Video26.03.2023

10 tips om een viral TikTok-video te maken


TikToks algoritme werkt zodanig dat je zelfs nu nog steeds een enorme viral hit kunt worden op het social medium. Als je video maar pakkend genoeg is, dan kan het algoritme je zo naar een viralstatus duwen. Maar, daarvoor moet je wel een video maken die mensen graag afkijken, waar mensen op reageren en die goed in elkaar zit. We kunnen je geen succes garanderen, maar deze tien tips helpen je om een goede TikTok-video te maken.

1. Kies een origineel onderwerp waar je veel mee kunt

Als je niet maar één video wil maken die succesvol is, maar meerdere, dan is het slim om te kiezen voor een origineel onderwerp waarmee je meerdere video’s kunt vullen. Dat het een origineel onderwerp is, dat is erg belangrijk. Mensen willen je dan volgen, omdat je het daar vaker over hebt, waardoor je weer meer succes hebt. Zorg wel dat het een onderwerp is waar je passie voor hebt, want dat is het meest aanstekelijk en zorgt ook dat je minder research hoeft te doen: je bent immers al met het onderwerp bekend.

2. Houd het kort maar krachtig

Het nadeel van een onderwerp waar je veel passie voor hebt, is dat je er waarschijnlijk uren over kunt vertellen. Dat is precies wat je niet moet doen. Houd het kort, maar krachtig. TikTok is met zijn korte video’s nu eenmaal van de snackbare content en onderwerpen moeten snel voorbij komen, vol met korte feitjes of lifehacks waarmee je in een handomdraai ziet hoe het zit en het bij wijze van spreken meteen zelf wil proberen.

3. Zorg voor consequente content

Dit gaat om welke onderwerpen je behandelt. Als mensen je kennen van video’s over hoe je op een creatieve manier schaakstukken kunt maken, dan is het vreemd als je ineens een video maakt met dansende ganzen. Het is misschien niet leuk, want je wil je hele zelf laten zien op TikTok, maar het meest effectief is toch wel een account dat enigszins voorspelbaar is qua type content. Zo blijven je volgers bij je, want die volgen je om dat specifieke type of onderwerp video’s.

4. Zorg dat de eerste paar seconden interessant zijn

Je kent dat vast van jezelf: als je op TikTok bent en de video is binnen een paar seconden niet grappig, dan skip je al gauw naar de volgende. Daar gaat de kans van die video om groot te worden: tenminste, als veel mensen er zo over denken. Waar regisseurs er in films mee wegkomen om een langzame opbouw te maken, is TikTok toch wat meer recht voor zijn raap. De eerste paar seconden moeten meteen interessant zijn, zodat je de kijker meteen pakt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ‘je gelooft nooit’ of ‘dit doe je al die tijd al verkeerd’, daarmee trek je snel de aandacht.

5. Wees niet bang om te knippen

Net als bij het schrijven van teksten is ‘kill your darlings’ ook van toepassing bij het monteren van video’s. Op TikTok hoeft een shot niet volledig te zijn. Ook als je middenin een verhaal zit en er wordt geknipt, dan is dat helemaal niet erg. Kijk bijvoorbeeld naar de video’s van Mr Beast. Dat is dan wel YouTube in plaats van TikTok (over het algemeen), maar je ziet dat je altijd middenin het verhaal wordt gedropt en er niet met al te veel woorden wordt uitgelegd wat er gaande is. Een beetje fanatiek monteren is geen probleem, maar juist een oplossing. Je houdt het hiermee namelijk meteen weer kort maar krachtig en je houdt mensen hun aandacht vast.

6. Denk aan SEO

Als je SEO ziet, denk je misschien aan Google, maar binnen TikTok is het ook slim om te zorgen dat je video optimaal vindbaar is. Zo helpt het als de titel van je video (je caption) het onderwerp van je video bevat, net als je odnertiteling en je hashtags. Zo kan TikTok er niet om heen dat jouw video over onderwerp X gaat en is je video goed vindbaar voor mensen die meer video’s over onderwerp X willen zien. Kies daarbij ook originele hashtags, want dan word je ook weer door andere mensen gevonden.

7. Film met een goede smartphone

Hoewel TikTok nog best mild is op video’s die geschoten lijken te zijn met een aardappel, is het toch het prettigst kijken als de video er superscherp uitziet. De huidige generatie telefoons, zoals iPhone 14 , Google Pixel 7 Pro en Samsung Galaxy S23 Ultra zijn goed in het maken van scherpe video’s. Bovendien bevatten ze vaak ook allerlei foefjes om je video er nog beter uit te laten zien.

