NASA’s eerste Artemis-maanmissie vertrekt mogelijk in mei

NASA’s eerste Artemis-maanmissie vertrekt mogelijk in mei

Vorig artikel Volgend artikel

NASA is zich al jaren aan het opmaken voor grote maanmissies waarbij het de bedoeling is om de eerste zwarte mens en de eerste vrouw op de krater te zetten. Artemis I is de eerste belangrijke missie naar de maan, die vertrekt zonder bemanning aan boord. Dat moet eind mei plaatsvinden. Deze missie is de laatste voorbereiding voordat er wel bemanning vertrekt, namelijk op de Artemis II-missie en de Artemis III-missie.

Artemis I

NASA heeft zelf aangekondigd dat het kijkt naar een lanceermoment van eind mei, maar geeft daarbij ook aan dat het heel goed zou kunnen dat dit toch naar juni wordt verschoven. Het is een beetje een domper, want er werd gehoopt dat Artemis I in april kon worden gelanceerd naar de baan rond de maan. Eigenlijk was het zelfs de bedoeling dat hij in februari zou vertrekken. Wel heeft NASA grote stappen gezet om de missie succesvol te laten zijn: veel belangrijke tests met de SLS-raket zijn volbracht. De SLS-raket moet uiteindelijk het Orion-ruimtevaartuig naar de ruimte brengen.

Er is nog wel één belangrijke test die moet worden volbracht, want in de ‘wet dress rehearsal’. Dat heet zo, omdat het te maken heeft met vloeistof: het is namelijk de eerste keer dat de SLS wordt gevuld met brandstof voor een testrit. Het plan is om dat 17 maart te doen. Het is nogal een project, aangezien Artemis I maar liefst 122 meter hoog is (dat is dus Orion én de SLS). Het gewicht? Meer dan 17 miljoen pond. Die oefening is beslissend voor wanneer Artemis I vertrekt, dus dan pas kan NASA er een iets meer definitieve datum aanhangen. Tegelijkertijd is niets in de ruimtevaartlanceringen ooit definitief: staat er te veel wind, dan wordt de lancering afgeblazen.

Apollo-opvolger

De Artemis-missie is de grote opvolger van de Apollo-missies die NASA in de jaren ‘60 uitvoerde, waarbij uiteindelijk de eerste mens ooit op de maan stond. Artemis is in de Griekse mythologie de tweelingzus van Apollo. Nu is het de bedoeling dat er een vrij grote crew naar de maan gaat: tot nu toe zijn er maar 12 mensen op de maan geweest, maar dat worden er dan in één keer veel meer.

In 2025 gaan er 18 astronauten naar de maan, waarvan negen vrouwen, van allerlei verschillende etniciteiten. Dit zijn ze: Joe Acaba, Kayla Barron, Raja Chari, Matthew Dominick, Victor Glover, Woody Hoburg, Jonny Kim, Christina Koch, Kjell Lindgren, Nicole Aunapu Mann, Anne McClain, Jessica Meir, Jasmin Moghbeli, Kate Rubins, Frank Rubio, Scott Tingle, Jessica Watkins en Stephanie Wilson.

Heel veel Artemis

De Artemis-missie is gestart in 2017 en voor de missie wordt gebruikgemaakt van de lanceerraketten SLS en een aantal commerciële lanceerraketten. De modules waarmee wordt gevlogen, dus de ruimtevaartuigen, dat zijn Lunar Gateway en Orion. Het start allemaal met de onbemande Artemis I-missie zoals in dit artikel omschreven, dan volgt de Artemis II-missie met bemanning (waarschijnlijk in 2023), maar die landt niet op de maan. Uiteindelijk is het aan de Artemis III-missie om wel op de maan te landen, mét dus die eerste zwarte mens en eerste vrouw ooit die een stap zetten op de maan.

Meer weten over de missie? Lees dan ons artikel over de maanmissie van 2022.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...