Nieuws27.07.2023

​IKEA bestaat 80 jaar: 8 bijzondere wetenswaardigheden


28 juli, morgen, bestaat de Zweedse meubelgigant IKEA tachtig jaar. Het was in 1943 dat Ingvar Kamprad Älmhult oprichtte: een Zweeds postorderbedrijf. Hoewel Kamprad in 2018 is overleden, is zijn legacy heel duidelijk. Het is vierkant, blauw-geel en heeft meubels met vreemd klinkende namen als Poang en Vappeby. IKEA dus. Er zijn 462 IKEA’s in 62 landen en dat is vrij veel.

In Nederland kon je de eerste IKEA vinden in Sliedrecht. Daar opende in 1978 de allereerste IKEA, met pas vier jaar later een tweede IKEA in Amsterdam. Inmiddels zijn er dertien IKEA’s over heel Nederland verspreid. Maar of je nou GTST kijkt of een Engelse film: je kunt er regelmatig een IKEA-meubeltje in spotten. Dit zijn 8 bijzondere wetenswaardigheden over het bedrijf.

1. Een afkorting?

Je zou denken dat IKEA een afkorting is voor iets, Ik Koop En Assembleer. Het is geen heel logische afkorting, maar IKEA is wel degelijk een afkorting. Het staat voor Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Met andere woorden; de oprichter, de naam van zijn boerderij en het plaatsje waar je die boerderij kon vinden.

2. Hier komt Smaland vandaan

“Liesje wil graag opgehaald worden uit Småland”: er wordt natuurlijk de ballenbak mee aangeduid (en dat het kind waarschijnlijk danig vervelend is) en het is grappig dat het klinkt als ‘smal’, omdat kinderen vaak klein zijn. Maar eigenlijk is de naam van het kindervermaak gewoon gebaseerd op de plaats waarvandaan IKEA zijn eerste bestellingen bezorgde (toen het nog geen IKEA heette en een postorderbedrijf was): Småland dus. Bovendien was Kamprad niet gek: die liet de melkboer fungeren als bestelbus.

3. Verstoppertje

Een kind dat de Smaland-dans ontsprong was Peng Yijian. Toen hij 12 was, kreeg hij enorme ruzie met zijn moeder. Hij besloot om van huis weg te lopen en hij dacht: IKEA, dat is een goede plek. Het bleek een heel goede verstopplek: na een week werd hij pas gevonden, de politie was natuurlijk allang inschakeld.

4. Toen waren er meubels

De meubels werden in 1948 toegevoegd aan het assortiment en dat bleek een succes. Het leuke is dat twee jaar later de eerste catalogus van IKEA verscheen, een icoon. Inmiddels is het met 200 miljoen stuks (in 32 talen) zelfs het grootste commerciële drukwerk ter wereld. Hieruit kwamen bovendien ook die vreemde namen van meubels voort: die artikelnummers waren maar onhandig en moeilijk te onthouden: dat kon beter.

5. De vreemde namen van apparaten

Voor ons klinkt het allemaal alsof je een wok laat vallen of een liedje begint te zingen, maar de vreemd klinkende namen van de IKEA-producten zijn niet uit de lucht gegrepen. Ze slaan ook daadwerkelijk ergens op: bureaus en stoelen zijn allemaal vernoemd naar Zweedse jongensnamen, terwijl buitenmeubels kunnen rekenen op de namen van Scandinavische eilanden. Zo heeft elke categorie toch echt logica in de namen.

6. Iets té goed geprobeerd

In 2012 bleken niet de bedden, maar de kratten waarin meubels verscheept werden te worden ingezet als sekslocatie voor lokale tieners. “Ze hadden zulk mooi blauw en paars licht,” verzuchtten de tieners: ja, heel romantisch. Seks hebben achter de IKEA.

7. Bouwen? Doe het lekker zelf

In 1953 besloot IKEA dat het met meubels kwam die je zelf nog in elkaar moest zetten. Dat scheelde enorm in transport qua ruimte én qua kans op schade. En we blijken het stiekem allemaal ook wel leuk te vinden, zo’n zelf-bouwpakket waarin we onszelf even kunnen laten gelden. Als je het tenminste goed doet, want er zijn IKEA-meubels die je amper uit elkaar krijgt nadat je ze eenmaal in elkaar hebt weten te krijgen.

8. Zweedse gehaktballetjes

Maar wanneer werd het toch een halve restaurantketen, dat IKEA? Dat was in 1985, helemaal nog niet zo heel lang geleden. Bezoekers moesten in de eerste showroom van het merk in Zweden van ver komen. Een koffiehoek volstond niet meer en er kwam een restaurantje in de IKEA waar je onder andere Zweedse gehakballetjes kon krijgen: inmiddels nog steeds een favoriet product in het woonwarenhuis.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Ikea

Het nieuwe gamingmeubel van IKEA klap je gewoon weg

IKEA heeft een nieuwe doelgroep op het oog: gamers. En een van zijn nieuwe Brannboll-meubels klap je snel weg als er iemand komt.

Gaming16.04.2024

Het nieuwe gamingmeubel van IKEA klap je gewoon weg

Led-strips: 5 x leuke dingen waarvoor je ze kunt gebruiken

Led-strips: of je ze nou duur hebt van Philps Hue, goedkoop van Action of de allernieuwste van IKEA: ze doen uiteindelijk allemaal wel ongeveer hetzelfde. Ze verlichten je kamer niet zodanig dat je waarschijnlijk geen ge...

Gadgets10.11.2023

Led-strips: 5 x leuke dingen waarvoor je ze kunt gebruiken

​De IKEA-app laat je je huis inrichten met AI

IKEA is altijd al een bedrijf geweest dat razendsnel innovaties implementeert. We zagen het met het in augmented reality kunnen weergeven van meubels, maar nu lijken allerlei tools samen te komen in de Kreativ-tool van I...

Online03.05.2023

​De IKEA-app laat je je huis inrichten met AI

IKEA komt met een supergoedkope speaker die 80 uur meegaat

De Zweedse meubelgigant IKEA komt met een goede oplossing voor mensen die graag zingen onder de douche. Het introduceert een speakertje dat 80 uur meegaat op één keer opladen en waterbestendig is. Ideaal om een nummer...

Gadgets18.03.2023

IKEA komt met een supergoedkope speaker die 80 uur meegaat

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

In mei van dit jaar was er al de aankondiging dat IKEA de markt zou gaan betreden met een eigen smarthomehub waarmee je de Tradfri-productlijn kunt beheren. Vandaag maakt IKEA bekend dat de Dirigera hub vanaf nu ook verk...

Gadgets03.11.2022

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

​Smarthomestandaard Matter wordt 3 november gelanceerd

De nieuwe smarthomestandaard Matter verschijnt op 3 november. Het is met Matter de bedoeling dat producten van onder andere Google, Apple en Amazon naadloos met elkaar kunnen communiceren.

Gadgets09.10.2022

​Smarthomestandaard Matter wordt 3 november gelanceerd

​IKEA komt met een Swedish House Mafia-platenspeler

Het Zweedse IKEA komt met een platenspeler. Het gaat om Obegränsad en hij is gemaakt in samenwerking met Swedish House Mafia. Het is voor het eerst dat IKEA met een platenspeler op de proppen komt, maar het speelt helem...

Gadgets14.06.2022

​IKEA komt met een Swedish House Mafia-platenspeler

Espressomaker van IKEA moet terug

Ik drink geen koffie, thee of andere warme dranken. Toch zijn er momenten dat ik extra blij ben geen ‘koffiejunk’ te zijn. Nu heb ik al begrepen dat de meeste écht serieuze koffieleuten zelden of nooit met een koffi...

Nieuws08.06.2022

Espressomaker van IKEA moet terug

Hij kan zomaar openbarsten