Call of Duty-maker wil games maken voor Neuralink

Call of Duty-maker wil games maken voor Neuralink

Vorig artikel Volgend artikel

Bobby Kotick ziet het helemaal zitten. De grote man achter Activision Blizzard heeft gezegd dat hij graag games wil maken voor Neuralink. Dat betekent dat het weer op een heel andere manier moet gaan nadenken over gaming.

Gamen op Neuralink

Elon Musk is met zijn Neuralink bezig met het maken van chips om in het hoofd te implanteren. In eerste instantie is het doel om mensen met verlammingen te helpen hun lijf alsnog ‘aan te sturen’ en dus nog steeds te kunnen bewegen. Echter is er ook een groter doel, dat menig persoon angst inboezemd. Immers leest Neuralink je breingolven. Uiteindelijk wil Elon Musk dat je brein een soort computer wordt, of andersom…

En zeg je computers, dan zeg je computerspellen, toch? Elon Musk heeft dit zaadje bij Kotick eigenlijk stiekem zelf al geplant, door op een van de eerste video’s waarin Neuralink werd getoond een aapje Pong te laten spelen. De tennis-achtige game is natuurlijk niet bepaald Call of Duty, maar als voorbeeld voor de toepassing van Neuralink een spel laten zien is natuurlijk vragen om.. meer games dus. En zeker Call of Duty past bij zo'n futuristische manier van gamen: het spel heeft vaak genoeg als thema een heel verre toekomst gehad, compleet met allemaal gekke technologische oplossingen. Dat Kotick echt een Call of Duty wil maken of hij toch kiest voor iets anders, dat weten we trouwens nog niet, maar het zou niet eens zo vreemd zijn voor een Call of Duty, waarin je dan een personage speelt met.. een chip in zijn brein.

De Pong-aapjes

Het is opvallend dat dit nieuws juist nu komt, want Elon Musk ligt op dit moment juist zwaar onder vuur voor hoe hij met zijn apen is omgegaan. Volgens Neuralink is er één aap doodgegaan, maar er zijn ook documenten die beschrijven dat van de 17 aapjes 15 het niet hebben gehaald. En er zijn ook dierenrechtengroepen die stellen dat het niet alleen bij aapjes bleef, maar dat er in 4 jaar maar liefst 1.500 dieren zijn overleden door onderzoeken en experimenten van Neuralink.

Hoe triest het ook is om dat te horen, helaas ligt dat niet geheel aan Elon Musk zelf. De wet schrijft in sommige landen voor dat bepaalde medische toepassingen eerst op dieren moeten worden getest. Aan de andere kant kun je je afvragen of iets al klaar is om te worden getest, als dieren het blijkbaar niet overleven.

Gamen was nog nooit zo echt

Een trieste zaak, maar daar zal de ceo van Activision-Blizzard zich iets minder mee bezig houden. Hij wil spellen maken voor Neuralink. Het idee is dat je uiteindelijk met die chip je brein op een computer kunt aansluiten. En dan kun je er dus ook wel spelletjes mee doen. De grootse plannen van Kotick blijken uit een interne video waarin hij een video-interview doet met James Corden, meent Windows Central. Hij denkt dat het een heel nieuwe dimensie is voor gamers: immers kan het niet veel meer ‘immersive’ worden dan dat. Waarschijnlijk halen VR-brillen het er niet eens bij. Laatst speelde een streamer al Elden Ring met haar brein.

Tegelijkertijd kun je je ook afvragen waar het heen gaat: wat komt een gamebedrijf allemaal over je te weten terwijl jij aan het gamen bent. Je laat immers een bedrijf toch in zekere mate in je brein kijken. Daarnaast is het ook de vraag welke rol kunstmatige intelligentie hierbij gaat spelen, als dat nog eens bovenop je breinintelligentie komt. Aan de andere kant wordt dat natuurlijk nu ook al gebruikt, maar wel aanzienlijk minder direct. Hoewel het aansluiten van breinen op computers nog redelijk ver weg is, is Neuralink wel bezig met het aantrekken van mensen voor de tests op mensen waarvoor het inmiddels toestemming heeft. We gaan dus zeker wel die kant op. Of er nu al Neuralink-games in ontwikkeling zijn, dat is onbekend.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...