​Smarthomestandaard Matter wordt 3 november gelanceerd

​Smarthomestandaard Matter wordt 3 november gelanceerd

Vorig artikel Volgend artikel

De nieuwe smarthomestandaard Matter verschijnt op 3 november. Het is met Matter de bedoeling dat producten van onder andere Google, Apple en Amazon naadloos met elkaar kunnen communiceren.

Smarthomestandaard

Je kunt nu talloze smarthomegadgets kopen en uiteindelijk via omwegen wel laten samenwerken, maar het is niet bepaald een makkelijk proces. Bovendien moet je er soms zelfs extra hubs voor kopen en dat is geen goedkope hobby. Mede daarom is het zo fijn dat Matter er komt: een smarthomeprotocol dat werkt op allerlei gadgets, wat het nog makkelijker moet maken om goede routines samen te stellen.

Routines zijn een soort kettingreacties die je van tevoren instelt. Het kan zijn dat wanneer je ‘Hé Google, Netflix & Chill’ roept, het licht automatisch wordt gedimd, maar ook de televisie aangaat op Netflix. Zoiets heet een routine. Je kunt er bijvoorbeeld ook een maken voor in de ochtend, dat wanneer de wekker gaat automatisch je gordijnen worden opengedaan en de verwarming aangaat.

Matter

Dat de Matter-standaard nu klaar is, is goed nieuws. Het is namelijk al eens uitgesteld. Het betekent ook dat gadgets vanaf nu een certificering kunnen krijgen voor Matter. Je zal dan ook binnenkort op de doosjes van technische wannahaves zien staan dat ze Matter ondersteunen. Ook is het mogelijk dat bestaande exemplaren worden voorzien van de Matter-smarthomestandaard, zodat je niet je hele smarthome hoeft te vernieuwen. Wel moeten ze er eerst een certificaat voor hebben.

Matter is van toepassing op alle productgroep en platformen, waardoor je zelfs een wasautomaat kunt laten communiceren met een slimme thermostaat, als je dat zou willen. Daarnaast heeft deze standaard als groot voordeel dat het makkelijker is om iets te installeren. Je bent bovendien dankzij lokale communicatie niet meer afhankelijk van de cloud. Let wel: Matter is nog niet op alle productgroepen van toepassing, want in eerste instantie gaat het alleen om sensoren, sloten, media-apparaten, smartplugs, thermostaten, raamdecoratie en lampen. Uiteraard horen ook allerlei hubs en bridges erbij, waaronder die van Philips Hue voor het aansturen van je slimme lampen.

Grote merken die samenwerken

De nieuwe versie van de Google Home-app heeft ook alles te maken met Matter, want deze bevat ook ondersteuning voor dat nieuwe protocol. Heel goed dat veel grote merken Matter ondersteunen: denk aan IKEA, Legrand, SmartThings, Zigbee, Signify, Somfy en Schneider Electric. Het maakt nu ook niet meer uit voor welke stemassistent je kiest: je kunt die dan door elkaar gebruiken. Iets meer universeel leven dus, in je smarthome. Het kan vanaf 3 november, want dan lanceert Matter officieel.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...