Amazon Project Kuiper: begin 2023 lanceren de eerste satellieten

Amazon Project Kuiper: begin 2023 lanceren de eerste satellieten

Vorig artikel Volgend artikel

We schreven vanmorgen al over de streamingdienststrijd, maar er is nog een strijd gaande, namelijk de satellietinternetstrijd. Meerdere initiatieven zijn gestart, waarvan Starlink waarschijnlijk het meest bekend is: maar dat kan ook haast niet anders met SpaceX/Tesla-topman Elon Musk aan het roer. Amazon wil echter ook grote stappen maken op dit gebied en heeft zijn eigen Project Kuiper. Begin volgend jaar gaat het écht beginnen.

Satellieten van Amazon

Het is de bedoeling dat er begin 2023 twee satellieten in een baan rond de aarde worden gebracht. Dat is natuurlijk nog niets: Starlink heeft al bijna 3000 satellieten in de baan rond de aarde gelanceerd. Uiteindelijk moeten dat er zelfs zo’n 12.000 (!) worden (en misschien zelfs 42.000, als Musk zijn zin krijgt). Project Kuiper is niet zo groot, maar uiteindelijk moeten er 3.236 satellieten van Amazon rond de aarde komen. Het plan is om daarmee het platteland te voorzien van een goede internetinfrastructuur. Echter zou de downloadsnelheid van Kuiper sneller zijn: er is getest met 400 Mbps. Starlink gaat uiteindelijk tot 200 Mbp.

Nu moeten eerst nog de KuiperSat-1 en KuiperSat-2 worden gelanceerd, als startsein voor nog duizenden satellieten (met 83 raketlanceringen die niet allemaal via Jeff Bezos’ Blue Origin gaan, ook via de Ariane 6 en United Launch Alliance). De satellieten worden ongeveer op 600 kilometer boven de aarde gehangen. Het project is in 2019 begonnen, maar heeft nog tot ongeveer 2029 nodig om volledig te zijn afgerond. Daar stopt Amazon ook veel geld in: maar liefst 10 miljard dollar. Iets dat Amazon onder andere wil bekostigen door internetabonnementen te gaan verkopen. Niet zelf, maar via een provider.

Project Kuiper

Kuiper komt niet van die astronaut, want die heet André Kuipers, maar het komt van de Kuipergordel: een streep van rotsblokken en ijsblokken om de hoek bij Neptunes. Een gordel die is gevonden door een Nederlandse astronoom: Gerard Kuiper. Waarom deze naam is gekozen, dat is niet bekend. Wel heeft Project Kuiper al een beetje vertraging opgelopen, want het was eigenlijk de bedoeling om de satellieten eind 2022 te lanceren.

In ieder geval wordt deze eerste lancering gedaan door United Launch Alliance, want het zou eigenlijk via ABL Space Systems gaan, maar dat duurde te lang. Grappig detail: de Vulcan Centaur-raket die de lancering verzorgd moest zijn eerste lancering ook meerdere malen uitstellen omdat de ontwikkeling van de motor niet opschoot. Die BE-4-motor wordt ontwikkeld door… jawel: Blue Origin. Gelukkig is nu alles in orde en kan de lancering begin 2023 vanaf Cape Canaveral in Florida plaatsvinden.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...