Technology16.04.2023

Starship van SpaceX beleeft morgen zijn eerste ruimtevlucht


Als de sterren goed staan...

UPDATE – Helaas, wegens een bevroren onderdeel is het SpaceX niet gelukt om binnen het tijdskader van 2,5 uur tot lancering over te gaan. Wanneer de nieuwe poging plaatsvindt, dat is nog onduidelijk. Musk heeft het over ‘a few days’. We houden het in de gaten.

ORIGINEEL ARTIKEL – SpaceX heeft toestemming om zijn Starship voor het eerst de ruimte in te lanceren. Dat gaat al snel gebeuren: morgen staat de lancering op het programma. Starship is de grootste raket die we ooit de ruimte in hebben gelanceerd. Het is een raket van maar liefst 120 meter hoog en 9 meter in diameter. Dit is de raket die uiteindelijk mensen naar Mars moet gaan brengen.

Vlucht SpaceX
Vlucht SpaceX

Lancering Starship

SpaceX heeft vele jaren in het ontwikkelen van deze superraket gestoken. Dit is de raket die geschiedenis moet gaan schrijven: mensen weer naar de Maan brengen, maar ook naar de rode planeet, Mars. Niet morgen, maar morgen staat wel de eerste testvlucht gepland, waarbij we kunnen zien of de knappe koppen van SpaceX echt geen enkel detail zijn vergeten en het gevaarte veilig en wel kan opstijgen (en terugkeren).

De lat ligt niet heel hoog: als de raket weet te vertrekken zonder te ontploffen, dan is men bij SpaceX al tevreden. Het gaat in deze eerste test vooral om data verzamelen: heel veel data verzamelen. Aan de andere kant zou dat wel het hele idee van Starship teniet doen: het is juist een raket die is gemaakt om opnieuw te worden gebruikt. Dat is aanzienlijk duurzamer dan alles een stille dood te laten sterven ergens in een oceaan (of, erger nog, ergens in de ruimte). Dat is heel wat anders dan het Space Launch System dat er afgelopen november voor zorgde dat de eerste Artemis-missie lukte. Het meeste van het SLS is niet meer na die ene lancering.

Ruimtetoerisme

Starship moet een van de belangrijke vehikels voor de ruimtevaart worden die we ooit hebben gekend. Niet alleen vanwege het schrijven van geschiedenis door astronauten naar hun erg verre locaties te brengen, maar ook door satellieten te lanceren. Het wordt een vrachtschip en een ruimtevaartuig om mensen te vervoeren: heel divers dus. Het is ook de bedoeling dat de bekende DearMoon-missie met ruimtetoeristen met dit gevaarte wordt gelanceerd, maar het wordt nog gekker. Het is ook de bedoeling dat dit apparaat een voorbeeld wordt voor de luchtvaart op aarde: er wordt een passagiersvliegtuig-variant gemaakt van Starship, zodat je in 40 minuutjes van New York naar Tokio vliegt.

Kortom, grootse plannen voor deze kolos, maar dan moet ie eerst zijn billen van de grond zien te krijgen. De eerste testvlucht start vanaf de Starbase van SpaceX in Texas. De Super Heavy (het onderste deel), zal in de golf van Mexico landen, terwijl Starship zichzelf verder een weg baant naar de baan rond de aarde en uiteindelijk 235 kilometer hoog gaat om vervolgens na slechts anderhalf uur bij Kauai (Hawaii) in zee te duiken.

SpaceX Starbase

Hoe laat moet je morgen klaarzitten voor de lancering? We hebben de livestream alvast klaargezet bovenin dit artikel. Daar zal morgen om 14:00 uur Nederlandse tijd de lancering te zien zijn, als de weergoden SpaceX goedgezind zijn. Het lanceervenster is 2,5 uur: dat is de tijd die SpaceX heeft om het gevaarte te lanceren. Lukt het allemaal niet, dan is de lancering niet veel later: waarschijnlijk 18 of 19 april al. Immers staat deze raket, die net zo hoog is als de Erasmus MC in Rotterdam, al in de startblokken.

Hoewel dit echt een SpaceX-ding is, zullen andere ruimtevaartbedrijven zeker weten meekijken naar deze lancering. Niet alleen om van te leren, maar ook om te duimen: NASA wil immers Starship gebruiken om in 2025 de eerste vrouw en eerste zwarte mens op de maan te zetten. Wat SpaceX betreft doet het alsof de druk niet heel hoog ligt, maar reken maar dat er zeker wel veel afhangt van deze lancering. Morgen kunnen we het zien.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Onderzoek

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Over twijfelaars wordt soms met een zekere minachting gesproken. Ze zouden dralen, nauwelijks doorpakken of niet durven te beslissen. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt echter dat wij twijfelaars letterlijk het voordeel van de twijfel zouden moeten gunnen.

Online01.05.2024

Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Verder lezen over Space

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Het idee van de ‘missie’ was om mensen naar de maan te laten vliegen en terug. Dat is 386.242 kilometer, maar helaas: dearMoon is niet meer.

Technology04.06.2024

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Er zijn echter sterren die zomaar verdwijnen: iets dat astronomen sinds kort vaker zien. Er is nu een verklaring voor die houdini-sterren.

Technology30.05.2024

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder