SpaceX wil elke week de ruimte in

SpaceX wil elke week de ruimte in

Vorig artikel Volgend artikel

Elon Musk staat algemeen bekend als een ambitieuze ondernemer die af en toe iets te snel gaat, te veel hooi op zijn vork neemt en dingen roept die hij later moet afzwakken of terugnemen. Zijn volgende ambitieuze doelstelling werd deze week onthuld tijdens een meeting van een NASA veiligheidspanel. Daarin werd namelijk geroepen dat SpaceX dit jaar maar liefst 52 ruimtevluchten wil uitvoeren. Gemiddeld één vlucht per week dus.

Record van 2021 verpletteren

Tijdens de meeting van NASA's Aerospace Safety Advisory Panel, met de voor dit nieuws heel toepasselijke afkorting ASAP, werd de bijzonder ambitieuze doelstelling van SpaceX besproken. Daarbij was vooral ook aandacht voor eventuele veiligheidsrisico’s die een dergelijk vol vluchtschema met zich mee kan brengen.

De grote vraag is natuurlijk of 52 ruimtevluchten in één jaar überhaupt haalbaar is. Vorig jaar was SpaceX van plan om 48 ruimtevluchten te lanceren. Dat werden er uiteindelijk 31 waarmee de ruimteorganisatie ver weg bleef van haar doelstelling. Echter, ook die 31 vluchten betekende een nieuw jaarrecord.

SpaceX is een belangrijke partner voor NASA op het gebied van de bemande ruimtevluchten. Het bedrijf vervoert NASA-astronauten en vracht van en naar het internationale ruimtestation met de Crew Dragon. Daarnaast ontwikkelt SpaceX momenteel een nieuwe generatie raketten, Starship, waarmee over enkele jaren weer astronauten naar de maan gebracht moeten worden in het kader van NASA's Artemis programma.

Ruimtereis-FB
Elke week een ruimtevlucht; SpaceX wil 52 lanceringen uitvoeren in 2022.

NASA ASAP-panel waarschuwt

De 52 geplande ruimtevluchten die SpaceX voor 2022 op de planning heeft staan, zijn niet allemaal voor NASA. SpaceX heeft immers meerdere klanten. Zo schiet het bedrijf ook met regelmaat satellieten de ruimte in, onder andere voor haar eigen Starlink internetproject. Het ASAP panel stelt daarom dat de ruimteorganisaties ervoor moeten waken dat die verspreide aandacht, in combinatie met het geplande hoge vluchttempo, geen negatieve gevolgen heeft voor de veiligheid.

"Zowel NASA als SpaceX zullen ervoor moeten zorgen dat de juiste aandacht en prioriteit wordt gericht op NASA-missies en dat de juiste middelen worden ingezet om dat tempo op een veilige manier vast te houden", aldus Sandy Magnus, een voormalige NASA-astronaut en lid van het ASAP-panel.

Via: The Verge

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...