Technology07.02.2023

Eerste ruimtevlucht Starship mogelijk in maart


NASA is niet de enige ruimtevaartorganisatie waar planningen uitlopen

Elon Musk heeft weer eens iets geroepen over de Starship testmissie. Die verlopen tot nu toe nog niet echt volgens planning. Maar, als de resterende tests succesvol verlopen, dan hoopt SpaceX Starship volgende maand – in maart dus – de ruimte in te sturen voor zijn eerste rondjes rond de aarde.

Starship moet uiteindelijk naar Mars

De monster raket is ontwikkeld om uiteindelijk mensen en vracht naar de maan en Mars te transporteren. Voordat het zover is, moet SpaceX eerst maar eens bewijzen dat Starship in staat is om een baantje rond de aarde te draaien.

Voor de testvlucht wordt Starship bovenop een Super Heavy raket, Booster 7, van SpaceX geplaatst. De lancering wordt uitgevoerd vanaf Starbase, de lanceerbasis van SpaceX in Texas. Nadat de Booster 7 raket zijn werk gedaan heeft, keert dien terug naar aarde. Starship zal vervolgens één rondje rond de aarde draaien om daarna bij Kauai, een van de eilanden bij Hawaï, in de Stille Oceaan te landen.

Niet alleen NASA mist haar deadlines

Vertragingen en verlopen deadlines zijn schering en inslag als het gaat om ruimtereizen. NASA weet daar alles van. Nog niet zo lang geleden werd, met een vertraging van meer dan twee jaar, de eerste voorbereidende missie voor de volgende bemande maanreizen gelanceerd, Artemis I.

Ook andere (nieuwe) ruimtevaartorganisaties kampen met het missen van deadlines. Op zich is dat niet zo heel erg vreemd. Het lijkt misschien makkelijk om een raket 200 kilometer de hoogte in te schieten en in een baan rond de aarde te brengen, of op weg naar de maan te sturen, maar dat is het allerminst.

Via

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Online23.07.2024

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Alles is te zien in de poppetjes van je ogen
SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

Sinds 2016 doet SpaceX volledig succesvol de ene lancering na de andere, maar nu is er voor het eerst weer een met de Falcon-9 mislukt.

Technology12.07.2024

SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

Het ziet er bijna uit alsof het uit een 3D-printer komt rollen. En een kleine spoiler: zo ziet het er niet alleen uit, het is ook zo. 

Technology05.07.2024

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

De Starliner-astronauten kunnen nog niet naar huis. Volgens NASA valt het allemaal wel mee: de astronauten zitten helemaal niet vast op het ISS, meent de ruimteorganisatie.

Technology01.07.2024

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

NASA en SpaceX hebben grote plannen in de ruimte, maar daarin zouden de bedrijven ruimtepuin onvoldoende meenemen, zegt de Amerikaanse Aerospace Corporation.

Technology29.06.2024

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

Nadat het al extreem lang duurde voordat Starliner met bemanning kon vertrekken, is het nu een probleem om ze terug naar aarde te halen.

Technology24.06.2024

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder