​Netflix zet volgende stap tegen accounts delen

​Netflix zet volgende stap tegen accounts delen

Zo weet Netflix wat jouw huis is

Vorig artikel Volgend artikel

Netflix is nog steeds druk bezig om accounts delen tegen te gaan. Het wil eind dit jaar dat mensen gaan betalen voor het delen van het account buiten hun eigen huishouden. Maar: hoe pak je zoiets aan? De streamingdienst test nu vast een methode waarbij je er extra huishoudens bij kunt kopen en die komt eerder dan je denkt.

Test in Zuid-Amerika

In verschillende Zuid-Amerikaanse landen test Netflix vast hoe het het beste die gedeelde wachtwoorden aan banden kan leggen. In Argentinië, El Salvador, Honduras, de Dominicaanse Republiek en Guatamala moeten gebruikers nu een extra vergoeding betalen wanneer ze Netflix gebruiken op een televisie buiten hun eigen adres. Het gaat dan om een verblijf van langer dan twee weken.

In Zuid-Amerika is het toevoegen van een extra huishouden goedkoper dan in de rest van de wereld, maar dat heeft ook te maken met de levenskosten in die landen. In Argentinië kost het ongeveer 1,20 euro om het toe te voegen versus 3 euro in de rest van de wereld. Het gaat om een maandbedrag, dus als je abonnement 8 euro per maand kost, dan gaat het flink omhoog met 3 euro per maand. Maar, juist als je een abonnement deelt dan is de kans aanwezig dat je de abonnementskosten deelt, waardoor die juist relatief goedkoper worden.

Netflix weet waar je woont

Vergis je niet, dit is niet iets wat pas eind dit jaar wordt geïntroduceerd. Vanaf 22 augustus is het al bij het inloggen op Netflix zo dat je moet betalen. Zodra je niet je standaard televisie van thuis gebruikt, maar bijvoorbeeld een televisie bij iemand anders thuis, dan krijg je de vraag om een extra huishouden aan je abonnement toe te voegen voor dat bedrag van 3 euro. Gaat het echter om een vakantieadres waar je maar een of twee weken verblijft, dan hoef je niet te betalen (tenzij je account al eerder op die locatie is ingelogd). Blijf je langer of was je al eerder ingelogd, dan wordt Netflix op jouw account op die televisie geblokkeerd tot je die extra toeslag van 3 euro betaalt.

De hamvraag is natuurlijk: hoe weet Netflix wat jouw huis is? Dat weet het door IP-adressen te gebruiken, toestel-identificatienummers en activiteit op het account. We zijn toch wel gewoontedieren die vaak op dezelfde toestellen Netflix gebruiken en dat in combinatie met een IP-adres is inderdaad veelzeggend. Maar, wat als je beste vriend waarmee je je account deelt nog veel fanatieker Netflixt? Jij ziet dan bij jou thuis de melding dat er te veel huishoudens zijn dit het account gebruiken. Zorg dan dat je checkt of je wel op hetzelfde internet en dat je niet per ongeluk op een VPN zit. Als het goed is moet Netflix jouw huishouden wel herkennen en anders moet je toch eens met je vriend gaan praten.

Accounts delen op Netflix

Voor sommigen is dit nieuwe beleid van Netflix wel wat verwarrend. Vroeger leek het juist toe te juichen dat je je account deelde. Echter is de wereld veranderd en zeker het streaminglandschap. Bovendien heeft Netflix dat delen van accounts allang niet meer nodig als visitekaartje voor de dienst: iedereen kent de rode N inmiddels wel. Netflix zegt: "Het is geweldig dat onze leden zo dol zijn op Netflix-films en tv-programma's dat ze deze breder willen delen, maar het wijdverbreide delen van accounts tussen huishoudens ondermijnt ons vermogen om op lange termijn te investeren in onze service en deze te verbeteren."

Misschien ben jij iemand die een account deelt met een ander, maar wil je eigenlijk je eigen account. Het vervelende is dat je dan meteen alles wat je hebt gekeken kwijt bent, en Netflix je dus helemaal opnieuw moet leren kennen. Daar komt een oplossing voor, want er komt een profiel-verhuistool waardoor je in een keer je profiel kan overzetten, waardoor je watchlist en aanraders worden verhuisd naar een nieuw of ander account.

Goedkoper abonnement

Er wordt ook nog gewacht op een Netflix-abonnementsvorm waarbij je advertenties te zien krijgt, maar wel minder hoeft te betalen voor de dienst. Het bedrijf moet er even extra aan trekken, nu de streamingdienstoorlog hevig woedt en Flix zelfs voor het eerst afscheid neemt van grote aantallen abonnees in plaats van dat die er juist bijkomen. Het heeft ook al veel mensen ontslagen, dus het is afwachten wat deze nieuwe initiatieven gaan doen voor het bedrijf. In ieder geval kunnen we die huishouden-optie al over een paar weken verwachten, dus schrik niet als je accounts deelt of lekker op je vakantie-adres wil kijken naar bijvoorbeeld The Gray Man of The Sea Beast.


Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...