Technology25.02.2023

Het wordt druk in het ISS


De komende maanden wonen en werken er 11 astronauten

De komende dagen wordt, als alles volgens planning verloopt, druk in het International Space Station (ISS). Dit weekend arriveert een Sojoez ‘reddingscapsule’ bij het ruimtestation en een paar dagen later ook de volgende SpaceX ruimtecapsule. Daarna verblijven de komende maanden maar liefst elf astronauten en kosmonauten in het ISS. Volle bak dus.

Huidige crew blijft langer, nieuwe arriveert over enkele dagen

Drie van hen zouden oorspronkelijk in maart weer terug naar de aarde reizen, maar dat gaat vanwege problemen met hun Sojoez capsule – die lekt – niet door. Gisteren heeft Rusland daarom een Sojoez capsule gelanceerd die dit weekend bij het ISS zal aankomen.

Die lancering stond enkele weken geleden dus nog niet op de planning, maar door een probleem met de Jojoez waarmee enkele maanden geleden drie kosmonauten naar het ISS reisden, hebben de Russen deze ‘reddingscapsule’ halsoverkop gereed moeten maken. Daarmee moeten over enkele maanden – waarschijnlijk pas in september – de drie gestrande kosmonauten terug naar de aarde keren.

Vier nieuwe ruimtereizigers arriveren met SpaceX

Als alles volgens planning verloopt, dan vertrekt in de vroege ochtend op maandag (01u45) de SpaceX Crew-6 missie. Aan boord van die Crew Dragon capsule, die door een Falcon9 raket van SpaceX de ruimte in geslingerd wordt, bevinden zich vier astronauten. Enkele dagen later, als zij in het ISS arriveren, leven en werken er dan dus elf astronauten en kosmonauten in het ruimtestation.

Ook zonder de problemen met de Sojoez capsule zou het ISS de komende weken door elf personen bemand worden. Echter, voor drie van hen was de terugreis gepland voor eind maart. Die wordt nu dus zo’n half jaar uitgesteld.

Met elf astronauten en kosmonauten is het ISS de komende maanden dus zo goed als ‘vol’. Dat is ook mede de reden waarom de extra Sojoez capsule die de Russen enkele dagen geleden lanceerden, geen bemanning mee kon nemen. Op zich geen probleem. Het ISS wordt vaker bezocht door ruimtecapsules die – onder andere voor de bevoorrading – zonder bemanning naar het ruimstation reizen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Het idee van de ‘missie’ was om mensen naar de maan te laten vliegen en terug. Dat is 386.242 kilometer, maar helaas: dearMoon is niet meer.

Technology04.06.2024

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Er zijn echter sterren die zomaar verdwijnen: iets dat astronomen sinds kort vaker zien. Er is nu een verklaring voor die houdini-sterren.

Technology30.05.2024

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder