Technology10.03.2024

Bitcoin in de lift, maar experts sturen je alle kanten op: zekerheden zijn er niet


Dat het op dit moment heel goed gaat met de koers van Bitcoin hoeven we niet uit te leggen. Je wordt immers bedolven onder berichten over de cryptomunt. Van ongekende hoogtes tot ver boven de 300.000 dollar tot aan berichten van de Europese Centrale Bank (ECB) dat Bitcoin totaal geen waarde heeft en niets meer is dan opgeblazen lucht. Aan het woord zijn meestal ‘de experts’. Zij die ogenschijnlijk krachtige voorspellingen durven te doen, gebaseerd op statistieken uit het verleden, aannames, banken in de VS en rentepercentages.

Moet je naar ze luisteren of is ook hun kennis veel te veel gebaseerd of willekeurige aannames? Als er wel zekerheden waren, was het allemaal heel makkelijk. Dan zou Bitcoin een schaars product zijn en zouden de bezitters allemaal fluitend en rijk door het leven gaan. Maar niets is minder waar. De koers van Bitcoin is even grillig als het weer. Echter heb je daar nog satellietbeelden bij, of platteland-experts (lees: boeren die aan de wolken en de wind haarfijn je uitleggen dat er beter weer op komst is).

Miners, Bitcoin-halving en experts

Bitcoin miners zijn essentieel in het bestaan van de cryptomunt, zij zijn immers de beveiligers van het Bitcoin-netwerk en gebruiken hun krachtige computers om transacties te verifiëren en nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Hiermee houden ze het systeem betrouwbaar en voorkomen ze fraude. Als beloning ontvangen ze nieuwe Bitcoins, wat het netwerk stimuleert en onderhoudt. Hun rol is cruciaal voor de integriteit en het voortbestaan van Bitcoin.

Maar dan is daar de aanstaande (inmiddels 4e) Bitcoin-halving, een sleutelmoment dat de beloning voor het delven van Bitcoin halveert en de financiële vooruitzichten van miners ingrijpend kan veranderen. Deze gebeurtenis zal niet alleen de winst van miners verminderen, maar ook de koers van Bitcoin beïnvloeden. Na de halving komt er nog maar de helft van het aantal nieuwe Bitcoins vrij. Op dit moment zijn dat er 900 per dag, maar na de halving zijn dat nog maar 450 Bitcoins per dag.

Er hangt dus een spannende tijd in de lucht voor miners en voor alle bezitters van Bitcoin. De vraag is maar of, afhankelijk van de koersontwikkeling, al die miners deze halving kunnen overleven. Tot het zover is, profiteert het Bitcoin-netwerk echter van de voorspoed onder miners die essentieel zijn voor zijn beveiliging en stabiliteit.

Deze Bitcoin-halvering vindt overigens ongeveer elke vier jaar plaats. Dit jaar wordt deze verwacht rond 20 april aanstaande, maar het definitieve moment en tijdstip is nooit exact te voorspellen. Je kunt stellen dat de aankomende halving één van de weinige zekerheden is. Die komt er met grote snelheid aan en veel van wat nu gebeurt heeft daarmee te maken.

Wat voorspellen de Bitcoin experts

Het is smullen voor experts: ze voorspellen allemaal een mooie zomer met veel zon en heerlijke temperaturen zonder een dagje regen. Al zijn er ook zij die juist regen, onweer en zelfs noodweer voorspellen. Naar wie moet je luisteren of regeert hier dat beroemde koffiedik en heel veel emotie?

Zeker is dat de halvering de nieuwe aanvoer van Bitcoins aanzienlijk beperkt. Dat zou de prijs kunnen opdrijven als de vraag gelijk blijft of groeit. In tegenstelling tot fiatgeld, dat oneindig bijgedrukt kan worden, verhoogt elke halvering de schaarste van Bitcoin. Die ingebouwde schaarste zou de waarde van Bitcoin op lange termijn kunnen versterken.

