SpaceX kondigt de eerste ‘volledig civiele’ missie naar de ruimte aan

SpaceX kondigt de eerste ‘volledig civiele’ missie naar de ruimte aan

Vorig artikel Volgend artikel

Dit jaar gaat het gebeuren als het aan Elon Musk ligt. Het bedrijf SpaceX van de Tesla-man is van plan om eind 2021 zijn eerste 'volledig civiele' bemanning naar de ruimte te sturen. Tech-ondernemer Jared Isaacman gaat de missie leiden.

Het bedrijf zegt in een persbericht dat het drie mensen zal uitkiezen om naast Isaacman te zitten aan boord van SpaceX 'Crew Dragon-capsule. De missie heeft een liefdadigheids karakter.

Ervaren piloot doneert veel geld

De missie heeft een liefdevol tintje. Isaacman, een getrainde piloot en de baas van Shift4 Payments, zegt dat hij $ 100 miljoen heeft gedoneerd aan het St.Jude Children's Research Hospital in Amerika. Hij wil daarnaast $ 200 miljoen meer op halen door mensen uit te nodigen om minstens $ 10 te doneren aan St.Jude.

Naast Isaacman gaan nog drie mensen mee. 'De volledige crew zal in de komende weken worden aangekondigd'.

Missie heet Inspiration4

De missie, genaamd Inspiration4, wordt gelanceerd vanaf SpaceX lanceerbasis in NASA's Kennedy Space Center in Florida.

Voorafgaand aan de vlucht krijgen bemanningsleden een speciale training van SpaceX met 'een specifieke focus op orbitale mechanica, opereren in microzwaartekracht, zonder zwaartekracht en andere vormen van stresstests.'

De bemanning van vier personen zal maximaal vijf dagen doorbrengen in de eikelvormige Crew Dragon-capsule terwijl deze elke 90 minuten rond de aarde draait 'langs een aangepast vliegroute', aldus SpaceX.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...