​Opmerkelijk: PlayStation-bedenker ziet VR-brillen niet zitten

​Opmerkelijk: PlayStation-bedenker ziet VR-brillen niet zitten

En het Metaverse ook niet

Vorig artikel Volgend artikel

Het is een bijzondere week voor Sony. Het zag eerder al zijn aandelen 20 miljard dollar verliezen nadat Xbox de overname van Activision Blizzard en nu doet ex-topman Ken Kutaragi wat opvallende uitspraken. Headsets zouden maar vervelend zijn en het Metaverse zinloos.

Headsets irritant

Kutaragi is niet een man in pak die geen idee heeft wat headsets eigenlijk zijn: hij is de bedenker van PlayStation. Ondanks dat Sony zelf grote successen heeft met hun PlayStation VR en er ook een nieuwe variant aan zit te komen, zegt hij dat headsets je isoleren van de echte wereld. “Headsets zijn gewoon irritant”, sprak hij tegen Bloomberg News. Hij ziet bovendien niet in wat het nut is van de Metaverse.

Kutaragi vindt het in ieder geval belangrijker om deel uit te maken van de echte wereld. “De Metaverse draait om een quasi-echte virtuele wereld en ik zie niet in waarom je dat zou maken. Je wil liever een gepolijste avatar zijn in plaats van je echte zelf? Dat is in essentie niet anders dan een anoniem forum.”

PlayStation VR

De Japanner zal dus ook niet zo gecharmeerd zijn van PlayStation VR, de VR-bril die Sony ontwikkelde om mee te gamen. Er schijnt een nieuwe in de maak te zijn, waarvan laatst al een kleine glimps werd getoond door het gamebedrijf. Verdere details weten we niet, behalve dan wat we beschreven in ons artikel over de PSVR-opvolger.

De uitspraken zijn misschien opmerkelijk voor iemand van zijn stature, er zijn wel degelijk mensen die denken dat het Metaverse nooit echt van de grond gaat komen, net zoals volgens veel mensen Web2.0 nooit echt heeft plaatsgevonden. Dat heeft niet alleen te maken met mensen die bang zijn dat ze misselijk worden van VR of geen bril op hun hoofd willen, maar ook met het idee dat het internet zou veranderen.

Twijfels over Metaverse

Veel mensen zien de toegevoegde waarde er niet van in dat mensen elkaar online en in 3D treffen, of dat mensen een soort tweede leven als avatar in een online wereld hebben. Daarnaast is er ook angst om verslaafd te raken aan het digitale leven, waardoor het echte leven in het gedrang zou komen.

Praktisch gezien zijn er ook twijfels: blijft het Metaverse allemaal eilandjes zoals het nu is, of komt er straks ook meer samen of is er bijvoorbeeld een grote ‘winnaar’ zoals Facebook dat is op het gebied van social media? Het is nog afwachten, maar één ding is zeker: er gebeurt al vanalles rondom het Metaverse.

Kutaragi mag dan de bedenker zijn van PlayStation, hij is inmiddels al enige tijd CEO van een bedrijf voor kunstmatige intelligentie en robots in Tokio.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...