Generale repetitie van Artemis I-lancering op nippertje mislukt

Generale repetitie van Artemis I-lancering op nippertje mislukt

NASA baalt

Vorig artikel Volgend artikel

Hij is weer helemaal uitgereden en neergezet: Artemis I. De wet dress rehearsal is eerder dit jaar drie keer mislukt, maar helaas wordt daar een vierde keer bij opgeteld. Het scheelde maar een haar of deze generale repetitie was succesvol. Helaas: na 29 seconden voor ‘vertrek’ moest NASA de boel afblazen.

Generale repetitie

Toch is het niet allemaal dramatisch. Het belangrijkste deel van de oefening ging namelijk wel goed: het voltanken van Artemis I. Dat is een flinke tankbeurt die je niet even in drie minuten doet: het tanken van 2649.78825 liter aan cryogene brandstof neemt vele uren in beslag. Maar dat ging goed, waarna de countdown begon die dan op 9 seconden voor zogenaamd vertrek moest worden stilgelegd.

Echter verliep dat net even anders, omdat 20 seconden voor dat moment bleek dat er een waterstoflek was. NASA kon desondanks de meeste doelen die het zich had gesteld bereiken. Er waren misschien wat kleine dingen binnen één van die doelen die niet zijn bereikt, laat de ruimteorganisatie weten.

Artemis I

Uiteindelijk is het onbekend of NASA alle benodigde data heeft, nu de oefening eerder moest worden afgeblazen. Eén ding dat niet is gelukt, dat is om te testen of het het team lukte om de brandstof op temperatuur te houden, iets dat ‘bleed flow’ heet. Dat zou te gevaarlijk zijn in combinatie met het lek.

Er hangt veel van de missie af: Artemis III is de missie waarbij de eerste zwarte persoon en de eerste vrouw voet zullen zetten op de maan. Eerst is er nog de Artemis I-missie en de Artemis II-missie ter voorbereiding. We zijn immers al een tijdje niet op de maan geweest. De raket wordt de lucht ingebracht via het Space Launch System en in totaal is het gevaarte enorm: meer dan 100 meter hoog.

Kennedy Space Center

Hij staat opgesteld op Kennedy Space Center in Florida. De eerste drie wet dress rehearsals liepen verkeerd af om meerdere redenen: in eerste instantie was er geen druk op de draagraket, toen was er een klepje dat onbeheersbaar bleek en dat alles temidden van een onweersbui waarbij er ook nog blikseminslag was in het 111 meter hoge apparaat.

De derde test was het meest gevaarlijk: daar bleek een lek te zijn ontstaan waardoor het gevaarte à 3,7 miljard euro volledig had kunnen ontploffen. Dat kwam omdat er vloeibare waterstof vrijkwam en dat is licht ontvlambaar. Nu is er weer waterstof vrijgekomen en dat lek moet sowieso worden verholpen voordat het bedrijf tot een echte lancering overgaat. Spijtig dat dit gebeurt, want eigenlijk zou Artemis I allang moeten zijn vertrokken.

De volgende stap in de maanmissie

Het is nu de vraag of NASA voor nog en wet dress rehearsal gaat en of het torenhoge gevaarte nog even blijft staan op Kennedy: het duurt namelijk wel 11 uur om de 6,4 kilometer af te leggen van de ‘werkplaats’ naar de lanceerlocatie.

In ieder geval is het NASA gelukt om al die brandstof weer weg te tanken, wat ook deel uitmaakt van de oefening. De organisatie gaat de komende dagen bedenken wat de beste weg is om nu in te slaan, afhankelijk van hoeveel data het heeft kunnen verzamelen. Het is dan ook nog een groot vraagteken wanneer Artemis I voor het echie zal lanceren.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...