Dit is hoe Netflix gaat checken of jij je account deelt

Dit is hoe Netflix gaat checken of jij je account deelt

Vorig artikel Volgend artikel

Toen we het Netflix afgelopen vrijdagmiddag vroegen, was er nog niets te melden, maar inmiddels heeft het bekendgemaakt hoe de streamingdienst gaat checken of jij je account deelt. Het wil begin april een extra fee rekenen voor accounts die buiten het huishouden worden gedeeld. Maar, hoe zit dat als je buiten je huis je account gebruikt, bijvoorbeeld in het buitenland? Dit is hoe Netflix het gaat controleren.

Account delen op Netflix

Netflix wordt iets minder aantrekkelijk om te delen. Hoewel het bedrijf het vroeger toejuichte dat accounts werden gedeeld, is het inmiddels een nieuwe strategie van het bedrijf om er juist meer geld mee te verdienen. Maar, hoe controleer je nou of iemand die buiten een huis Netflix gebruikt eigenlijk in een ander huishouden woont, of dat je zelf als eigenaar van het account niet in de problemen komt wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent binnen Europa? Dit is hoe Netflix te werk gaat.

Netflix schrijft in de FAQ’s op zijn website dat mensen die in een ander huis wonen hun eigen account moeten gebruiken. Doe je dat niet, dan kun je mogelijk geblokkeerd worden van Netflix. Op zich een logisch gevolg van het nieuwe beleid, maar hoe checkt de Flix dat? Netflix gebruikt verschillende informatie gecombineerd om dat vast te stellen. Een IP-adres, het nummer van het apparaat en de activiteit op het account. Dit zijn drie dingen die moeten bepalen of jij thuis bent, of ergens anders. Netflix gaat daarbij uit van één primaire locatie, namelijk je huis.

Zo controleert Netflix of je je account deelt

Log je in op een andere locatie, dan geeft de streamingdienst je een tijdelijke code om zeven dagen lang op die locatie in te loggen. Dat kan waarschijnlijk een paar keer worden herhaald, maar na 31 dagen moet je toch echt op je wifi thuis zijn geweest om te zorgen dat Netflix weet dat het wel degelijk jouw account is dat door jou wordt gebruikt. Het schrijft: “Om ononderbroken toegang tot Netflix te garanderen, maak je verbinding met de wifi op je primaire locatie, open je de Netflix-app of -website en kijk je ten minste eenmaal per 31 dagen iets. Dit creëert een vertrouwd apparaat zodat je Netflix kunt kijken, zelfs als je niet op je primaire locatie bent. Als je langere tijd niet op je primaire locatie bent, kan je apparaat worden geblokkeerd om Netflix te kijken. Je kunt een tijdelijke toegangscode aanvragen om verder te kunnen kijken.”

Dat roept toch wel wat vragen op: wat als je 6 weken in Portugal verblijft? Daarnaast is het ook wel handig dat het per 31 dagen is. Zo kan bijvoorbeeld je beste vriend of je buurman die toch wel in je buurt is, gewoon elke maand even langskomen met zijn device om toch dat IP-adres weer even te hebben gehad. Die persoon kan dan alleen niet zijn televisie gebruiken om te Netflixen, maar ook dat is niet eens echt waar, want je kunt natuurlijk gewoon een Chromecast gebruiken (ingebouwd of los) om alsnog Netflix op een televisie te streamen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dat doet en netjes is het niet, maar het lijkt een makkelijke manier te zijn om het beleid te omzeilen.

Abonnees verliezen

Netflix verwacht met het nieuwe beleid abonnees te gaan verliezen, maar het is overtuigd dat het uiteindelijk voor meer inkomsten gaat zorgen. Mocht je je netjes aan het beleid willen houden en nog een ex uit je account moeten verhuizen, dan biedt Netflix een handige verhuisdienst voor accounts zodat die persoon niet zijn of haar aanraders en kijklijst hoeft te verliezen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...