​PlayStation VR 2 komt eraan, inclusief Horizon-game

​PlayStation VR 2 komt eraan, inclusief Horizon-game

Vorig artikel Volgend artikel

De productie van PlayStation VR 2 staat op het punt te beginnen. De Chinese fabrikant Goertek zou binnenkort de opvolger van het populaire PSVR maken, de eerste virtual reality-bril van een gamebedrijf voor de massa.

PlayStation VR 2

Het vreemde van PlayStation VR 2 is dat we er eigenlijk nog helemaal niet zoveel over weten. Het enige wat er officieel is onthuld zijn de controllers, die een soort halo-achtig design hebben waardoor ze aanzienlijk minder lijken op de controllers van concurrerende VR-brillen. Die van PSVR 2 bieden ondersteuning voor haptische feedback, wat de huidige DualSense-controller van PlayStation 5 ook heeft. Interessant om te zien dat het dus niet alleen een upgrade zal zijn in kracht en kunnen, maar ook in ontwerp.

Volgens de geruchten is PlayStation VR 2 een bril met een resolutie van 4000 x 2040 pixels. Per oog is dat 2000 x 2040 pixels. Dat is flink anders dan de eerste PSVR-bril, die 1920 x 1080 pixels doet. Een andere verandering die veelvuldig wordt benoemd in de geruchtenmolen is die van foveated rendering, wat betekent dat het punt waar je met je ogen naar kijkt haarscherp lijkt, terwijl de rest eromheen wat vager is. Wel heeft Sony aangegeven dat er eyetracking in de bril zit, waardoor je inderdaad met je ogen de bril kunt besturen.

Die hyperfocus met vaagheid eromheen voor je ogen, dat is geen stilistische keuze, maar zou rekenkracht besparen. De bril zou in staat zijn om 4K HDR te tonen met zijn OLED-scherm. Daarnaast is er 3D-audio aanwezig, waardoor je het idee krijgt dat je echt middenin de actie staat omdat het geluid van alle kanten lijkt te komen. Toch blijft het allemaal bij roddels, want we weten nog weinig vanuit de gamemaker zel.

PSVR2

Horizon: Call of the Mountain

Een virtual reality-bril die al in productie gaat, waarvan we alleen nog weten hoe de controllers eruitzien, kan het nog gekker? Ja hoor: de eerste game is er al voor aangekondigd. Niemand weet precies hoe het in zijn werk gaat, maar het Nederlandse Guerrilla en Firesprite werken samen aan Horizon: Call of the Mountain. Dat is goed nieuws, want de eerste Horizon-game is een enorme hit geworden. Daarnaast komt heel binnenkort opvolger Horizon: Forbidden West uit (18 februari) op PlayStation 4 en 5.

Nu blijkt Guerrilla dus allang weer met een nieuw avontuur voor hoofdrolspeelster Aloy bezig te zijn, maar ditmaal in virtual reality. Het is een spannende keuze voor Sony, want waar het precies weet wat het van zijn Guerrilla kan verwachten, is het Britse Firesprite een studio gespecialiseerd in VR die pas sinds kort deel uitmaakt van de Sony-familie. Verder blijft Sony erg vaag. Je kunt ‘dieper de wereld van Horizon’ ingaan. En dat is alles wat we krijgen, naast -gelukkig- een teaser:

Meer over PSVR 2

Het is de vraag wanneer Sony meer van de nieuwe VR-bril zal tonen. Wacht het straks tot juni, wanneer de grootste gamebeurs van het jaar plaatsvindt, of zou het nog een eigen online evenement organiseren? In ieder geval wordt de hype rondom een nieuwe Virtual Reality-bril voor PlayStation er niet minder om, dus het is te hopen dat Sony de fans niet te lang laat wachten. Bovendien moet het ook snel zijn, omdat de ontwikkeling van het Metaverse opschiet en ook daarvoor verschillende VR-brillen in de maak zijn.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...