8. Houd TikTok-trends in de gaten

Of het nou gaat om bepaalde muziek die heel populair is, of een grappige challenge: door mee te doen aan dit soort TikTok-trends kun je jezelf in de kijker spelen. Je laat ermee zien dat je kanaal up-to-date is en zeker bij challenges; als je daar een creatief idee voor hebt, dan kun je opvallen en voorkomen in bijvoorbeeld lijstjes-artikelen over die trend, wat je video nog meer viral kan doen gaan.

9. Zorg dat je reageert

Als iemand op je video reageert, laat iemand dan niet onbeantwoord hangen. Zijn er veel reacties, dan hoef je zeker niet op elke reactie een eigen reactie te plaatsen, maar zeker als iemand je een vraag stelt of een compliment geeft, reageer dan op die persoon. Niet alleen voor die persoon, maar ook voor jezelf: je kunt er namelijk op rekenen dat TikTok die interactiviteit ook kan waarderen en je beloont in een olievlek-effect in hoe je video wordt verspreid.

10. Blijf video’s maken

Eén keer een video maken en niet viral gaan, betekent niet dat je moet stoppen met video’s maken. Sterker nog, het is heel belangrijk -ook als je wel bekend bent- om consequent video’s te plaatsen. Mensen gaan op een gegeven moment bijvoorbeeld elke week een video van je verwachten, misschien zelfs elke dag, en als er dan een keer niets is, dan zal het algoritme je video mogelijk een stuk minder hoog achten en dus minder verspreiden.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Online Video

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Wil je geld verdienen met TikTok, maar wil je niet zelf video's maken? Dat hoeft ook niet. Mogelijk komt binnenkort de TikTok Coin-app naar Nederland, waarmee je 0,36 euro kunt verdienen voor 1 uur kijken.

Social Media17.04.2024

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

De ruimte, gekke experimenten, de natuur, het menselijk lichaam: wetenschap is fantastisch. Gelukkig zijn er heel veel YouTube-kanalen die de populaire wetenschap nog populairder maken. We noemen 10 populaire wetenschap-...

Video08.04.2024

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

Snapchat wil je tijd besparen bij video’s maken

Snapchat is van plan om de app persoonlijker en creatiever te maken met nieuwe functies. Eén van de belangrijkste nieuwe mogelijkheden is dat je Templates krijgt: het zijn sjablonen die je in staat moeten stellen om mak...

Social Media04.04.2024

Snapchat wil je tijd besparen bij video’s maken

​LinkedIn kopieert functie die TikTok heeft bedacht

Over het algemeen zijn de keren dat LinkedIn zich hevig liet inspireren door een ander social media maar weinig succesvol. Weet je bijvoorbeeld nog dat LinkedIn met Stories kwam? Dat heeft niet lang geduurd… Ook zijn k...

Online28.03.2024

​LinkedIn kopieert functie die TikTok heeft bedacht

​5 manieren waarop AI je videomeetings gaat beïnvloeden

Videomeetingtools zoals Google Meet, Zoom en MS Teams worden steeds verder verbeterd en het zal je niet verbazen dat AI hierin een grote rol speelt. Dat doet het overigens al een tijdje, alleen zijn mensen zich daar niet...

Online25.03.2024

​5 manieren waarop AI je videomeetings gaat beïnvloeden

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

Eén van de redenen dat vorig jaar zoveel acteurs en scenarioschrijvers in Hollywood staakten, was de angst voor AI. Computergemaakte mensen kunnen immers veel engere stunts doen, hoeven niet te worden betaald en zijn al...

Technology24.03.2024

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

And so it begins
YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

YouTube zet een nieuwe stap dichterbij social media: het gaat op zijn televisie-app nu een belangrijkere plek geven aan de reacties. Als je op de titel van een video tikt, dan krijg je rechts de reacties te zien en de be...

Video13.03.2024

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

​Je kunt meer geld verdienen met lange video’s op TikTok

TikTok heeft het een tijdje geprobeerd en het is overduidelijk bevallen: het videoplatform normaliseert lange video’s. Sterker nog: het beloont het zelfs. TikTok heeft zijn nieuwe fonds voor creators geopend en daarin...

Social Media06.03.2024

​Je kunt meer geld verdienen met lange video’s op TikTok

Verder lezen over TikTok

TikTok-video’s mogen nu een uur lang zijn

TikTok begon kort en krachtig, maar gaat nu steeds meer naar langere content: het wil nu zelfs video's van een uur zien.

Social Media17.05.2024

TikTok-video’s mogen nu een uur lang zijn

Is deinfluencing de nieuwe trend in de influencercultuur?

Dit is wat het is en waarom bepaalde influencers, deinfluencers dus, hiervoor kiezen.

