Entertainment31.05.2022

Veel klachten over Viaplay: Consumentenbond wil compensatie


Er zijn zoveel klachten over de streamingkwaliteit van Viaplay, dat de Consumentenbond en televisieprogramma Kassa zich ermee zijn bemoeien. De bond meent dat een compensatie een goede oplossing is voor klanten van Viaplay die problemen hebben gehad bij het kijken naar de Formule 1.

Slechte beeldkwaliteit

Viaplay is pas een paar maanden actief in Nederland. Hoewel er ook films en series op de dienst staan, is het vooral bekend door Formule 1. Viaplay is namelijk de enige officiële manier om Formule 1 te kijken met Nederlands commentaar. Een andere optie om het te zien is de F1 TV-app, maar die is alleen Engelstalig beschikbaar. Hierdoor hebben veel Nederlandse fans ervoor gekozen een Viaplay-abonnement te nemen. Er zijn naar schatting een half miljoen abonnees in ons land en dat is niet slecht voor die paar maanden dat de dienst nu actief is.

Het leek er na een paar races op dat het slechts ‘groeipijnen’ waren, maar nog steeds klagen mensen tijdens weekenden steen en been over de kwaliteit van de streams. Ze zouden 1080p moeten zijn, maar dat halen ze niet. Ze haperen, ze vallen weg en soms moet zelfs de hele app opnieuw worden gestart. Dat is natuurlijk juist bij sport vervelend, wanneer de auto’s bijvoorbeeld net starten of er een spannende inhaalactie plaatsvindt.

Er wordt vooral geklaagd door mensen die Viaplay via het internet benaderen. Het is ook mogelijk om via providers zoals Ziggo en KPN naar Viaplay te kijken. Dan doe je het via je televisiekastje op een gewoon televisiekanaal, wat beduidend beter schijnt te werken dan over het internet.

Formule 1 kijken

Dat is interessant, want het feit dat het wel goed gaat via een televisiekastje lijkt erop te duiden dat het probleem van de stream misschien toch bij de gebruikers zelf liggen. Misschien kijken ze in een rijdende trein waarbij het internet niet zo stabiel is, of hebben ze thuis op zolder bijvoorbeeld zwak signaal.

Dat is in ieder geval wat Viaplay denkt dat het probleem is. Ofwel de televisie is niet geschikt, ofwel de internetverbinding is te traag, aldus Viaplay. Daarin kan het gelijk hebben: als je een heel goedkoop internetabonnement hebt, dan is lang op hogere kwaliteit streamen vrij zwaar voor de ‘lijn’. Hoe dan ook, het is een nogal welles-nietes verhaal, waarbij het de streamingdienst niet helpt dat Kassa een persoon heeft gevonden die goede apparatuur heeft en geheel volgens de regels van de streamingdienst kijkt.

De Consumentenbond springt in de bres voor mensen met problemen, maar de Autoriteit Consument en Markt staat hier ook achter. Viaplay heeft een week om met een oplossing te komen. Tot nu toe vraagt het bedrijf klanten zelf contact met ze op te nemen wanneer ze problemen ervaren. Waar het probleem ook ligt, het is te hopen dat er snel een oplossing komt. Viaplay blijft namelijk nog wel een tijdje aan als de plek voor de Formule 1-uitzending: het heeft de komende drie jaar uitzendrechten in Nederland.

Viaplay-ervaringen

In onze bespreking van Viaplay kwam ook naar voren dat de technische problemen duidelijk merkbaar zijn en dat hier nog wel iets aan moet gebeuren. Daarnaast zien we ook veel klachten over de commentatoren zelf. Hun kennis en kunde wordt regelmatig negatief besproken op onder andere social media. Verandering is voor veel mensen moeilijk en de één gaat beter met het commentaar dan de ander.

Er is ook veel veranderd. Niet alleen qua beeldkwaliteit en commentatoren, maar ook qua manier waarop we Formule 1 kijken. Voor het gros van de Nederlanders was de F1 de afgelopen jaren ‘gratis’ te zien: het was niet een apart kanaal waar je je op moest abonneren. Nam je je gewone televisie-abonnement af bij Ziggo, dan kreeg je de sportzender er standaard bij. Ook KPN en T-Mobile boden pakketten met ‘gratis’ F1. Voor het eerst moeten we apart betalen voor de F1 en dan is de verwachting uiteraard ook hoger. Bovendien is streamen nog niet voor iedereen normaal, waardoor er ook veel onwetendheid is. Onze ervaring is dat de Ziggo-app destijds ook niet bepaald smooth sailing was wanneer je onderweg op je smartphone keek.

