De avatar van Zuckerberg voorspelt weinig goeds voor metaverse

De avatar van Zuckerberg voorspelt weinig goeds voor metaverse

Vorig artikel Volgend artikel

"Zielloos”, “meer mens dan de echte” en “een Mii uit 2008 ziet er nog beter uit”. Het commentaar op de avatar van Meta-baas Mark Zuckerberg is niet al te best. Nu wordt de Facebook-bedenker regelmatig bespot, maar ditmaal gaat het om iets wat een representatie is voor iets groters. Het gaat om zijn tegenvallende avatar van Meta’s metaverse Horizon Worlds.

Horizon Worlds

Horizon Worlds is nu ook uit in Spanje en Frankrijk, wat natuurlijk heel positief nieuws is. Zo kunnen meer mensen snuffelen aan het metaverse van Meta (of het proefmetaverse, dat is nog steeds niet helemaal duidelijk). Bovendien liggen Spanje en Frankrijk vrij dichtbij Nederland, waardoor de hoop bestaat dat ook wij er niet al te lang meer op hoeven te wachten. Horizon Worlds is een metaverse waarin je met je avatar onder andere virtuele objecten kunt kopen, spelletjes kunt doen en met anderen kunt praten.

Het is nogal een onderneming om een metaverse te bouwen: Meta heeft er in 2021 alleen al 10 miljard dollar ingestoken. Het is een meerjarenproject waarvoor het onder andere verwacht veel banen te scheppen in Europa. Heel goed nieuws en heel hard nodig: het metaverse moet straks onder andere op andere metaverses aansluiten, het moet perfect gebruikmaken van bestaande technologie en het moet praktisch een soort virtuele kopie zijn van de echte wereld, plus nog veel meer. Je moet er andere werelden in kunnen bezoeken, maar je moet er ook met anderen kunnen praten, spelen en zelfs zakendoen.

Minder geld voor het metaverse

Meta heeft het ontwikkelbedrag van 2022 ietwat naar beneden geschroefd (namelijk van 10 miljard naar 7 miljard) en dat was al geen enorm goed teken voor het metaverse. De avatar van Mark Zuckerberg helpt daar echter niet bij. Mensen vergelijken het figuurtje met een Mii, een Nintendo-avatar uit de tijd van de Wii. De avatar van Zuck is niet bepaald een goed visitekaartje voor het metaverse. Nu heeft hij al de pech geen al te opvallende uiterlijkheden in zijn gezicht te hebben, maar zijn avatar is wel heel saai en detailloos.

Het straalt in ieder geval geen kwaliteit uit van iets dat 1 miljard euro heeft gekost om te maken. Deze avatar had twee decennia geleden ook gemaakt kunnen worden. Hierdoor is Zuckerberg niet alleen het pispaaltje van de klas geworden, maar loopt ook de reputatie van het metaverse van Meta mogelijk schade op. Als zijn avatar de toekomst moet voorstellen, dan is die immers redelijk saai en sommigen zouden zelfs zeggen lelijk. Het is in ieder geval geen fantastisch wonderland waarvoor je op het puntje van je stoel gaat zitten, als je het zou beoordelen aan de hand van die avatar.

Geen goed visitekaartje

Het helpt Mark zelf ook echt niet: hij wordt al gezien als een soort buitenaards wezen, een emotieloze robot en iemand die nogal awkward is en ver buiten de gewone samenleving staat. Iets wat deze avatar volgens velen ofwel perfect toont, ofwel te weinig toont (de avatar zou er menselijker uitzien dan Zuckerberg). Hoge bomen vangen veel wind, en dat is zeker het geval bij Zuckerberg. Sommige opmerkingen gaan dan ook zeker te ver, maar mensen gaat het eigenlijk niet zozeer om Zuckerberg: het gaat erom dat deze avatar een paradepaardje moet zijn om ons opgewonden te maken over een metaverse. Dat lukt niet goed met de kwaliteit die hij uitstraalt.

Vandaar dat op het internet flink de draak wordt gestoken met de post van Zuckerberg. Gelukkig ziet het metaverse Horizon Worlds er wel iets beter uit, maar over het algemeen zijn mensen wat teleurgesteld over de kwaliteit ervan, zeker in de wetenschap hoeveel geld er al naar dit project is gegaan. Is het te hoog gegrepen voor Meta? In ieder mag de persoon die Marks avatar heeft gemaakt als eerste terug naar de tekentafel met zijn creatie, om hopelijk op de proppen te komen met een iets aantrekkelijkere avatar om al dat harde werk van al die ontwikkelaars iets meer eer aan te doen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...