​NASA: volgende Artemis I-lanceerpoging is op 14 november

​NASA: volgende Artemis I-lanceerpoging is op 14 november

Vorig artikel Volgend artikel

We durven het geen lancering meer te noemen, maar een poging. NASA heeft bekendgemaakt dat het probeert Artemis I op 14 november alsnog richting de maan te schieten. Het project liep door allerlei omstandigheden vertraging op, maar 14 november moet alles gereed zijn voor een soepele, veilige lancering. Nou ja, behalve dat waar ze geen invloed op kunnen uitoefenen, zoals wat de weergoden die dag doen.

Lancering Artemis I

Het is al een paar keer mislukt om Artemis I te lanceren. Het feit dat de generale repetities bijna allemaal mislukten was eigenlijk al een voorbode, maar dat er ook al meerdere malen een datum is vastgesteld en alsnog niet tot lancering kon worden overgegaan.. Het is tot nu toe niet bepaald een geluksproject. Het idee is dat ruimtevaartuig Orion met het space launch system zodanig hard wordt weggeschoten dat het binnen zes weken bij de maan is geweest en terug. Hij komt niet op de maan: hij vliegt er alleen omheen.

Het idee is dat Artemis I als een soort verkenner op pad gaat en dat er voornamelijk wordt gekeken hoe het zit met zijn terugkeer. Lukt het om Orion volledig en veilig weer op aarde te laten neerkomen? Het kunnen recyclen van zo’n ruimtevaartuig is erg belangrijk, al is natuurlijk het belangrijkste element de veilige terugkeer van de astronauten, die straks met de missie Artemis III naar de maan zullen vertrekken. Die missie laat overigens nog wel even op zich wachten: die vindt plaats in 2025. Hopen we.

Naar de maan

Ruimteprojecten zijn natuurlijk van de lange adem, maar we hopen met NASA mee dat het 14 november wel gaat lukken. Elke keer is er tot nu toe een tegenslag geweest. De meest recente was de verwoestende orkaan Ian: de meest dodelijke cycloon in Florida sinds 1935, dus wat dat betreft heeft de ruimteorganisatie er goed aan gedaan om die lancering af te blazen. De lancering is namelijk vanaf Cape Canaveral in Florida (dit is waarom NASA zijn basis daar heeft neergezet). Eerder lukte het bijvoorbeeld niet om de juiste temperatuur in een van de motoren te krijgen en is er ook al een paar keer lekkage geweest met de vloeibare waterstof, die zeer brandbaar is.

Het is te hopen dat Artemis I het op 14 november gaat halen, want dat brengt ons weer een stapje dichterbij terugkeer naar de maan. Terugkeer voor de mens, maar een debuut voor vrouwen en zwarte mensen: onder de bemanning zijn namelijk meer dan alle witte mannen, waardoor Artemis III een heel bijzondere, belangrijke missie is voor aarde.

Het lanceerkader is 69 minuten lang en start op 14 november om 18:07 uur Nederlandse tijd. 14 november is een MAANdag, dus we hebben er alle vertrouwen in dat het nu goed moet komen. Zo niet, dan zijn er op 16 en 19 november nog twee back-upmogelijkheden gepland.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...