Als de kwaliteit van het Viaplay-beeld echter ook na zoveel maanden nog steeds benedenmaats is bij zoveel klanten, dan is het goed dat er vanuit consumentenprogramma’s actie wordt ondernomen. Het is alleen de vraag wat Viaplay hieraan kan doen, als het aangeeft dat vanuit hun kant alles goed gaat. Compensatie zal de mensen die problemen hebben zeker niet de mond snoeren als er over twee weken weer een nieuwe race wordt gereden. Het is te hopen dat er iets wordt gevonden dat een oplossing is voor de problemen, bij wie het ook vandaan komt. Compensatie is immers niet bepaald een toekomstbestendige pleister.

UPDATE – Reactie van Viaplay

Inmiddels heeft Viaplay zelf op Twitter een statement geplaatst waarin het mensen nogmaals oproept aan de bel te trekken bij problemen. Het heeft echter nog niet een speciale pagina op touw gezet om streamproblemen tegen te gaan. Klanten worden naar de gewone klantenservicepagina doorverwezen, waardoor het er nog niet op lijkt alsof het bedrijf van plan is om aan de wensen van de Consumentenbond te voldoen.

Update 2 – Speciaal noodnummer

Viaplay heeft nu aangekondigd met een speciaal noodnummer te komen dat klanten kunnen bellen die dit probleem hebben. Dat is een stuk beter dan naar een algemene klantenservicepagina te worden verwezen, al is het natuurlijk alsnog de vraag of Viaplay het op deze manier goed voor klanten kan oplossen. In ieder geval toont het aan moeite te doen om er voor klanten te zijn, ook al meende het eerder dat de klachten procentueel gezien niet extreem waren in volume. Wat het noodnummer is, dat is nog niet bekend.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Sport

Deze 6 Nederlandse atleten wil je niet missen tijdens de Olympische Spelen in Parijs

Het is aftellen naar de Olympische Spelen in Parijs. Dat betekent dat als je geen tickets hebt je de Olympische Spelen gaat volgen op televisie. Dit zijn enkele fantastische sporters om in de gaten te houden.

Nieuws18.07.2024

Deze 6 Nederlandse atleten wil je niet missen tijdens de Olympische Spelen in Parijs

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

HBO Max pakt uit met de Olympische Spelen in Parijs 2024

Over zo'n drie weken gaan de Olympische Spelen in Parijs van start, en het is de eerste keer dat de Olympische Spelen te zien zijn op HBO Max. Dat is de enige plek waar álles van de Olympische Spelen te zien zal zijn.

Entertainment03.07.2024

HBO Max pakt uit met de Olympische Spelen in Parijs 2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Team Visma | Lease a Bike, een van 's werelds beste wielerploegen, zet een grote stap in technologische innovatie met de lancering van hun gloednieuwe Control Room. Deze hypermoderne mobiele unit, uitgerust met de nieuwste technologieën en apparatuur, maakt zijn debuut tijdens de Tour de France, die zaterdag 29 juni in Florence van start gaat.

Technology27.06.2024

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Het EK Voetbal zie je in UHD-beeldkwaliteit bij Ziggo

Alle klanten van Ziggo kunnen het EK voetbal vanaf de eerste wedstrijd op 14 juni in Ultra-HD (UHD) zien. Gedurende het toernooi geeft de provider namelijk NPO 1 UHD door op kanaal 999. UHD geeft een intensere kijkervaring dan HD. Bij dezelfde resolutie (minimaal 1080p) geeft het beeld een rijker contrast en groter kleurenpalet.

Entertainment06.06.2024

Het EK Voetbal zie je in UHD-beeldkwaliteit bij Ziggo

de aftrap van een lange sportzomer
DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Het Franse DS Automobiles, inmiddels onderdeel van Stellantis, is al jaren succesvol in het FIA Formula E Wereldkampioenschap met het raceteam DS Techeetah. Inmiddels hebben ze ook meerdere kampioenschappen gewonnen, zowel bij de rijders al bij de constructeurs.

Automotive23.05.2024

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Duits tijdschrift fakete interview met Schumacher door AI

Het blad deed alsof het een interview met hem had, en zette eronder met kleine lettertjes dat het AI was.

Media22.05.2024

Duits tijdschrift fakete interview met Schumacher door AI

Verder lezen over Streaming

Disney wil Disney+ verslavender maken en doet Netflix na

Disney wil zijn streamingdienst verslavender maken en doet daarom Netflix na met een persoonlijkere ervaring.

Entertainment17.07.2024

Disney wil Disney+ verslavender maken en doet Netflix na

Ja, The Man with 1000 Kids gaat over een Nederlander

Vaak beginnen mensen bij meer dan 3 kinderen al te verzuchten: jeetje, wat veel. Moet je nagaan als je er niet 4 hebt, maar 1000.

Entertainment28.06.2024

Ja, The Man with 1000 Kids gaat over een Nederlander

Gratis Netflix is misschien wel dichterbij dan je denkt

Netflix overweegt het aanbieden van een gratis abonnement, waarbij je als tegenprestatie advertenties moet kijken. Het wil hiermee alles uit de markten halen waar het nog niet op zijn top is.

Entertainment25.06.2024

Gratis Netflix is misschien wel dichterbij dan je denkt

Spotify HiFi kost waarschijnlijk 4 tot 5 euro extra per maand

Het gerucht gaat dat Spotify Hi-Fi nog eens 4 of 5 euro extra zal kosten bovenop de Premium-prijs van 10,99 euro. Maar wanneer het komt, is nog een groot vraagteken.

Online13.06.2024

Spotify HiFi kost waarschijnlijk 4 tot 5 euro extra per maand

5 redenen om Netflix op te zeggen

Netflix is een goede streamingdienst, maar dat betekent niet dat je er voor altijd lid van moet blijven. Redenen genoeg om te stoppen.

Entertainment12.06.2024

5 redenen om Netflix op te zeggen

Je krijgt Spotify Wrapped nu het hele jaar door met My Spotify

Spotify komt met iets nieuws: My Spotify, en dat is eigenlijk een Wrapped die je elke dag kunt bekijken.

Entertainment11.06.2024

Je krijgt Spotify Wrapped nu het hele jaar door met My Spotify

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

Niet schrikken als je homescherm van Netflix er anders uitziet: het lijkt namelijk afscheid te willen nemen van zijn rechthoekige tegels.

Entertainment07.06.2024

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

Dit moet echt beter aan de Videoland-app op televisie

Videoland is een prima streamingdienst, maar er is wel wat te wensen. Zeker voor de app op televisie zijn er wel een paar puntjes...

Entertainment06.06.2024

Dit moet echt beter aan de Videoland-app op televisie

Verder lezen over Televisie

Viaplay zakt dieper weg: minder abonnees en minder omzet

Streamingdienst Viaplay heeft het niet makkelijk. Het aantal abonnees ging in het tweede kwartaal weer naar beneden.

Entertainment18.07.2024

Viaplay zakt dieper weg: minder abonnees en minder omzet

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

Philips TV zal na 73 jaar tv-kijken in Nederland (waar zij de grondlegger van zijn) voor jou niet een onbekende zijn. In 1985 waren zij daarnaast de eerste die met de platte tv kwamen zoals we die tegenwoordig kennen en dit jaar vieren ze het 20-jarige bestaan van Ambilight TV.

Technology29.05.2024

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

Het nieuwe seizoen Wie is de Mol is met onbekende Nederlanders

We weten waar het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? zich afspeelt: in Oman. En ook met wie: of nou ja, juist niet. Onbekende Nederlanders.

Entertainment14.05.2024

Het nieuwe seizoen Wie is de Mol is met onbekende Nederlanders

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Het is een televisie voor iedereen die op zoek is naar een indrukwekkende kijkervaring. Zoals je gewend bent van Philips is ook dit weer een meesterwerk in beeldtechnologie.

Technology10.05.2024

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

​4 dingen die je moet weten als je aan een tv-programma meedoet

Ben je kandidaat in een televisieprogramma? Erg leuk! Probeer te ontspannen, denk goed na over wat je zegt en bedenk je dat de camera er altijd 4 kilo bijdoet en vooral dat je zelf weinig invloed hebt over hoe je in beel...

Entertainment28.03.2024

​4 dingen die je moet weten als je aan een tv-programma meedoet

​Vijf veelgestelde vragen over tv’s beantwoord

Je hebt net een televisie gekocht of wilt er eentje gaan kopen. Er zijn dan veel vragen die op je afkomen, naast de keuze welk toestel en merk je wenst, plus het schermtype, zijn er nog heel veel praktische overwegingen....

Gadgets15.03.2024

​Vijf veelgestelde vragen over tv’s beantwoord

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Eerst waren het sociale netwerken die het op televisie gemunt hadden, maar nu zijn het de sociale netwerken. Elon Musk wil natuurlijk dat X een ‘alles’-app wordt en het is dan ook niet gek dat er binnenkort de optie...

Social Media13.03.2024

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv