maar als je iets maakt voor Quest Store for VR, dan ben je als ontwikkelaar nog slechter uit, omdat je daarbij ook al 30 procent kwijt bent aan het platform. Het is opmerkelijk, want de hele wereld valt erover dat Apple 30 procent per appverkoop wil hebben in zijn App Store (inclusief Meta zelf). Toch kiest het ervoor om eenzelfde tactiek toe te passen.

Je hoeft overigens niet per se een 3D-kunstenaar te zijn om virtuele mogelijkheden aan te bieden in de werelden die je zelf maakt. Je kunt bijvoorbeeld ook toegang verkopen tot een apart gedeelte voor VIP’s binnen je wereld. Maar je kunt dus ook standbeelden maken of een speciale voetbal of een petje. Typisch iets waarvan bijvoorbeeld een merk als Nike misschien wel gebruik zou maken, al lijkt het erop dat Meta het vooralsnog openzet voor een paar creators.

25 procent commissie

Hoewel Meta enerzijds 25 procent wil innen per verkocht object, heeft het ook een creatorfonds opgericht van 10 miljoen dollar. Hierop kunnen alleen mensen in de Verenigde Staten aanspraak maken. Dit is bovendien wel een iets ander systeem: creators krijgen namelijk alleen iets uit dat creatorfonds als ze een hele wereld scheppen die wordt gewaardeerd. Hierbij wordt onder andere gekeken naar in hoeverre mensen deze wereld bezoeken en ermee interacteren.

Horizon Worlds is niet helemaal het metaverse van Meta. Het is een soort proefversie. Toch zijn er al vrij veel mensen te vinden: 300.000 (cijfers uit februari). Dat is vooral een flink aantal omdat je het alleen met de VR-bril kunt benaderen. Bovendien kun je Horizon Worlds alleen bezoeken als je je in de Verenigde Staten of Canada bevindt. Jammer, want volgens Zuckerberg is Horizon Worlds de ‘kernvisie’ van het metaverse van Meta. Hierdoor zou het juist interessant zijn wanneer de hele wereld het kan bezoeken. Het bestaat immers ook al uit flink veel werelden: er zijn er nu al meer dan 10.000 gemaakt.

Horizon Worlds is op dit moment alleen beschikbaar voor mensen met een Quest VR-headset. Later dit jaar verschijnt Horizon Worlds op mobiele telefoons en later zouden daar ook nog gameconsoles bijkomen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...