Zo checkt Netflix straks of je je account deelt

Zo checkt Netflix straks of je je account deelt

Vorig artikel Volgend artikel

Het is mogelijk om je profiel te verhuizen en Netflix is dan ook van plan om in 2023 extra geld te vragen voor gedeelde accounts. Deel jij je Netflix met mensen buiten je huishouden, dan moet je betalen. Maar, hoe weet Netflix of iemand al dan niet tot je huishouden behoort?

Accounts delen

Daar heeft de streamingdienst een plan voor bedacht. Het testte het de afgelopen tijd volop en is tot de conclusie gekomen dat het werkt. In de landen waar de functie werd getest, Chili, Peru en Costa Rica, zou het twee euro per persoon kosten dat je iemand toevoegt buiten je huishouden. Dat zou echter een gereduceerd tarief zijn. Het is nog onbekend hoeveel je precies moet gaan betalen voor het delen van accounts buiten je huishouden.

Maar hoe weet Netflix wie tot je huishouden behoort en wie niet? Netflix wil dat je vanaf volgend jaar (een precieze datum is nog niet bekend) je thuislocatie opgeeft. De IP-adressen die hieraan zijn verbonden, plus de serienummers van apparaten, worden vastgelegd door de streamingdienst en gekoppeld aan het account. Netflix kan zo precies zien wanneer je een account buiten je huis gebruikt of op een ander apparaat.

Netflixen buiten je huis

Waarschijnlijk denk je nu: oke, maar wat als ik in de trein zit, of op vakantie ben? Dat kan gewoon. Netflix zal soms een verificatiecode naar je mailen of sms'en om te checken of je apparaat 'jij' bent. Op deze manier kun je niet met je vrienden aan de andere kant van de wereld Netflix delen. Met wie wel? Vrienden die regelmatig bij je over de vloer komen. Die vriendin die je elke week ophaalt voor sporten, die vriend die steevast op dinsdag een hapje mee-eet: die mensen kunnen gerust nog op je Netflix meeliften dus: als ze maar regelmatig even ‘inchecken’ bij je thuis. Wel kunnen ze dan dus alleen op hun smartphone Netflixen. Echter is het dan waarschijnlijk via een Chromecast wel mogelijk om alsnog Netflix naar je televisie buiten dat huishouden te streamen.

Je hoeft dus ook bij een drieweekse vakantie niet bang hoeft te zijn dat je die ene serie in de derde week niet meer kunt afkijken. Eerst werd gedacht dat Netflix je elke twee weken 'thuis' wilde hebben. Wordt het toch lastig met accounts buiten je huishouden, dan kun je die naar een eigen account verhuizen. Dat kan nu wat makkelijker omdat je je Netflix-profiel kunt verhuizen. Op die manier verliest iemand niet zijn kijklijst, zijn aanraders en zijn kijkhistorie.

Kosten

Aan de andere kant zal het waarschijnlijk veel uitmaken hoe veel het gaat kosten om een profiel te delen buiten je huis. Is dat twee euro per maand extra, dan blijven mensen het waarschijnlijk wel doen. Is het echter 6 euro, dan wordt er waarschijnlijk net zo makkelijk een eigen account gemaakt, zeker als dat goedkopere abonnement met reclame straks verschijnt. We zijn benieuwd hoe het zal verlopen, maar weet dus dat Netflix straks nog iets beter op de hoogte is van waar jij die rode N zoal bekijkt.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...