Eerste ruimtevlucht Starship mogelijk in maart

Eerste ruimtevlucht Starship mogelijk in maart

NASA is niet de enige ruimtevaartorganisatie waar planningen uitlopen

Vorig artikel Volgend artikel

Elon Musk heeft weer eens iets geroepen over de Starship testmissie. Die verlopen tot nu toe nog niet echt volgens planning. Maar, als de resterende tests succesvol verlopen, dan hoopt SpaceX Starship volgende maand – in maart dus – de ruimte in te sturen voor zijn eerste rondjes rond de aarde.

Starship moet uiteindelijk naar Mars

De monster raket is ontwikkeld om uiteindelijk mensen en vracht naar de maan en Mars te transporteren. Voordat het zover is, moet SpaceX eerst maar eens bewijzen dat Starship in staat is om een baantje rond de aarde te draaien.

Voor de testvlucht wordt Starship bovenop een Super Heavy raket, Booster 7, van SpaceX geplaatst. De lancering wordt uitgevoerd vanaf Starbase, de lanceerbasis van SpaceX in Texas. Nadat de Booster 7 raket zijn werk gedaan heeft, keert dien terug naar aarde. Starship zal vervolgens één rondje rond de aarde draaien om daarna bij Kauai, een van de eilanden bij Hawaï, in de Stille Oceaan te landen.

Niet alleen NASA mist haar deadlines

Vertragingen en verlopen deadlines zijn schering en inslag als het gaat om ruimtereizen. NASA weet daar alles van. Nog niet zo lang geleden werd, met een vertraging van meer dan twee jaar, de eerste voorbereidende missie voor de volgende bemande maanreizen gelanceerd, Artemis I.

Ook andere (nieuwe) ruimtevaartorganisaties kampen met het missen van deadlines. Op zich is dat niet zo heel erg vreemd. Het lijkt misschien makkelijk om een raket 200 kilometer de hoogte in te schieten en in een baan rond de aarde te brengen, of op weg naar de maan te sturen, maar dat is het allerminst.

Via

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...