Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Zet alvast je wekker, want vanmiddag om 15:00 uur is het zover. Dan gaat de eerste commerciële vlucht van Blue Origin de lucht in. Aan boord: Jeff Bezos en zijn broer, plus de oudste astronaut ooit en de jongste astronaut ooit.
Even de ruimte in
Het gaat om een vlucht van ongeveer 80 kilometer hoog, waarbij net het randje van de ruimte wordt gehaald. De astronauten zijn even gewichtloos, kunnen de ronding van de aarde zien en gaan dan weer terug de atmosfeer van aarde in om als alles goed gaat veilig en wel weer voet te zetten op onze planeet. Het duurt nog niet eens een kwartier.
Blue Origin New Shepard
De crew aan boord van de Blue Origin New Shepard (niet te verwarren met Sea Shepard) bestaat uit de miljardair Jeff Bezos, zijn broer, de 82-jarige Wally Funk en de 18-jarige Oliver Daemen. Die laatste is niet alleen de jongste astronaut ooit, hij is ook nog eens de vierde Nederlandse astronaut ooit. Het is voor het eerst dat Blue Origin mensen de ruimte instuurt, maar als alles succesvol verloopt dan is er grote kans dat dit het begin is van ruimtetoerisme als vrij normaal gegeven. Je kunt bijvoorbeeld bij de grote concurrent van Bezos, Virgin Galactic van Richard Branson, tickets kopen (en zelfs winnen) voor ruimtereisjes. Deze kosten zo’n 250.000 euro per stuk. Branson maakte vorige week al succesvol en wel dezelfde soort reis als Bezos.
Of de reis doorgaat vanmiddag is nog niet honderd procent zeker. Als het weer niet meezit of er is een technisch probleem of andere onzekerheid, dan kan ervoor gekozen worden om uit veiligheidsoverweging een ander moment te plannen voor de trip. Mocht het wel doorgaan, dan zullen de astronauten na de landing op aarde aanschuiven in een panel om te praten over hun ervaring. Ook dit is te zien in de livestream, die je kunt volgen op de website van Blue Origin.
De oudste en de jongste astronaut
De Nederlandse Oliver Daemen is slechts een paar dagen geleden met zijn vader naar Texas gevlogen voor wat tests en een korte training. Hij heeft de ruimtereis ‘gewonnen’ door aan een veiling mee te doen. Eigenlijk was die veiling gewonnen door iemand anders, maar die persoon (die vooralsnog anoniem is) wil op een ander moment meevliegen. Hierop heeft Blue Origin besloten zelf een gegadigde uit te kiezen, dus niet per se de persoon die daarna het meeste heeft geboden. De keuze viel op Oliver omdat hij de jongste astronaut zal zijn, wat een goede tegenhanger is voor de schattige maar pittige Wally Funk, die als oudste persoon ooit de ruimte ingaat.
Een bijzonder record voor Blue Origin, dus hopen dat alles goed gaat en de crew een geweldige ervaring heeft. Niet vergeten dus, meekijken kan vandaag om 15:00 uur via de website van Blue Origin.
Beeldbron: harald_woblick
Verder lezen over Space
Technology05.12.2024
De Artemis-maanlanding is weer uitgesteld door NASA
De maan lijkt weer een stukje verder wegTechnology29.11.2024
Zoek niet langer: het beste tv-haardvuur is hier
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Verder lezen over Wetenschap
Nieuws13.12.2024
TU Delft-team Epoch wint AI-prijs om hulp bij malaria-doorbraak
Online11.12.2024
Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit
Technology11.12.2024
Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’
Technology05.12.2024
DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024