De Russen zijn klaar met het ISS

De Russen zijn klaar met het ISS

UPDATE: Exit niet 2024, maar in 2028, als het eigen ruimtestation operationeel is

Vorig artikel Volgend artikel

Rusland heeft de knoop doorgehakt. Na enkele ‘dreigementen’ is het nu zeker dat ze het ISS gaan verlaten. Vanaf 2024 zullen zij het ruimtestation van de gezamenlijke ruimtevaartorganisaties letterlijk de rug toe keren en een eigen station bouwen. Het is volgens de Russen een direct gevolg van de sancties die het ‘Westen’ hen oplegt vanwege de oorlog in de Oekraïne. Een bijzondere wending, omdat nog geen twee weken geleden de ISS-ruzie opgelost leek.

UPDATE (28-07, 12u15): Rusland zwalkt nog even verder. Amper twee dagen na de aankondiging om de samenwerking in en rondom het ISS in 2024 stop te zetten, hebben ze dat voornemen alweer veranderd. Inmiddels is de datum verschoven naar 2028. De reden daarvoor zou te maken hebben met het feit dat dan pas haar eigen ruimtestation operationeel is.

Nieuwe Space Race op komst?

De relatie tussen het Westen en Oosten staat de afgelopen maanden weer net zo onder spanning als ten tijde van de Koude Oorlog die tussen de jaren 50 en 90 ‘woedde’. Destijds leidde die spanningen niet alleen tot een aantal bijna oorlogen, over en weer aangevuld met dreigementen over het gebruik van kernwapens. Ook in de ruimte waren ‘Amerika’ en ‘Rusland’ elkaars vijanden. Dat leidde tot de ‘Space Race’, gedreven door het idee dat wie van beide grootmachten de ‘Ruimte kon veroveren’, ook de absolute wereldmacht in handen zou krijgen.

Gek genoeg was het, begin jaren 70, juist ook de Space Race die bijdroeg aan de eerste pogingen om de spanningen tussen beide landen te verlichten. Daarvoor werd door de ruimteorganisaties van Rusland en Amerika het Apollo-Sojoez project, wat uiteindelijk leidde tot een ontmoeting tussen Amerikaanse en Russische astronauten (en kosmonauten) in een baan rond de aarde. Het bleek echter nog niet tot een definitief einde van de Koude Oorlog in te luiden. Dat zou nog duren tot Reagan en Gorbatsjov elkaars vrienden werden.

Laten we hopen dat de nieuwe Koude Oorlog geen 40 jaar duurt en dat de Ruimte weer een rol speelt in het samenkomen van de koppige mogendheden.

Apollo-11-Maan
De Russen leken op weg naar 'winst' in de eerste Space Race, maar het waren uiteindelijk de Amerikanen die de 'Maan veroverden'. Foto via History in HD

Russen sloegen de eerste slag in de ‘Sixties’ Space Race

Tijdens de eerste Space Race, die eind jaren 50 begon, namen de Russen al snel een voorsprong op Amerika. Ze waren de eersten die een satelliet – Spoetnik – in een baan rond de aarde schoten. Op 12 april 1961 werd Yuri Gagarin de eerste mens in de ruimte. De Amerikanen) waren op dat moment met haar Mercury-project nog aan het worstelen met de betrouwbaarheid van hun ruimteraketten.

De eerste klap die de Russen uitgedeeld hadden bracht toenmalig President Kennedy op het idee dat Amerika dan maar de eerste moest zijn die voet op de maan zette. Een uitspraak waarvoor hij door velen voor gek verklaard werd. Enfin, de afloop kennen we. Kennedy heeft het zelf niet meer mogen meemaken, maar Neil Armstrong werd op 20 juli 1969 de eerste man op de maan.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...