Social Media10.05.2024

Is deinfluencing de nieuwe trend in de influencercultuur?

TikTok is verboden in de Amerika als het niet wordt verkocht

TikTok en de Verenigde Staten liggen al jaren overhoop, maar nu is er ook echt een wet aangenomen die het TikTok moeilijk moet gaan maken.

Social Media26.04.2024

TikTok is verboden in de Amerika als het niet wordt verkocht

TikTok gaat je toch niet betalen om TikTok te kijken

Helaas, het betaalt krijgen om te TikTokken is weer verdwenen. Wij hadden het sowieso nog niet, maar het is de vraag of we het ooit krijgen.

Social Media25.04.2024

TikTok gaat je toch niet betalen om TikTok te kijken

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Twitch gaat de social media kant op. Het kopieert een functie van TikTok waarmee je waarschijnlijk aanzienlijk meer streams ontdekt.

Social Media18.04.2024

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Wil je geld verdienen met TikTok, maar wil je niet zelf video's maken? Dat hoeft ook niet. Mogelijk komt binnenkort de TikTok Coin-app naar Nederland, waarmee je 0,36 euro kunt verdienen voor 1 uur kijken.

Social Media17.04.2024

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Fortnite en TikTok tegelijk: straks kan het

TikTokken tijdens het Fortniten? Waarschijnlijk kan het binnenkort. Tegelijk. Er zou een Picture-in-Picture-modus naar de game komen.

Gaming11.04.2024

Fortnite en TikTok tegelijk: straks kan het

Verder lezen over Viral Video

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Deze week viral: nieuwe Mario-animatiefilm en de baby van Messi

Deze week is de variëteit in video's die viral gingen weer groot. En er waren slachtoffers, bijvoorbeeld de baby die van Messi een bal tegen d'r aankreeg. Oeps.. Maar ook leuk nieuws voor gamers. Dubbel zelfs! Messi sc...

Social Media10.03.2024

Deze week viral: nieuwe Mario-animatiefilm en de baby van Messi

Deze week viral: Leeds’ voetbalfans en dansende beveiliger

Deze week was weer herfst als het gaat om het weer en dat was extra sneu omdat er een schoolvakantie is, die afhankelijk van waar je woont de voorjaars-, februari-, krokus- of carnavalsvakantie heet. Ook qua virals deden...

Social Media25.02.2024

Deze week viral: Leeds’ voetbalfans en dansende beveiliger

TikTok verliest morgen waarschijnlijk heel veel muziekopties

Je kunt straks aanzienlijk minder muziek kiezen op TikTok. Harry Styles, Drake, Taylor Swift, The Weeknd, Ariana Grande, U2, Elton John, Coldplay, Post Malone, Otis Redding: ze verdwijnen allemaal van het videoplatform....

Social Media31.01.2024

TikTok verliest morgen waarschijnlijk heel veel muziekopties

Grote artiesten weg: TikTok en Universal ruziën
Deze week viral: GTA door Hyundai en heel veel wintersport

Het was een vrij rustige week, maar dat geldt natuurlijk nooit voor het internet. Er is altijd wel wat te doen en deze week hebben we onder andere een geweldige nabootsing van de GTA-trailer gezien door het rallyteam van...

Social Media21.01.2024

Deze week viral: GTA door Hyundai en heel veel wintersport

Deze week viral: feestende voetballer en natuurschoon op Antarctica

Kopzorgen, feest en een bijzonder natuurfenomeen. Er ging weer veel viral deze week. Het ene was heel prachtig, zoals een bijzonder tafereel van walvissen, maar soms is het een beetje dramatisch, zoals een wasmachine die...

Social Media14.01.2024

Deze week viral: feestende voetballer en natuurschoon op Antarctica

De best bekeken YouTube-video’s van 2023 zijn een verrassende mix

YouTube is voor veel mensen dagelijkse kost. Omdat ze bepaalde YouTubers volgen, zoals Enzo Knol of StukTV. Echter worden er soms ook video’s opgezocht waar gewoon veel buzz rond is. En waar we bij de Google zoektrends...

Video11.12.2023

De best bekeken YouTube-video’s van 2023 zijn een verrassende mix

Red Bull Rampage 2023: ga hier maar even voor zitten

Het belangrijkste freeride-evenement in de rode bergen van Utah keerde dit jaar terug op vrijdag 13 oktober. Tijdens deze 17e editie, brengt Red Bull Rampage 's werelds beste rijders naar het zwaarste terrein ter wereld...

Entertainment26.10.2023

Red Bull Rampage 2023: ga hier maar even voor zitten

3.5 uur waanzinnige sport