Een koers van 70.000 dollar is heel realistisch

De koers van de Bitcoin zweeft nu rond de 70.000 dollar. We hebben daarmee de zone van de diepe waarde van de munt achter ons gelaten. Een van de experts is Charles Edwards, oprichter van het kwantitatieve Bitcoin- en digitale activafonds Capriole Investments. Hij is van mening dat Bitcoin nu eerlijk geprijsd is rond die 70.000 dollar, gebaseerd op de energie die door miners gebruikt wordt. Dit is een belangrijk moment dat sinds eind 2020 niet meer is voorgekomen, waarbij de prijs overeenkomt met de intrinsieke energiewaarde van het netwerk. Volgens Charles is de diepe waarde van Bitcoin verdwenen. Uiteindelijk had iedereen 2 jaar de tijd om ondergewaardeerde Bitcoin op te pikken. Te laat, want inmiddels zijn we aan een nieuw en spannend hoofdstuk begonnen, zo is zijn conclusie.

Niet iedereen is overtuigd van een rooskleurige toekomst voor de koers van Bitcoin

Sommigen markeren de recente recordhoogtes als het begin van een mogelijke terugval, die dan weer haaks staat op het idee dat een groeiende interesse voor crypto de markt verder omhoog zal stuwen. Volgens het on-chain data-analyseplatform CryptoQuant, moeten Bitcoin en Ether (ETH), de grootste altcoin, hun huidige pieken duidelijker overstijgen. Belangrijk daarin is de naderende beslissing in de VS over het toelaten van Ether exchange-traded funds (ETF’s) als belangrijke factor.

Als BTC en ETH in maart geen significante nieuwe recordhoogtes bereiken, verwachten zij in april en mei een daling, voorafgaand aan de Bitcoin-halving en de potentiële goedkeuring van de ETH ETF. En dan zou maart, na een bullish februari, weleens een heel cruciale maand kunnen worden.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Bitcoin

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

Bitcoin heeft een historisch momentje meegemaakt vorige nacht: de coin heeft een halving meegemaakt. Dit heeft alles te maken met het mijnen.

Online20.04.2024

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

Is hij gek, een idioot of zit er toch iets in? In 2017 verkochten Didi Taihuttu, zijn vrouw Romaine en hun drie jonge dochters Joli, Juna en Jessa al hun bezittingen en stoppen het geld in bitcoins. Ze reizen de wereld o...

Entertainment03.04.2024

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

vanaf 5 april te zien
Bitcoin vliegt door het dak maar we verkopen pas bij een mega rendement

Bitcoin blijft verbazen. In plaats van de gebruikelijke terugval na een forse stijging doorbreekt de Cryptomunt alle records en lijkt onderweg naar een koers van 72.000 dollar. Onderzoekbureau Multiscope deed een kort on...

Nieuws05.03.2024

Bitcoin vliegt door het dak maar we verkopen pas bij een mega rendement

2023 was een minder goed jaar voor cryptodieven

Cryptovaluta worden al jaren gezien als de uiteindelijke vervanger van cash geld en banken. Ok, dat is wat kort door de bocht misschien, maar crypto’s zijn hot en er wordt volop mee gespeculeerd. Soms gaat dat goed en...

Cybercrime25.01.2024

2023 was een minder goed jaar voor cryptodieven

​Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd: ‘Geen oké voor Bitcoin zelf’

Er is nu een officiële manier om geld te verdienen met een onofficieel betaalmiddel. Bitcoin heeft nu zijn eigenlijk exchange traded fund: Bitcoin ETF. Het betekent dat je ook als je geen Bitcoin wil bezitten, toch geld...

Online11.01.2024

​Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd: ‘Geen oké voor Bitcoin zelf’

​Bitcoin-koers stijgt en daalt razend snel door nepnieuws

Bitcoin-liefhebbers zitten al een paar dagen met geknepen billen, want vandaag zou de SEC bekend gaan maken of de Bitcoin ETF er mocht komen. Echter was het wel de SEC op X/Twitter die zei dat de EFT’s waren goedgekeur...

Online10.01.2024

​Bitcoin-koers stijgt en daalt razend snel door nepnieuws

​Wat is een Bitcoin ETF en wat doet het met de koers?

Bitcoin gaat mogelijk nieuwe fase in met Bitcoin ETF. Het lijkt erop dat de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC met vermogensbeheerders om tafel is om de ETF aan te gaan bieden. Maar wat is zo’n ETF en wat kan het voor...

Online09.01.2024

​Wat is een Bitcoin ETF en wat doet het met de koers?

​Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?

Bitcoin beleefde een recente stijging na het nieuws over een mogelijke goedkeuring van de ETF spot Bitcoin, wat meer vertrouwen in de markt bracht en suggereerde dat de volgende bull run nabij is. Naar mijn mening zijn e...

Online23.11.2023

​Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?