Komt er na smarthomestandaard Matter ook een metaversestandaard?

Komt er na smarthomestandaard Matter ook een metaversestandaard?

Vorig artikel Volgend artikel

Een standaard voor het metaverse. Verschillende grote bedrijven, waaronder Microsoft en Meta, hebben zich aangesloten bij het Metaverse Standards Forum. Dit is een organisatie zoals die van de Matter-smarthomestandaard en is bedoeld om te zorgen dat metaverses -hoe verschillend ze ook moge zijn- toch kunnen worden benaderd op een eenduidige wijze.

Metaverse Standards Forum

Meta is van alle bedrijven op de wereld waarschijnlijk het meest uitgesproken over het maken van een metaverse. Het wil echter niet alleen blijven, maar zorgen dat de verschillende metaverses op enigszins dezelfde manier kunnen worden bereikt.

Daarin is het ook zeker niet alleen. 35 andere bedrijven behoren nu ook tot het Metaverse Standards Forum. Denk aan Microsoft, Epic Games, Adobe, Nvidia, Sony en IKEA. Het doel? Open, compatibele standaarden opstellen voor augmented en virtual reality, maar ook voor 3D-technologie.

Metaversestandaarden

Het geeft aan: “Het Forum zal onderzoeken waar het gebrek aan compatibiliteit de metaverse implementatie belemmert en hoe het werk van Standards Developing Organizations (SDO's) die de benodigde normen definiëren en ontwikkelen, kan worden gecoördineerd en versneld."

Het Forum staat gratis open voor elke organisatie en zal zich richten op pragmatische, op actie gebaseerde projecten zoals implementatieprototyping, hackathons, plugfests en open-sourcetooling om het testen en toepassen van metaversestandaarden te versnellen, terwijl er ook richtlijnen met consistente terminologie en implementatie worden ontwikkeld.

Apple mist

Het is in dit geval niet alleen interessant om te kijken naar wie er wel is aangesloten, want wie is er missing in action? In tegenstelling tot de groep die Matter ontwikkeld is dat Apple. Daarnaast wordt ook Roblox gemist, een metaverse (en videogame) die al langer bestaat. Jammer, want deze twee merken hebben veel invloed. Ook Niantic is missing in action, de ontwikkelaar van Ingress en Pokémon Go, dat vooral veel macht heeft op het gebied van augmented reality (denk bijvoorbeeld aan het vangen van Pokémon in Pokémon Go met de Pokébal die je op het diertje in de ‘echte wereld’ moet gooien).

We zouden graag een vliegje op de muur zijn in de meetings van het Metaverse Standards Forum. Het is immers nog steeds voor veel mensen een wat vaag begrip, dat metaverse. Zijn VR-werelden per definitie een metaverse? Wat is ervoor nodig om iets een Metaverse te noemen? Moeten er winkels zijn, moet er online interactie met anderen zijn? Waarschijnlijk zal de groep achter de standaard eerst moeten definiëren wat het metaverse is, voor het over een standaard ervoor kan nadenken.

Het metaverse definiëren

Het gaat over de ontwikkeling van een open standaard, wat betekent dat het voor iedereen toegankelijk is, zoals een open source-project zoals Linux. Het is ook niet per se zo ingestoken dat de verschillende metaverses helemaal op dezelfde manier benaderbaar zijn: het is in de eerste instantie vooral om het ontwikkelaars makkelijker te maken hun werk te delen en te maken voor verschillende platforms.

Toch zou het goed zijn als die standaarden iets verder gaan dan dat, zodat je makkelijker van het ene naar het andere metaverse kunt reizen. Tegelijkertijd kan dat echter ook weer belemmerend werken: ontwikkelaars ‘moeten’ dan rekening houden met die standaarden en dat kan de creativiteit beperken. Kortom, er moeten nog veel gesprekken worden gevoerd tussen al deze gigantische bedrijven, voordat die metaversestandaard er echt is.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...