​Weer vertraging voor Matter smarthomestandaard

​Weer vertraging voor Matter smarthomestandaard

Vorig artikel Volgend artikel

Slecht nieuws over de nieuwe smarthomestandaard die moet komen: Matter. Dit initiatief van onder andere Apple, Google en Amazon laat nog langer op zich wachten. Waarschijnlijk zien we er in de herfst van 2022 meer van. De reden van de vertraging is opvallend: de standaard zou later zijn door ‘ongekende interesse’. Kortom, er lijken zoveel bedrijven aan de standaard te willen meedoen, dat hij nog niet kan verschijnen.

Matter

In eerste instantie werd verwacht dat de standaard er al half 2021 zou zijn, toen werd het eind 2021, toen werd het begin 2022 en nu is het zelfs herfst 2022. Tegen de tijd dat de standaard er is, moeten we ook nog wachten op de integratie in smarthomeproducten. Kortom, we verwachten in 2022 weinig te zien van Matter.

Zonde, want het idee erachter is juist heel goed. In een wereld waarin je goedkope Philips Hue-neppers kunt kopen bij de Action, is de kans groot dat je veel verschillende merken gadgets in huis hebt die onder de noemer ‘smarthome’ vallen. Een Nest-thermostaat gemixt met een Arlo videocamera en een Google Home-speaker. Normaliter praten die op zich niet of weinig met elkaar, maar wanneer dit soort apparaten allemaal de nieuwe Matter-standaard zouden ondersteunen, kan dat wel veel beter samengaan.

Smarthomestandaard

Mede daarom is het zo jammer dat die standaard zo lang op zich laat wachten: mensen kopen steeds meer smarthomeproducten, juist omdat ze op zoveel vrij alledaagse plekken verkrijgbaar zijn. Er zijn wel standaarden, zoals Tuya of Zigbee, maar die zijn lang niet zo universeel als wat Matter van plan is. Matter is ontstaan door een samenwerkingsverband van grote bedrijven zoals Apple, Google, Amazon, Samsung, enzovoort. Daar blijken dus steeds meer bedrijven bij te willen horen. Op zich logisch, want het is slim om met de grote vissen mee te zwemmen, maar het is wel vervelend dat het er ook voor zorgt dat we in de wacht staan.

Tegen TheVerge heeft het consortium achter Matter gezegd dat de software development kit nog in ontwikkeling is en dat er nog puntjes op de i moeten worden gezet. De software development kit is belangrijk, want die wordt door bedrijven gebruikt om de Matter-standaard ook daadwerkelijk aan hun producten te kunnen toevoegen. Er zijn zoveel bedrijven die een development kit willen, wat niet alleen betekent dat er genoeg beschikbaar moet kunnen worden gemaakt, maar ook dat Matter zo moet worden gemaakt dat ook dat aansluitende merk weer kan meedoen, dat er vertraging op vertraging ontstaat.

130 Matter-ondersteunende gadgets

Wel heeft de organisatie achter Matter gezegd wat we kunnen verwachten als de standaard er eenmaal is. Er zouden 130 verschillende apparaten in 15 categorieën (en van 50 bedrijven) deel uitmaken van de eerste uitrol, waaronder slimme lampen, slimme sloten, slimme thermostaten, sensoren en zelfs slimme televisies. Het gaat onder andere om platforms zoals Linux, Darwin, Android, Zephyr en Tizen.

Naar alle waarschijnlijkheid kunnen die 130 verschillende apparaten dus wel vrij snel nadat Matter officieel is in de herfst worden gelanceerd. Ongetwijfeld ideale cadeaus voor onder de kerstboom: misschien toch heel slim gepland dus.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...